Economic Local

Antreprenorii din Iași se pot înscrie în programul IMM Invest. Sute de beneficiari au primit banii necesari pentru a-și salva afacerile

Publicat: 06 feb. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Antreprenorii din Iași se pot înscrie în programul IMM Invest. Sute de beneficiari au primit banii necesari pentru a-și salva afacerile
Ieșenii se pot înscrie în programul IMM Invest

Antreprenorii din Iași care se confruntă cu probleme financiare pot depune cereri de finanțare în programul IMM Invest. Aplicația programului este deschisă pe portalul www.imminvest.ro. Ieșenii pot primi granturi de maxim 5 milioane de lei, iar cererile se depun până la finalul acestui an

IMM Invest, unul dintre programele de succes derulate în Iași, începând cu 2020, este operațional și în acest an. Astfel, antreprenorii din Iași care se confruntă cu probleme financiare pot depune cererile prin care obțin diverse granturi. Programul IMM Invest facilitează accesul la finanțare pentru întreprinderile mici și mijlocii şi pentru întreprinderile mici cu capitalizare de piaţă medie, inclusiv pentru start-up-uri, prin accesarea unuia sau a mai multor credite pentru realizarea de investiții sau credite/linii de credit pentru capital de lucru, inclusiv pentru refinanțarea altor credite de investiții sau cheltuieli destinate achiziției de părți sociale și acțiuni.

IMM Invest este principalul program guvernamental, lansat încă de la debutul pandemiei de COVID-19, în data de 24 aprilie 2020, fiind dedicat întreprinderilor mici și mijlocii pentru a le asigura accesul la credite bancare cu garanții de stat și costuri de finanțare subvenționate.

Ieșenii se pot înscrie în programul IMM Invest

Astfel, 345.000 de euro se acordă pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în sectorul pescuitului și acvaculturii. Ajutoare financiare în valoare de 290.000 de euro se acordă pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de mărfuri agricole, iar 2,3 milioane de euro sunt acordate pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în sectorul alimentar, dar și în celelalte domenii de activitate ce sunt eligibile la finanțare.

Antreprenorii din Iași care au avut pierderi financiare din cauza pandemiei de COVID-19 au reușit să își salveze afacerile cu ajutorul banilor accesați în cadrul acestui program, derulat pentru prima dată în 2020. Cei mai mulți bani au fost accesați în 2021 și 2022 de patronii firmelor din domeniile construcțiilor, transporturilor și serviciilor. Astfel, au fost acordate garanții de peste 700 de milioane de lei în ultimii 2 ani. Primul ieșean care a obținut banii în cadrul IMM Invest a fost Romică Scripcariu.

Ieșenii pot depune proiecte și în programul Agro IMM Invest

Programul Agro IMM Invest este dedicat întreprinderilor mici și mijlocii şi întreprinderilor mici cu capitalizare de piaţă medie, inclusiv start-up-urilor, din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii și sectorului alimentar. Alte programe deschise anul acesta sunt IMM Prod și Garant Construct, fiind gestionate de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM).

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri și Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN SA vor acorda garanții și în cadrul subprogramului Agro IMM Invest, destinat sectorului agricol. Interesul fermierilor din Iași pentru subprogramul Agro IMM Invest a fost crescut chiar de la lansarea acestuia, în anul 2021. Agricultorii din județ au depus 304 cereri, iar beneficiarii au primit ajutoare financiare de peste 80 de milioane de lei.

Ieșenii care au nevoie de informații suplimentare de la Fondul de Garantare, legate de programul IMM Invest sau alte programe derulate, le pot solicita de la specialiștii din Iași.

Adauga un comentariu