Coronavirus

Avertismentul CEO-ului de la Moderna: „Vom trăi cu COVID-19 pentru totdeauna!“

Publicat: 14 ian. 2021
CEO-ul companiei Moderna, Stephane Bancel
CEO-ul companiei Moderna, Stephane Bancel

CEO-ul companiei Moderna, Stephane Bancel, a lansat un avertisment în legătură cu COVID-19. Stephane Bancel a declarat că vom fi nevoiți să trăim cu noul coronavirus SARS-CoV-2 „pentru totdeauna“.

Altfel, oficialii din domeniul sănătății publice și experții în boli infecțioase cred că există o posibilitate mare ca SARS CoV-2 să devină o boală endemică, ceea ce înseamnă că va fi prezent în comunități mereu. Diferența o va reprezenta faptul că, probabil, va fi la niveluri mai scăzute decât este acum, scrie cnbc.com.

CEO-ul Moderna, Stephane Bancel, pare să fie de acord că virusul COVID-19 va deveni endemic, spunând că „SARS-CoV-2 nu va dispărea”.

„Credem că vom trăi cu acest virus pentru totdeauna. Oficialii din domeniul sănătății vor trebui să urmărească în permanență noi variante ale virusului, astfel încât oamenii de știință să poată produce vaccinuri pentru a le combate”, a declarat Stephane Bancel în timpul unui discurs din cadrul conferinței JPMorgan Healthcare.

Avertisment al infecționiștilor: Noua tulpină COVID-19 se va răspândi rapid în România

Infecţioniştii români spun că oricine poate fi infectat cu noua tulpină mult mai contagioasă, iar bolnavii pot afla că sunt purtători ai acesteia doar dacă ajung la spital. Totodată, cadrele medicale spun că se tem că mutaţia se va răspândi rapid în ţară şi va fi extrem de greu de controlat.

Până în acest moment, se știe că noua tulpină se transmite mult mai rapid decât versiunea inițială a virusului. Motiv pentru care medicii infecționiști sunt îngrijorați că tulpina din Marea Britanie va face ravagii și în țara noastră. Asta în situația în care secțiile de Terapie Intensivă din România sunt deja pline.

Adrian Marinescu: „ E o variantă de virus care se transmite mai ușor, dar nu e mai agresivă“

Ceea ce este mai îngrijorător decât atât, este că orice persoană infectată cu noua tulpină poate afla acest lucru doar în momentul în care ajunge pe un pat de spital.

Noua tulpină se transmite mai ușor și în rândul copiilor, mai ales din cauza faptului că nu există un vaccin împotriva coronavirusului pentru aceștia.

„Suntem îngrijorați. Luăm în calcul că ar putea să fie. Nu mai e noua tulpină, e o tulpină care e în Marea Britanie și a ajuns cam peste tot în Europa, și este doar o confirmare că a ajuns și în România. Era vorba doar de timp. E foarte important de știut că măsurile sunt aceleași măsuri de protecție, nu e nimic diferit. E o variantă de virus care se transmite mai ușor, dar nu e mai agresivă, nu e mai virulentă, nu mă aștept să am mai multe forme severe.

Pentru a putea confirma, într-adevăr,  nu sunt testele uzuale. E vorba de secvențierea genelor virale, lucruri se fac când se aprofundeaza. Deci nu oricine va ajunge la spital, se va face și secvențierea. Cu siguranță că nu! E important să ne lamurim că a ajuns tulpina la noi, lucru pe care îl știm, care are un impact mai mare, și atunci se pot face acest teste”, a declarat medicul infecționist Adrian Marinescu.

Adauga un comentariu