Avertismentul Asociaţiei Române a Băncilor: Nu faceţi plăţi online de pe WIFI-ul reţelelor publice!

Avertismentul Asociaţiei Române a Băncilor: Nu faceţi plăţi online de pe WIFI-ul reţelelor publice!

20 mai 2024, 14:31,
BZI.ro, în Business în România

Directorul ARB, Gabriela Folcuț, a lansat un avertisment pentru toți românii. Aceasta a transmis să nu faceţi plăţi online de pe WIFI-ul reţelelor publice deoarece riscați să rămâneți fără bani și cu datele de card copiate.

Metodele prin care infractorii cibernetici vă pot fura banii de pe card sunt diversificate și de aceea trebui să fiți foarte atenți la metodele prin care infractorii cibernetici atentează la banii românilor, dar şi despre modalităţile prin care ne putem proteja de astfel de tentative de furt.

Nu faceţi plăţi online de pe WIFI-ul reţelelor publice!

Directorul ARB, Gabriela Folcuț, a declarat că românii trebuie să fie atenți atunci când folosesc rețelele publice WIFI deoarece există mai multe riscuri prin care răufăcătorii încearcă să intre în posesia datelor de pe cardul nostru, faţă şi verso, fie a datelor de acces la internet şi mobile banking, adică username şi parolă.

„În momentul de faţă, cele mai răspândite tipologii de fraudă sunt phishing-ul, adică culegerea de date sub orice formă, şi fraudele pe investiţii. Vorbind de phishing, sunt multe metodologii prin care răufăcătorii încearcă să intre în posesia datelor de pe cardul nostru, faţă şi verso, fie a datelor de acces la internet şi mobile banking, adică username şi parolă“, a precizat Gabriel Folcuț.

Șefa ARB a menționat că niciodată o bancă nu va solicita actualizarea datelor de asemenea manieră în care să riște să i se închidă contul.

„Spre exemplu, ni se întâmplă să primim un e-mail care pare a fi de la bancă, dar nu este, în care ni se cere să ne actualizăm datele personale, în caz contrar urmând să ni se închidă contul. Într-adevăr, există o lege în spate care spune că dacă nu ne actualizăm datele personale, riscăm să ni se închidă contul. Dar niciodată o bancă nu va solicita actualizarea datelor de asemenea manieră. Ea se face în sistemul băncii, adică pe internet banking sau mobile banking, fie faţă în faţă, cu funcţionarul bancar. Niciodată pe linkul provenit pe e-mail, whatsapp sau alt canal de comunicare“, a menționat Gabriela Folcuț.

„Nu dați niciodată datele de pe faţa sau spatele cardului!“

Gabriela Folcuț a adăugat că indiferent de ce vi se solicită, să nu datele de pe faţa sau spatele cardului.

„Nu trebuie să dăm niciodată datele de pe faţa sau spatele cardului, adică numele nostru, data de expirare a cardului sau codul de siguranţă de pe spatele cardului. Aceste date le folosim doar noi, când facem plăţi online securizate, şi niciodată când suntem conectaţi la reţele WIFI publice. De asemenea, nu trebuie să cedăm impulsului de moment, să dăm datele legate de user name şi parolă la internet banking, pentru că putem rămâne fără banii din cont”, a declarat Gabriela Folcuţ la Banii în Mişcare.

De asemenea, aceasta a avertizat şi asupra mesajelor care ne cer datele cardurilor pentru a ni se transmite un premiu în bani.

„Foarte important de reţinut, atunci când avem de încasat o sumă de bani trebuie să dăm IBAN-ul, acel număr format din cifre şi litere. În situaţia în care trebuie să facem plăţi pe internet, ne rezumăm strict la datele de pe faţa şi spatele cardului, şi cel mult un sms de confirmare. Dar aceste date nu trebuie date nimănui”, a mai spus directorul ARB, care avertizează să nu faceţi plăţi online de pe WIFI-ul reţelelor publice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *