Prima pagină » Eveniment-Social » An dedicat sfintei Liturghii în Dieceza de Iaşi, stabilit la întâlnirea PS Iosif Păuleţ cu membrii Consiliului Prezbiteral
An dedicat sfintei Liturghii în Dieceza de Iaşi, stabilit la întâlnirea PS Iosif Păuleţ cu membrii Consiliului Prezbiteral

An dedicat sfintei Liturghii în Dieceza de Iaşi, stabilit la întâlnirea PS Iosif Păuleţ cu membrii Consiliului Prezbiteral

16 nov. 2019, 12:23,
în Eveniment-Social

Anul dedicat sfintei Liturghii în Dieceza de Iaşi, 2019-2020, a fost tema principală a întâlnirii episcopului Iosif Păuleţ cu membrii Consiliului Prezbiteral, vineri, 15 noiembrie 2019, în sala de consiliu a Curiei diecezane.

Preasfinţitul Iosif Păuleţ a deschis sesiunea de discuţii şi reflecţii cu o rugăciune, invocând asupra tuturor participanţilor binecuvântarea divină. A făcut o mică introducere despre tema acestei întâlniri „Sfânta Liturghie, izvor de viaţă şi mărturie creştină”, amintind că sfânta Liturghie stă în centrul vieţii episcopilor, a preoţilor şi a credincioşilor, întrucât constituie un dialog între Cristos, capul, şi noi, oamenii, trupul său. Preasfinţitul a precizat că sfânta Liturghie nu este un spectacol, ci un moment special în care Dumnezeu se face aproape de noi.

Apoi, Preasfinţitul Iosif i-a dat cuvântul părintelui Daniel Iacobuţ.

Părintele Daniel Iacobuţ a prezentat o reflecţie despre sfânta Liturghie ca inimă a Bisericii, plecând de la titlul unei cărţi de papa Francisc, „Euharistia, inima Bisericii”. La sfânta Liturghie are loc transformarea, transsubstanţierea pâinii şi vinului în trupul şi sângele lui Cristos, de aceea dumnezeiasca Liturghie ne pune şi pe noi, oamenii, într-o acţiune transformatoare. Fiecare sfântă Liturghie reprezintă, pe de o parte, o adunare, iar, pe de altă parte, o trimitere, aspectul misionar al acesteia. Sfânta Liturghie ne evanghelizează prin „masa cuvântului” şi „masa euharistică” şi ne transformă în evanghelizatori. Întrucât sfânta Liturghie este un dar, ea trebuie primită aşa cum este, şi, de aceea, este necesară cunoaşterea normelor şi documentelor liturgice. Părintele Daniel a mai vorbit despre riturile introductive ale sfintei Liturghii, despre însemnătatea omiliei, despre anumite video cateheze pregătite în Statele Unite ale Americii.

Părintele Cristinel Fodor a fost cel de-al doilea relator, vorbind despre arta de a celebra, despre gesturile şi cuvintele din cadrul sfintei Liturghii, despre tămâiere, înclinaţii, binecuvântare, îngenunchiere, mâinile împreunate şi altele, despre faptul că locul crucifixului la celebrările liturgice se cuvine a fi în centru deoarece Liturghia este celebrarea misterului lui Cristos, iar credincioşii trebuie să fie conduşi către el.

Părintele Mihai Roca a insistat pe importanţa catehezei dialogice care se impune în timpurile noastre, depăşind riscul unui limbaj şi comportament pur analitic. A subliniat faptul că Preasfinţitul Iosif va prezenta 10 cateheze despre sfânta Liturghie, patru pentru timpul Adventului şi şase pentru timpul Postului Mare, plecând de la textele liturgice ale duminicilor acestor timpuri liturgice.

Înainte de intervenţiile şi sugestiile membrilor colegiului prezbiteral, Preasfinţitul Iosif i-a dat cuvântul Monseniorului Petru Gherghel, episcop emerit, iar acesta i-a salutat pe toţi cei prezenţi, exprimându-şi bucuria faţă proiectele şi iniţiativele care au loc.

Diferiţi preoţi au făcut precizări despre îngenunchiere, înclinare, salutul înainte şi după predică, o mai mare atenţie faţă de discuţiile şi comentariile care se fac în timpul celebrărilor liturgice, despre importanţa tăcerii înainte şi în timpul Liturghiei, despre actul procesiunii care nu trebuie văzut ca unul de a căuta popularitate sau un marş triumfalist, despre un mic spaţiu de tăcere înainte de lecturi până se face linişte, despre conformitatea cântecelor cu părţile liturgice, ornamentele florale sau de altă natură să nu umbrească importanţa şi claritatea altarului, pupitrului sau a tabernacolului. Au fost propuse şi diferite orientări de oferte cu ocazia unor celebrări liturgice, care vor fi făcute cunoscute după ce va fi dat un decret episcopal în acest sens.

Părintele Adrian Blăjuţă a propus câteva imagini cu păstorul diecezei ce vor fi spre folosire în parohii.

Preasfinţitul Iosif Păuleţ a mulţumit tuturor participanţilor pentru disponibilitatea lor şi a încheiat şedinţa de întâlnire cu rugăciunile Ora Medie şi Îngerul Domnului.

Pr. Romeo Neculai

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`