Titlurile zilei

Primăria scumpește gigacaloria cu 200 de lei! Ieșenii vor plăti mai mult pentru a se încălzi de la sistemul centralizat. O parte dintre costuri vor fi suportate din bugetul local

Publicat: 13 nov. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Primăria scumpește gigacaloria cu 200 de lei Ieșenii vor plăti mai mult pentru a se încălzi de la sistemul centralizat. O parte dintre costuri vor fi suportate din bugetul local
Gicacaloria în Iași va fi mai scumpă cu 200 de lei în urma noilor scumpiri la gaze naturale și energie electrică, jumătate din această scumpire urmând a fi suportată de ieșeni, iar jumătate de Primărie

Se scumpește gigacaloria la sistemul centralizat de termoficare din municipiul Iași. Ieșenii vor plăti cu 200 de lei în plus la factura de căldură în sezonul de iarnă 2022-2023. Prețul pe care îl va plăti un ieșean va ajunge la 345 de lei pe gigacalorie. Primăria Iași achită o parte a costurilor suplimentare printr-o subvenție, jumătate din noul preț urmând a fi suportat de autoritatea locală

Locuitorii racordați la sistemul centralizat de termoficare vor plăti mai mult la factură în această iarnă. După valul de scumpiri la gaze naturale și energie electrică, ieșenii vor simți la buzunare și o majorare a prețului la căldura furnizată prin centrala de termoficare a municipiului. În prezent, prețul unei gigacalorii este de 245 de lei. După aceste scumpiri, ieșenii ar urma să plătească cu circa 200 de lei în plus. Totuși, jumătate din această sumă va fi suportată de autoritatea locală, printr-o subvenție. Proiectul ar urma să treacă prin plenul ședinței de Consiliu Local pentru a putea fi avizat. Discuțiile legate de majorarea prețului la gigacalorie au avut loc și în iarna anterioară odată cu anunțul operatorului Veolia Energie Iași de renunțare la contractul cu municipalitatea.

Se scumpește gigacaloria în Iași. Consumatorii vor plăti mai mult pentru a trece de această iarnă

Primarul Mihai Chirica a explicat și de ce se scumpește gigacaloria în Iași. Edilul a precizat că scumpirile în lanț la energie au dus la o asemenea majorare a prețului. În prezent, un ieșean racordat la sistemul centralizat plătește 245 de lei pe gigacalorie. La această sumă, se adaugă o subvenție de 117 lei suportată de Primărie, conform hotărârii de Consiliu Local 425/29/11/2019. Astfel, după majorarea cu 200 lei, un ieșean va plăti 345 de lei pe gigacalorie, iar subvenția va crește la 217 lei.

„Aceste detalii rezultă din calcule. Prețul gigacaloriei a avut în calcul un preț al megawatt-ului de sub 100 de lei, iar acum discutăm despre un preț al acestuia, din cărbune sau gaze naturale, ce depășește 400-500 lei. Sunt situații în care la gaz s-a mărit cu 700 de lei megawatt-ul. Acest lucru arată un impact economic din proceducere. Acolo este și impactul major al creșterii la energia termică. Noi prognozăm o creștere de 200 de lei odată cu aceste scumpiri”, a precizat primarul Mihai Chirica.

Primăria va suporta jumătate din prețul gigacaloriei din Iași

Totodată, primarul municipiului a menționat că jumătate din această scumpire a gigacaloriei în Iași va fi suportată printr-o subvenție acordată de autoritatea locală. Primăria suportă și în prezent o parte din costul gigacaloriei.

„Nu vrem să împingem această sumă în sarcina consumatorului din motivele pe care le-am mai enunțat. Vrem să arătăm că are un partener stabil, un partener de dialog, că nu îl lăsăm și o parte din aceste costuri le preluăm prin creșterea subvenției acordată populației. Va fi o creștere avantajoasă de ambele părți, creșterea fiind suportată pe din două. E o necesitate, un gest care confirmă faptul că nu ne jucăm”, a mai spus primarul Mihai Chirica.

Ediul a precizat și cât înseamnă pentru ambele părți sumele respective.

„S-a văzut cum au crescut prețurile peste tot. Nu putem trăi într-o lume paralelă și trebuie să ne conformăm la acest lucru. În momentul de față, o gigacalorie este de 245 de lei, cu TVA. Dacă ANRE va valida creșterea cu 200 de lei, atunci 100 de lei va fi suportată de consumator, iar 100 de lei de Primărie, ca subvenție”, a mai spus primarul Iașului.

Bani de la Guvern pentru termoficarea din municipiul Iași

Recent, Ministerul Dezvoltării a decis să aloce fonduri pentru alimentarea cu energie termică pentru 31 de localități din țară. Executivul a aprobat alocarea unor sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2021, în vederea asigurării continuității serviciului public de alimentare cu energie termică. Municipiul Iași va beneficia de 45,9 milioane de lei, cea mai mare sumă pe care Guvernul o va acorda autorităților locale.

„Este cea mai mare sumă pe care Guvernul o alocă municipuluI Iași de la Revoluție încoace pentru susținerea unui serviciu public. Sunt bani ce vor fi utilizați pentru plata facturilor de combustibil. În afara celor 24 de mii de apartamente, noi mai gestionăm spitalele din Iași și școlile din municipiu”, a mai spus primarul Mihai Chirica.

Adauga un comentariu