Economic Local

Antreprenorii din Iași au primit ajutoare financiare în valoare de aproape 6 milioane de lei

Publicat: 20 mai 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Antreprenorii din Iași au primit ajutoare financiare în valoare de aproape 6 milioane de lei
AJOFM Iași a plătit pentru șomajul tehnic și programul redus de muncă aproape 6 milioane de lei

Antreprenorii din Iași au primit de la AJOFM ajutoare financiare în valoare de aproape 6 milioane de lei. Banii au fost acordați pentru șomajul tehnic și măsura „Kuzerbeit”

Antreprenorii și angajații din Iași au primit de la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) ajutoare financiare în valoare de 6 milioane de lei, în perioada martie-aprilie 2022. Banii au fost acordați în cadrul mai multor programe derulate în perioada pandemică pentru a ajuta mediul privat. Cei mai mulți bani au fost plătiți antreprenorilor care au suspendat activitatea și au trimis angajații în șomaj tehnic. Astfel, în luna martie, pentru antreprenorii care au solicitat banii în luna februarie 2022, s-au făcut plăți în valoare de 1.731.393 lei, drept șomaj tehnic.

În luna aprilie, pentru luna martie 2022, ultima când patronii din Iași au putut solicita șomaj tehnic dacă le-a fost suspendată activitatea, au fost făcute plăți în valoare de 416.512 lei. În ceea ce privește programul de muncă redus, respectiv „Kurzarbeit”, AJOFM Iași a plătit în luna martie 2022 ajutoare financiare în valoare de 2.337.339 lei și 1.374.025 lei, în luna aprilie 2022. Alte două milioane de euro s-au plătit beneficiarilor din Iași, de la debutul programului până în luna februarie 2022.

Antreprenorii din Iași mai pot cere bani de la AJOFM

Măsura „Kurzarbeit” se derulează în continuare iar cei interesați pot depune documentele la instituția din Târgu-Cucu în aceleași condiții ca până acum. „Sprijin pentru program flexibil de muncă (kurzarbeit)” înseamnă reducerea timpului de muncă a salariaților. Aceștia pot solicita banii dacă au constatat că cifra de afaceri s-a redus cu 10 la sută în anul 2021. Astfel, angajatorii pot opta pentru diminuarea programului de 8 ore, respectiv până la 20 la sută din 8 ore. Doar măsurile care erau deschise pentru a ajuta antreprenorii afectați de pandemia COVID-19 nu mai sunt disponibile. În anul precedent AJOFM Iași a plătit ajutoare financiare în valoare de 50 de milioane de euro. Angajatorilor care au angajat persoane între 16 și 29 de ani li s-au plătit aproape 1,5 milioane de euro. În programul pentru angajatorii cărora li se decontează o parte din salariul brut al angajaților menținuți în muncă-41,5 la sută, s-au plătit 13 milioane de euro.

Bursa Locurilor de Muncă se va desfășura la Iași, după 2 ani de pauză

Pe 20 mai 2022, în intervalul orar 9:30-13:30, la Casa de Cultură a Studenților din Iași și la Casa de Cultură Municipală din Pașcani se va desfășura Bursa Locurilor de Muncă, eveniment organizat după 2 ani de pauză din cauza pandemiei. La eveniment vor fi prezenți peste 60 de angajatori cu diverse oferte de locuri de muncă pentru orice pregătire profesională și orice calificare. De asemenea, Agenția Județeană pentru Ocupare Forței de Muncă Iași pune la dispoziție locuri de muncă pentru persoanele care vin din Ucraina. Astfel, pentru că luna mai este dedicată economiei sociale și instituția care mediază relațiile între angajați și angajatori promovează acest sector. Astfel, antreprenorii din Iași care dețin întreprinderi sociale și vor să facă angajări pot să solicite informații privind participarea la Bursa Locurilor de Muncă.

Adauga un comentariu