Local

Apel umanitar pentru o femeie internată la Institutul Regional de Oncologie din Iași. Pacienta are nevoie urgent de trombocite – FOTO

Publicat: 27 apr. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Apel umanitar pentru o femeie internată la Institutul Regional de Oncologie din Iași. Pacienta are nevoie urgent de trombocite - FOTO
Apel umanitar pentru Doina Galbau, ce are nevoie urgent de trombocite

O femeie internată la Institutul Regional de Oncologie din Iași are nevoie de ajutor. Doina Galbau are nevoie urgent de trombocite. Apropriații fac apel la bunătatea oamenilor, să meargă să doneze la Centrul de Transfuzie Sanguină din Iași, specificând numele femeii.

Apel umanitar pentru Doina Galbau, ce are nevoie urgent de trombocite

Apropiații femeii au publicat, pe rețelele de socializare, un anunț prin care cereau ajutor. Aceasta are o pierdere de trombocite și are nevoie de transfuzii.

„Mama unui prieten de-ai noștri, internată la IRO Iași, are nevoie de trombocite, așa că cei care vor și pot (adică sunt eligibili pentru donare) o pot ajuta, mergând la un centru de recoltare. Numele ei este Doina Galbau”, au transmis prietenii pe rețelele de socializare.

Din acest motiv, cei care au posibilitatea pot dona la Centrul de Transfuzii Sanguină din Iași, care se află pe strada Nicolae Bălcescu, numărul 21, de luni până vineri, între orele 7:30-13:30, specificând numele persoanei pentru care donează.

Iată care sunt condițiile de donare a trombocitelor

Trombocitele, cunoscute și sub numele de plachete sanguine, sunt componente ale sângelui, cu rol în procesul de coagulare. Sunt câteva categorii de pacienți care necesită donare de masă trombocitară, printre aceștia numărându-se cei oncologici, cu boli hematologice, care au suferit un transplant, cu traumatisme sau cei care au avut un accident.

Pacienții bolnavi de cancer care sunt supuși tratamentelor cu citostatice se confruntă cu un nivel extrem de scăzut al trombocitelor. Cea mai eficientă metodă pentru refacerea acestuia estre transfuzia cu „celule VIP”, așa cum sunt numite trombocitele de către doctori.

Există un aparat special ce separă componentele sângelui încă din faza de donare. Prelevarea trombocitelor se face într-un sistem autorizat, închis, steril și apirogen, cu instrumente sterile de unică folosință. Sângele este recoltat de la nivelul brațului, trombocitele fiind extrase imediat, restul sângelui întorcându-se la donator. Deoarece majoritatea globulelor roșii revin la donator, intervalul dintre două trombocitafereze este de 4 săptămâni. Mai exact, orice pacient sănătos poate dona trombocite în fiecare lună. Este un procedeu destul de simplu, o singură oră fiind necesară pentru a salva viața unui bolnav de cancer. Trombocitele pot fi utilizate atât în tratamentul tuturor formelor de cancer, cât și în tratarea unor maladii rare.

Pot dona trombocite bărbații cu vârsta până în 45 de ani. Aceștia trebuie să aibă o greutate de peste 60 de kilograme, dar nu mai mult de 100. Donatorii trebuie să fie sănătoşi, să nu prezinte simptome de gripă sau răceală. De asemenea, trebuie să nu fi luat aspirină sau antiinflamatorii în ultimele 5 zile şi să nu fi consumat alcool în ultimele 48 de ore. Înainte de donare, se recomandă consumul de lichide (apă, ceai, suc sau iaurt), cel puţin o jumătate de litru. Venele donatorilor trebuie să permită recoltarea, iar numărul de trombocite trebuie să fie mai mare de 200.000/mmc.

Adauga un comentariu