Titlurile zilei

Angajat torturat la Primăria Sirețel din județul Iași! Referent cultural, umilit sistematic de soții Șpaiuc. Avea prea multe păreri și scria cam mult

Publicat: 08 mart. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Angajat torturat la Primăria Sirețel din județul Iași Referent cultural umilit sistematic de soții Șpaiuc. Avea prea multe păreri și scria cam mult
Ștefan Vitel a vrut să promoveze comuna Sirețel, dar nu a fost pe placul primarului, Gelu Șpaiuc

Ștefan Vitel, referent cultural la Primărai Sirețel, județul Iași, a făcut față unui calvar orchestrat de superiori. I-au desființat legal postul, fără să fi fost înregistrată vreo abatere. A apelat la judecători, care au dispus luarea unor măsuri urgente

Abuzurile în Primăria Sirețel, județul Iași, continuă. Actualul primar PSD, Gelu Șpaiuc, a reușit să scape de un angajat incomod apelând la mai multe abuzuri. În cârdășie a intrat și viceprimarul Doina Șpaiuc, soția primarului. Povestea începe în 2016, cînd primar era liberalul Gheorghe Ancuța. Atunci, instituția a scos la concurs postul de referent cultural, proba fiind câștigată de Gheorghe Ștefan Vitel, acum în vârstă de 54 de ani. A fost încadrat conform rezultatelor probelor din data de 16.12.2016.

Încă de atunci, Ștefan Vitel nu a fost înghițit de superiori pentru că, de multe ori, avea păreri care deranjau. Din calitatea de referent cultural a inițiat mai multe proiecte ce țineau de restaurarea patrimoniului intelectual și spiritual al comunei. La un moment dat nici nu mai primea bani pentru proiectele propuse. Mai mult, referentul a fost supus unei presiuni psihice, nu i s-a acordat concediu de odihnă timp de 4 ani. Ba mai mult, i s-a reținut suma de 50 lei-garanții pentru gestiune, dar nici acești bani nu au fost returnați. Pentru că avea rate la bănci, Ștefan Vitel accepta orice ”misiune” impusă de primar: servicii de pază sau activități de asistență socială, deși nu făceau parte din fișa postului. În baza postului de referent, Ștefan Vitel a avut și atribuții de director al căminului cultural din localitate.

Tortura în Primăria Sirețel a ajuns la apogeu

În 2021, Gelu Șpaiuc, noul primar din comună, a pus și mai mult paie pe foc. Printr-un proiect de hotărâre a propus Consiliului Local să voteze modificarea organigramei instituției, adică desființarea postului de referent cultural ocupat de Ștefan Vitel. Majoritatea consilierilor locali au votat pentru modificare.

Inițiativa a fost motivată de o presupusă economie realizată de instituție, nimic concret. Dar, prin noua organigramă, culmea, au fost înființate noi posturi. Totul era cu direcție: Ștefan Vitel nu mai era dorit în instituție. Organigrama a fost modificată în luna februarie 2021 însă Ștefan Vitel a câștigat procesul cu Primăria Sirețel și se poate întoarce la muncă. În edițiile anterioare, a fost prezentat conflictul dintre fostul secretar al comunei și viceprimarul Doina Șpaiuc.

Nevasta primarului, nemulțumită că Ștefan Vitel scria cam mult

Contactată telefonic, viceprimarul Doina Șpaiuc susține că referentul merita să fie concediat pentru că imobilul unde funcționează căminul cultural se află în stare avansată de degradare.

”Veniți să vedeți căminul cultural, nu știu ce a făcut. Consilierii au votat… Trebuie să faci ceva, nu numai să scrii. Scria cam mult. Veniți să vedeți ce cămin a lăsat. Sun sătulă până peste cap”, a declarat Dona Șpaiuc.

Consilieri locali din comună au comentat decizia magistraților.

”Dumneavoastră ați fi de acord să dați afară niște oameni. Eu aș fi de acord să angajeze oameni, părerea mea. Nu pot să spun că a fost sau nu un abuz. Având în vedere că-s consilier și am dreptul să-mi exprim părerea liber…. De aceea am fost aleși de cetățeni, nu să ținem cu o anumită persoană… Trebuiau să se aștepte la această hotărâre”, a declarat Petru Bogdan Ifrim, consilier local PSD, colegul de partid al primarului.

Liberalii au atras atenția că instituția va pierde procesul.

”În 2021, m-am înscris la cuvânt. Le-am spus că nu întrunește condițiile procedurale, nu s-a făcut un audit de personal, financiar, nu s-a făcut o evaluare, s-a făcut aleatoriu. Nu a fost transparență. I-am atras atenția de trei ori că vor plăti bani din buzunarul propriu. Abia aștept să văd care va fi forma de plată. Să nu mai voteze în turmă”, a precizat Petrică Costei, consilier local PNL, aflat în opoziție.

Judecătorii au constatat abuzul, Ștefan Vitel va fi reîncadrat

După ce s-a trezit fără loc de muncă, Ștefan Vitel a acționat Primăria Sirețel în instanță, fără ajutorul unui avocat. A reușit să obțină două soluții favorabile din partea Tribunalului și Curții de Apel Iași, ultima fiind definitivă. Primăria este obligată să-i plătească lui Ștefan Vitel salariile neachitate timp de aproape 1 an, concediile medicale, plus alte drepturi.

”Obligă pe intimați să plătească contestatorului o despăgubire egală cu salariile majorate și actualizate și celelalte drepturi de care ar fi beneficiat în calitate de salariat, de la data încetării contractului și până la data reintegrării efective”, se arată în hotărârea Tribunalului Iași, menținută de Curtea de Apel la finalul lunii februarie 2022.

De precizat că soții Șpaiuc fac parte din clanurile celebre care conduc Primăriile din județul Iași.

Primarul, Gelu Șpaiuc, susține că nu este vorba despre epurare politică

Contact de reporterii BZI, primarul, Gelu Șpaiuc, susține că nu a scăpat de Ștefan Vitel din cauza preferințelor politice.

”Vitel este fratele nașului de cununie a lui Ancuța (fostul primar -n.r.). Nu are nicio legătură cu politica. Fiul lui Ancuța este ofițer de stare civilă la Primărie, vine la program, își face treaba. Mai sunt căi de atac, să vedem motivarea, în ce bază s-a dat. Postul a fost reorganizat printr-o hotărâre de Consiliu Local. A avut șomaj, a avut timp să-și caute loc de muncă. Nu am ansamblu folcloric, nu a făcut nimic, să-mi dea un raport de activitate, a făcut o monografie de 30 de pagini. Un consătean de-al nostru a făcut o carte și el este autodidact. Încasa lunar peste 3.000 de lei net. Era prea bine pentru activitatea lui. A promovat el vreun talent? Ce ați fi făcut dacă ați fi fost în locul meu? Dacă hotărârea rămâne definitivă este un post de guard, pentru că are studii medii. Spunea că se duce la Palatul Culturii… Noi am depus o cerere de finanțare la Compania Națională de Investiții pentru construirea unui cămin cultural modern. E depusă încă din 2020, așteptăm…”, a declarat Gelu Șpaiuc.

Ștefan Vitel: ”Am adus TVR, am spălat la WC-uri, am văruit și din banii mei”

Contactat telefonic, Ștefan Vitel a explicat de ce a ajuns în această situație disperată.

”Recunosc, am intrat și eu într-o dispută politică, am suținut PNL, poate nu ar fi trebuit. L-am susținut la alegeri pe Petrică Costei. Probabil vrea să-și aducă oamenii lui. M-a mâncat limba, motivul real e greu de explicat, sunt mai mulți factori. S-a dorit o reorganizare a personalului. Voi reveni la lucru, să văd cum mă înțeleg cu primarul. De revistă a spus ceva? Nu… Cum nu am promovat? Am adus TVR în sat pentru o fetiță care a scos două volume de proză și poezie. Implicarea Primăriei a fost zero, a fost din banii mei. Am avut mai multe prezentări. Am inițiat revista «Interferențe culturale» pe banii mei. Am făcut site-ul Primăriei, apoi l-a dat la o firmă. La cămin am spălat și wc-uri, am văruit și din banii mei. Căminul a fost tot timpul exclus din bugetul local. Să construiesc eu căminul cultural, sunt dezvoltator imobiliar? Monografia nu este finalizată, nu le-am dat-o pentru că există și problema drepturilor de autor. Le-am arătat că am început. În perioada de pandemie ce activități puteai să derulezi? Am întreținut și eu ce mi-au dat. Mi-au spart geamurile, le-am schimbat din banii mei. Nu pot să o fac pe-a paznicul”, a explicat Ștefan Vitel.

Angajatul torturat la Primăria Sirețel a precizat că va contactat un expert pentru calcularea drepturilor bănești ce i se cuvin, aferente perioadei de activitate.

Adauga un comentariu