Prima pagină » Local » Au început pregătirile pentru sărbătoarea de Bobotează de la Catedrala Mitropolitană din Iași – FOTO

Au început pregătirile pentru sărbătoarea de Bobotează de la Catedrala Mitropolitană din Iași – FOTO

05 ian. 2023, 14:47, 1 ,
în Local

La Catedrala Mitropolitană din Iași e forfotă mare. Au început pregătirile pentru oficierea Sfintei Liturghii din ziua prăznuirii Botezului Domnului (Boboteaza) ce va avea loc vineri, 6 ianuarie în două locații diferite din incinta Ansamblului Mitropolitan, la altare diferite.

Desfășurarea programului liturgic din ziua de Bobotează de la Catedrala Mitropolitană din Iași va fi următorul:

  •  în incinta „Eclesia” din Muzeul Mitropolitan, slujba va începe de la ora 6.30
  • în Catedrala Mitropolitană, unde Sfânta Liturghie Arhierească va începe în jurul orei 9.00.

Sfințire cea mare a apei (Agheasma Mare) va avea loc după Sfânta Liturghie, pe esplanada din fața intrării în locașul de cult, ca și în anii precedenţi, în jurul orei 11.00 şi va fi săvârşită de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, înconjurat de soborul de preoți și diaconi ai Catedralei.

Post în ajun de Bobotează

Așadar, tradiția postului în ziua de 5 ianuarie datează din secolele IV-VI, când catehumenii se pregăteau timp de 40 de zile, prin post și rugăciune, să primească botezul în seara acestei zile. După ce primeau botezul puteau să participe pentru prima dată la liturghia credincioșilor și puteau să se împărtășească. În prezent, credincioșii postesc în Ajunul Bobotezei pentru a se învrednici să ia Agheasma Mare în ziua de Bobotează.

Postul din Ajunul Bobotezei face parte din posturile de o zi de peste an. Pe parcursul anului bisericesc mai sunt câteva posturi de o zi. Credincioșii ortodocși nu mănâncă de frupt în ziua de 14 septembrie, când se sărbătorește Înălțarea Sfintei Cruci, nici în ziua Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Există zone din Moldova în care creștinii iau Agheasmă Mare în fiecare dimineață, începând cu 5 ianuarie până pe 14 ianuarie.

Trebuie știut faptul că apa sfințită să bea pe nemâncate. Unii credincioși opriți de la Sfânta Împărtășanie au dreptul de a lua Agheasmă Mare, însă trebuie să se știe că apa sfințită nu poate înlocui Sfânta Împărtășanie.

Sunt și preoți care îi opresc pe anumiți credincioși să ia Agheasma Mare. În acest sens, Sfântul Sava spune:

„Aceștia nu fac bine, pentru că prin darul lui Dumnezeu s-a dat spre sfințirea lumii și a întregii făpturi… Deci de unde este socotința acestora pentru ca să nu guste apa aceasta, deoarece trebuie să știm că nu pentru această apă este necurăția în noi, ci devenim necurați prin lucrurile noastre cele spurcate, iar noi ca să ne curățim de acestea bem fără de îndoială această Sfântă Apă”.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
13 decembrie 2024
13 decembrie 2024