Autoritățile din Austria au pregătit modalitatea prin care cetățenii vor fi sancționați în cazul în care nu se supun restricțiilor și nu doresc să se imunizeze înpotriva COVID-19. Aceștia vor fi automat programați pentru vaccinare iar în cazul în care nu vor merge să se inoculeze vor fi amendați.
Austriecii au protestat sâmbătă împotriva ultimelor măsuri, în special pentru impunerea carantinei și a vaccinării anti-COVID-19.
Amenzi mari pentru austriecii care nu merg să se vaccineze împotriva noului coronavirus
După ce s-a luat decizia ca vaccinarea împotriva noului coronavirus să fie obligatorie, autoritățile au stabilit și modalitatea prin care acest lucru s-ar putea implementa. Toți cei care sunt nevaccinați vor fi programați automat pentru a se inocula. În cazul în care aceștia nu se vor prezenta, vor primi amenzi mari ce ar putea ajunge până la 3.600 de euro. Această lege va intra în vigoare din luna februarie împreună cu toate amendamentele.
Aceste restricții sunt impuse în contextul în care Austria se confruntă cu o situație pandemică din ce în ce mai gravă, unde numărul de infectîri este încreștere, dorind să limiteze pe cât de mult posibil impactul negativ. Pe lângă penalități, autoritățile au decis și intrarea într-un lockdown general, care va intra de luni.
Prin măsurile luate împotriva noului coronavirus, Austria este prima țară occidentală care prin aceste restricții a impus și vaccinare anti-COVID-19, obligatorie, fiind astfel și cea mai radicală dintre măsuri. Aceasta nu a fost trecută cu vedere de către populație, multe nemulțumiri apărând printre cetățeni.
Proteste la Viena privind măsurile drastice adoptate de autorități
Având în vedere că Austria este una dintre țările cu cele mai mici rate de vaccinare anti-COVID-19 din regiune, mai exact doar 65% dintre austrieci fiind vaccinați cu schemă completă. Totodată, această țară se confruntă și cu unul dintre cele mai puternice grave, autoritățile fiind nevoite să ia măsuri drastice pentru a scoate țara din această situație și a împiedica un alt va pandemic.
„Planul nu este doar ca oamenii să primească prima doză ci să ajungă la imunizarea completă”, a declarat ministrului pentru Constituție, Karoline Edtstadler pentru radiodifuzorul de stat ORF.
Având în vedere aceste măsuri, sâmbătă, 20 noiembrie 2021, zeci de oameni din Viena au ieșit în stradă pentur a protesta. Principalele nemulțumiri care au fost puternic invocate au fost impunerea lockdown-ului și vaccinarea obligatorie.
În ceea ce privește carantina, aceasta va dura între 10 zile și până la 20 de zile, conform declarațiilor cancelarului Alexander Schallenberg date într-o conferință de presă oficiale. Privind vaccinarea, aceasta va fi impusă de la 1 februarie.
Deasemenea, țara învecinată Austriei, Germania, care și ea este foarte afectată de valul pandemic ia în considerare să urmeze exemplul vecinilor chiar dacă ONU a declarat în nenumărate rânduri că drepturile omului trebuie să fie respectate, lucru care ar fi încălcat prin inocularea obligatorie. Decizia a fost luată duminică, 21 februarie, după ce au fost înregistate mai multe zile consecutiv un număr record de infectări noi cu COVID-19 de la începutul pandemiei în 2020.