Prima pagină » Sanatate » Plante medicinale » Beneficiile terapueutice ale fructelor de mosmon
Beneficiile terapueutice ale fructelor de mosmon

Beneficiile terapueutice ale fructelor de mosmon

09 oct. 2017, 18:12,
în Sanatate
a:3:{s:7:"site_id";i:7;s:6:"old_id";i:77068;s:8:"site_url";s:15:"sanatate.bzi.ro";}

Acest arbust ( Mespilus germanica) cu radacina puternica, trunchiul gri-maroniu, inalt de 2-5 m si diametrul de 20 cm este originar din tarile din Europa de Sud-Est, regiunea Caucazului, zonele din nordul Iranului si Balcani. Arbustul are fructele comestibile numite mosmoane (doar semintele nu se consuma pentru ca au acid prusic, care este otravitor).

Mosmonul face parte din familia Rosaceae si are denumirea de Mespilus germanica. Fiind cunoscut in Caucaz de mii de ani a dobandit numele de mosmonul caucazian. Fructele sale coapte sunt maronii, doar la inceput sau in perioada de formare au un colorit galben sau rosiatic. Gustul lor este astringet, iar spre iarna sunt delicioase, deoarece atunci cand sunt atinse de ger devin suculente si dulci. Florile arbustului sunt deosebite, au diametrul de 3-5 cm, petalele sunt albe si staminele rosii. Perioada de inflorire este primavara, in luna mai.

Mosmoanele coapte sunt folosite pentru prepararea compoturilor.

De la mosmon se folosesc in scop medicinal fructele, dar si funzele si radacina. Decoctul din frunze are proprietati hemostatice. Fructele sunt dulci pentru ca au 10% zahar, de aceea sunt folosite pentru realizarea unor produse de patiserie. Tinctura din fructe este eficienta in tratamentul astmului, tusei si a bronsitei, dar si a altor afectiuni respiratorii.

Fructele care distrug pietrele de la rinichi si reduc nivelul colesterolului in sange

Fructele contin vitamina A, B1, B2, B6, B9, C, materii azotate, acid malic, acid citric, mucilagi, materii grase, fosfor, zinc, iod, magneziu, potasiu, calciu, seleniu, sodiu si alte substane biologic active. Beneficiile fructelor sunt date de elementele lor constituente, de proprietatile astringente la nivel intestinal, tonice, diuretice. Fructele care nu sunt foarte bine coapte si au coloritul galben-rosiatic sunt un leac pentru diareea cu firisoare de sange, fac bine prin actiunea astringenta si hemostatica.

Fructele sunt recomandate in tratamentul tulburarilor tractului gastro-intestinal, dizenteriei, enteritei, pentru imbunatatirea digestiei, normalizarea tensiunii arteriale, normalizarea coagularii sangelui, regenerarea tesuturilor, mentinerea sanatatii sistemului vascular, combaterea anemiei, stoparea imbatranirii premature a organismului, prevenirea accindentului vascular cerebral, a infarctului miocardic si a cancerului, pentru cresterea imunitatii. Infuzia din frunze ajuta la calmarea durerilor de inima si pentru gargara in tratamentul afectiunilor gatului, usurarea respiratiei, ameliorarea simptomelor unor boli intestinale si curatarea organismului (pectina elimina toxinele, metalele grele si substantele nocive din corp).

Mosmoanele ajuta in tratamentul gutei, litiazei renale, bolilor intestinale si a bolilor de inima (datorita continutului semnificativ de vitamine).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`