Amenzi uriașe pentru șoferii care nu își curăță mașina de zăpadă și gheață înainte de a pleca la drum! Mulți conducători auto nu respectă legislația și merg pe drumurile publice cu mașina acoperită de zăpadă. Unii curăță zăpada și gheața doar de pe parbriz și de pe geamul din spatele mașini, însă riscă să fie sancționați. Iată ce prevede legea din Codul Rutier.
Amenzi uriașe pentru șoferii care nu își curăță mașina de zăpadă și gheață înainte de a pleca la drum!
Conform legislației rutiere, necurățarea zăpezii de pe mașini nu doar că poate afecta vizibilitatea și siguranța în trafic, dar îi expune pe șoferi și la amenzi usturătoare. Legea din Codul Rutier prevede că șoferii trebuie să elibereze locurile de parcare și să își curețe mașinile de zăpadă și gheață.
Șoferii trebuie să se asigure că vehiculul lor este complet degajat de zăpadă înainte de a porni la drum. Conducătorii auto care circulă cu parbrizul, luneta și geamurile laterale acoperite de zăpadă se expun riscului de a primi amenzi de până la 4.050 de lei. De asemenea, dacă numărul de înmatriculare nu este vizibil din cauza zăpezii sau a gheții, amenda poate varia între 400 și 600 de lei. Aceste reglementări sunt vitale pentru siguranța rutieră, deoarece o vizibilitate scăzută poate duce la accidente grave. Din acest an, șoferii trebuie să respecte mai multe reguli stricte pe timp de iarnă, când urcă la volan.
Reguli pentru șoferi pe timp de iarnă
Codul Rutier 2025 impune reguli stricte pentru șoferii care circulă cu mașina pe timp de iarnă. Una dintre regulile importante este respectarea vitezei legale pe timp de iarnă, când drumurile publice sunt acoperite cu zăpadă. Șoferii trebuie să țină cont de câteva reguli stricte pentru a putea circula cu mașina pe timp de iarnă. Pe lângă echiparea autoturismului cu obiectele necesare și montarea anvelopelor de iarnă, conducătorii auto trebuie să fie atenți la modul în care pornesc mașina în zilele sau nopțile geroase.
Puțini șoferi știu că trebuie să respecte anumiți pași pentru a porni mașina când e rece afară. În momentul în care șoferul urmează să pornească un motor diesel când este ger afară, trebuie să aștepte cel puțin 3-5 secunde înainte de a demara. Cu alte cuvinte, este indicat să se mențină contactul pus trei sferturi până se sting majoritatea martorilor din bord, înainte de a roti cheia până la capăt. Principiul de pornire al motoarelor pe benzină este similar cu cel diesel. Majoritatea șoferilor nu au răbdare să se stingă martorii de bord și încearcă pornirea motorului imediat ce au pus contactul sau la 1-2 secunde după, obicei care poate duce la defectarea motorului. După ce autoturismul a pornit, trebuie lăsat să stea câteva minute la relanti. În felul acesta, uleiul își poate recăpăta vâscozitatea pentru a unge normal componentele metalice din interiorul motorului. Toate aceste reguli simple vor împiedica defectarea mașinii pe timp de iarnă.
Codul Rutier 2025 prevede clar ce obligații au șoferii pe timp de iarnă. Una din ele este să își curețe mașina de zăpadă și gheață înainte de a pleca la drum. Conducătorii auto care nu respectă această lege riscă să primească o amendă uriașă.