Economic Local

Banii pentru legumicultorii din Iași înscriși în programul Tomata au fost investiți în noi sisteme de încălzire. Producătorii au primit 1,1 milioane de lei pentru roșiile cultivate în sere

Publicat: 14 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Banii pentru legumicultorii din Iași înscriși în programul Tomata au fost investiți în noi sisteme de încălzire. Producătorii au primit 11 milioane de lei pentru roșiile cultivate în sere
Tomatele din serele acestui legumicultor din Iași care a obținut banii în programul Tomata sunt vândute mai ales la piață

Legumicultorii din Iași care în anul 2020 au obținut banii în programul Tomata se pregătesc deja pentru sezonul rece cu noi sisteme de încălzire. Fiecare producător din Iași a încasat 10.784 de lei de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) pentru ciclul I de producție. Cei 105 legumicultori din Iași au primit mai puțini bani anul acesta, suma fiind redusă de la 3.000 de euro la peste 2.270 de euro

Banii pentru legumicultorii din Iași înscriși în programul Tomata au fost virați în conturi, iar legumicultorii i-au cheltuit deja pentru sisteme noi de încălzire. Cultivatorii de tomate din Iași se pregătesc pentru sezonul rece, astfel că au modernizat sistemele de încălzire pentru ca în primăvara anului 2021 să aibă primele trufandale. Dăunătorii care au apărut din cauza secetei au redus producția de anul acesta, spun cultivatorii de tomate din Iași. Ionuț Rusu, unul dintre ieșenii care a obținut banii în programul Tomata, are legume în 3 solarii în comuna Cristești.

Legumicultor din Iași: „Cu banii din program am schimbat tot sistemul de încălzire”

Ionuț Rusu susține că avea nevoie de banii acordați în cadrul programului Tomata pentru a moderniza sistemul de încălzire.

„Iarna trebuie să avem grijă pentru că dacă temperatura e bună, și legumele se fac. Noi încercăm să scoatem legume până târziu, în luna noiembrie. În fiecare an am ieșit pe piață cu două săptămâni mai târziu ca ceilalți. Vrem să se coacă în ritmul lor. Acum, cu banii din program, am schimbat tot sistemul de încălzire și iarna aceasta suntem asigurați”, povestește Ionuț Rusu, legumicultorul care vinde la piață cea mai mare cantitate din legumele produse în solariile sale.

Producătorii de tomate de la Târgu-Frumos vor primi aproximativ 30 la sută din suma totală acordată de MADR la Iași

Cei mai mulți bani au fost virați în conturile producătorilor de tomate din zona legumicolă Târgu-Frumos, aceștia fiind cei mai mulți beneficiari eligibili în cadrul programului. Chiar de la demararea programului în anul 2017, legumicultorii cu tradiție din această zonă din județul Iași au obținut fiecare 3.000 de euro de la MADR. Banii i-au folosit la mărirea suprafeței cultivate cu roșii sau la modernizarea sistemului de încălzire. De asemenea, numărul legumicultorilor eligibili în programul Tomata, ciclul I, a crescut considerabil față de anul 2019, când s-au înscris 118 solicitanți și au primit banii 81 de beneficiari.

O nouă condiție de eligibilitate pentru producătorii din Iași care s-au înscris în programul Tomata, în anul 2020

În anul 2020 s-au înscris în programul „Tomata” 154 de legumicultori din Iași, dar au îndeplinit condițiile de eligibilitate doar 105 producători. Solicitanții trebuie să dețină o suprafață cultivată cu tomate în spații protejate de minimum 1.000 mp, marcată la loc vizibil, să obțină o producție de minimum 3 kg tomate/mp, să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află serele cu tomate, să dețină Registrul de evidență a tratamentelor cu produse de protecție a plantelor completat începând cu data înființării culturii. Această condiție de eligibilitate este introdusă pentru prima dată anul acesta.

Producătorii din Iași au investit 726.000 de euro în sistemele de încălzire și pentru creșterea suprafețelor cultivate

Programul „Tomata” s-a dovedit un real sprijin pentru fermierii din județ care au vrut să-și dezvolte micile afaceri din mediul rural cu banii de la stat. În ultimii trei ani a crescut numărul cultivatorilor de roșii din Iași care s-au înscris în programul „Tomata” pentru a obține cei 3.000 de euro de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Fermierii din Iași au investit 726.000 de euro în sistemele de încălzire și pentru creșterea suprafețelor cultivate, iar producția a fost comercializată în piețele din Iași, numărul producătorilor crescând anual.

Adauga un comentariu