Local

Aproximativ 3.000 de ieșeni primesc ajutoare pentru plata facturilor la energie termică. Gigacaloria s-a scumpit, iar în februarie ieșenii vor primi facturi majorate cu aproximativ 100 de lei

Publicat: 11 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Aproximativ 3.000 de ieșeni primesc ajutoare pentru plata facturilor la energie termică. Gigacaloria s-a scumpit iar în februarie ieșenii vor primi facturi majorate cu aproximativ 100 de lei
Ieșenii racordați la sistemul centralizat de încălzire a orașului pot primi subvenții pentru facturile mărite dacă îndeplinesc anumite condiții

În prezent, aproximativ 3.000 de ieșeni primesc ajutor pentru plata facturilor la energie termică și gaze naturale. Fiecare ieșean care îndeplinește un set de cerințe poate depune dosar la Direcția de Asistență Socială în intervalul cuprins între luna noiembrie 2021 și 31 martie 2022. În schimb, dacă informațiile oferite în dosar nu sunt reale, ieșenii sunt obligați să returneze toți banii primiți

În prezent, în Iași sunt aproximativ 3.000 de beneficiari care primesc ajutoare pentru plata facturilor la încălzire. Dintre aceștia, jumătate își încălzesc locuințele cu ajutorul centralelor pe gaz. Ajutoarele pentru încălzirea locuinței se acordă lunar, în perioada sezonului rece, din luna noiembrie 2021 până la data de 31 martie 2022. Acesta fiind și termenul în care ieșenii pot depune dosare pentru a beneficia de acest tip de ajutor.

”În cazul în care un ieșean îndeplinește condițiile pentru acordarea ajutorului și depune dosarul până pe 20 ale lunii, va beneficia de ajutor începând cu luna în care a depus actele. În cazul în care dosarul este depus după 20 ale lunii ajutorul va fi livrat către beneficiar începând cu luna următoare. Este important să specificăm faptul că acest tip de ajutor nu este unul care se acordă retroactiv”, a declarat Luminița Munteanu, directorul Direcției de Asistență Socială (DAS) Iași.

Prețul gigacaloriei a fost majorat cu 200 de lei.

Ce criterii trebuie să îndeplinească ieșenii pentru a beneficia de ajutorul pentru încălzire

Ieșenii care doresc să depună la sediul DAS Iași un dosar pentru a beneficia de ajutoare la energie termică sau gaze naturale trebuie să prezinte următoarele documente: actele de identitate ale solicitantului şi ale membrilor familiei, actele care atestă veniturile, acte de proprietate sau chirie și ultima factură de la furnizorul de agent termic sau, după caz, gaz metan. În schimb, aceștia trebuie să îndeplinească o serie de condiții pentru a beneficia de acest tip de ajutor. Mai exact, pentru acordarea ajutoarelor de încălzire a locuinţei cu agent termic în sistem centralizat, o familie nu trebuie să depășească plafonul de 1.386 de lei venit lunar per membru de familie. Pentru persoanele singure, plafonul este de 2.053 de lei. Aceleași plafoane trebuie îndeplinite și în cazul persoanelor care au nevoie de ajutor pentru gaze naturale. Este important de știut faptul că inspectorii DAS fac periodic controale pentru a stabili corectitudinea datelor oferite de ieșeni.

”Inspectorii Direcție de Asistență Socială trebuie să verifice informațiile și dacă se constată nereguli beneficiarul este obligat să restituie sumele primite în cadrul perioadei de ajutor”, a adăugat directorul DAS, Luminița Munteanu.

Ce ajutoare sunt oferite de către Primăria Iași

Ajutoarele pentru încălzirea locuințelor acordate de Primăria Iași prin intermediul DAS sunt calculate în funcție de veniturile beneficiarilor. În cazul ajutoarelor oferite pentru energie termică distribuită prin sistemul centralizat de termoficare a orașului sunt calculate în procente și pot acoperi până la sută la sută din valoarea totală a facturii. Pentru a beneficia de plata integrală a facturii la căldură, venitul net lunar pe membru de familie sau al persoanei singure trebuie să nu depășească suma de 200 de lei. Iar persoanele care au un venit lunar net cuprins între 1.280 lei și 1.386 de lei vor beneficia de un ajutor în valoare de 10 la sută din prețul facturii de încălzire. În schimb, când vorbim despre ajutoarele pentru gaze naturale, acestea sunt calculate în lei și au o valoare maximă de 250 de lei pentru persoanele care nu depășesc venitul lunar de 200 de lei pentru fiecare membru al familiei.

În tabelele atașate se pot vizualiza sumele acordate ca ajutor pentru energia termică sau pentru gazele naturale în funcție de venitul net lunar per membru al familiei. Mai multe date referitoare la documentele care trebuie depuse pentru a beneficia de ajutoarele oferite de Primărie prin intermediul DAS puteți găsi pe site-ul Direcției de Asistență Socială Iași.

Adauga un comentariu