Prima pagină » Local » Apariție ciudată pe cerul Iașului, în miez de noapte! Sateliții Starlink i-au speriat pe ieșeni – FOTO

Apariție ciudată pe cerul Iașului, în miez de noapte! Sateliții Starlink i-au speriat pe ieșeni – FOTO

05 iun. 2023, 02:00,
Ștefana Șovea în Local

Ieșenii au fost martorii unui „fenomen ciudat” în miez de noapte. Aceștia au imortalizat momentul în care 50 de sateliți ai companiei Starlink au putut fi observați în mai multe locuri din România, printre care și Iași. Aceștia se deplasau cu viteză unul în spatele celuilalt

Starlink are potențialul de a revoluționa modul în care oamenii se conectează la internet, în special în zonele rurale, unde infrastructura de comunicații este limitată sau chiar inexistentă.

Sateliții Starlink oferă internet de înaltă viteză

o poză cu un satelit

Starlink este o rețea globală de sateliți, condusă de SpaceX și fondată de către Elon Musk

În seara de joi, 1 iunie 2023, chiar de Ziua Copilului, pe cer și-au făcut apariția sateliții Starlink, moment imortalizat de mai mulți ieșeni care au dezbătut acest „fenomen straniu” cu internauții.

Starlink este o rețea globală de sateliți, condusă de SpaceX și fondată de către Elon Musk, care orbitează în jurul Pământului și formează o infrastructură vastă pentru conectivitatea globală. Scopul lui Elon Musk este să elimine barierele de acces la internet și să ofere conexiuni de înaltă viteză, fiabile în zonele rurale și izolate, dar și în regiunile dens populate.

Lansările inițiale ale sateliților Starlink au început în 2019 și numărul acestora a crescut rapid de atunci. În acest moment există aproximativ 1.600 de sateliți Starlink în orbită, însă SpaceX are autorizație de a lansa până la 30.000.

Ieșenii care nu au știut despre ce este vorba s-au speriat de „luminițele ciudate”

o poză cu sateliții starlink

Un aspect remarcabil al sateliților Starlink este că aceștia comunică între ei prin intermediul unui sistem de laser

În seara de joi, mai mulți ieșeni au postat, pe rețelele de socializare, poze și videoclipuri în care întrebau ce se vede pe cerul senin. Apariția celor 50 de sateliți a stârnit îngrijorare pentru cei care nu știau despre ce este vorba, dar și amuzament pentru persoanele care lăsau comentarii, cum ar fi „este Moș Crăciun cu sania”, „până și extratereștrii stau bară la bară” sau „transport CTP Iași”. Astfel de comentarii au stârnit amuzamentul oamenilor.

„Punctele pe care le vedem pe cer sunt sateliții lui Elon Musk. Sunt în jur de 4.000 de sateliți lansați în spațiu, iar scopul lor este să furnizeze internet acolo unde nu există. Cum ar fi oceanele, zonele muntoase, deșert. Zonele foarte izolate”, declară Tudor Mihăescu, muzeograf la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile”.

Un aspect remarcabil al sateliților Starlink este că aceștia comunică între ei prin intermediul unui sistem de laser. Această tehnologie avansată permite transferul rapid de date între sateliți și reduce semnificativ timpul de latență al conexiunilor.

Aceștia sunt de mici dimensiuni, fiecare cântărind în jur de 260 kg. Sunt construiți în fabricile SpaceX și sunt proiectați pentru a fi eficienți și ușor de produs în serie. Ei sunt echipați cu panouri solare pentru a-și alimenta sistemele și pentru a funcționa independent de resursele limitate de energie. Cu toate acestea, proiectul nu este lipsit de critici. Unul dintre principalele aspecte abordate este impactul vizual al constelației de sateliți asupra cerului nopții și astronomiei terestre.

Deoarece sateliții Starlink sunt vizibili de pe Pământ, unii astronomi susțin că pot interfera cu observațiile astronomice și pot polua vizual cerul înstelat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`