Dezvoltatorul Ștefan Stârpu și-a pus în cap vecinii din comuna Bârnova. A obținut autorizație pentru 4 blocuri de locuințe colective ce vor fi ca o plombă printre casele cu regim redus de înălțime. Vecinii amenință că vor contesta proiectul și susțin că dealul din apropiere a fost destabilizat de săpăturile afaceristului. În urmă cu mai mulți ani, comuna Bârnova reprezenta o oază de liniște pentru locuitorii din municipiul Iași care doreau să se detașeze de aglomerația urbană
Au cumpărat terenuri și au construit case cu regim mic de înălțime, dar liniștea a început să fie perturbată grav de dezvoltatorii imobiliari care au scos autorizații de construire pentru blocuri de locuințe colective. În această situație se află zeci de proprietari de case care sunt agresați de proiectul imobiliar al dezvoltatorului Ștefan Stârpu. Afaceristul a inițiat un proiect pentru construirea unui număr de 4 blocuri, cu regimul de înălțime D+P+4E, printre casele de pe strada Sălcioarei, nr. 9D, din satul Vișan, la câțiva metri de strada Sf. Ilie. În 2021, a cumpărat o suprafață de teren de 5.590 de metri pătrați de la societatea Rubicon Power SRL.
Pe data de 10.05.2022, primăria Bârnova eliberează autorizația de construire cu numărul 128. Proiectul prevede un procent de ocupare a terenului de 30,93 la sută, cu un coeficient de utilizare a terenului de 1,8. În total, vor fi amenajate aproximativ 100 de apartamente, ceea ce ar însemna cel puțin tot atâtea locuri de parcare, fiind prevăzute și spații comerciale. Primul bloc, C1, va avea o suprafață utilă de 2.543 de metri pătrați, C2-C3 – 5.077 de metri pătrați, C4 – 1.652 de metri pătrați. Afacerea este de peste zece milioane de euro. Străzile din zonă sunt subdimensionate, dar nu asigură descărcarea unui număr mare de autovehicule.
Blestemul cu blocuri printre case și supraetajare din comuna Bârnova
Afaceristul Ștefan Stârpu aproape că a finalizat primul bloc din proiect. După ce a construit cele 6 niveluri din autorizație, ridică încă un nivel pentru că, prin Planul Urbanistic General (PUG), s-ar permite supraetajarea cu 20 la sută în plus față de autorizație. Ar câștiga încă 4 niveluri pentru toate blocurile. Vecinii sunt nemulțumiți și amenință că vor contesta proiectul, mai ales că nu au fost consultați.
„Acolo, demisolul numai demisol nu este, se vede la o poștă că e parter. Parterul a ajuns la etajul 1. Ei au luat altă cotă, de la deal, ca să fenteze. Nu se poate așa ceva. Acum vor să mai facă și al șaptelea nivel, pentru că este legal. Aici sunt numai case. Când au săpat groapa, i s-a spus investitorului să îngrădească, pentru că era un pericol pentru copii, dar nu s-a făcut nimic. Au pus un furtun de dren de fosă și 2 tuburi de beton cu o pompă de apă murdară și așa au rezolvat ei problema. Sunt probleme cu terenul, se duce la vale numai de la infiltrații. Din ce știu, în spatele beneficiarului sunt și alți asociați”, a spus unul dintre vecinii de pe strada Sălcioarei.
În comuna Bârnova și alți afaceriști au fost implicați în proiecte scandaloase.
Afaceristul Ștefan Stârpu s-a implicat și în construirea de case
Dezvoltatorul contestat nu este la prima aventură imobiliară. În comună a dezvoltat mai multe case, prin intermediul societății Lagom Design SRL, unde este unic asociat. Aceeași societate dezvoltă și proiectul de pe strada Sălcioarei. În 2021, firma a înregistrat o cifră de afaceri de 8,2 milioane de lei, un profit de 1,1 milioane de lei, datorii de 2,6 milioane de lei și un număr de 5 angajați. Apelat telefonic, Ștefan Stârpu nu a răspuns pentru a oferi un punct de vedere în legătură cu protestele vecinilor. Și afaceristul Dragoș Pleșca a fost contestat de vecinii nemulțumiți de apariția unui bloc pe strada Sf. Ilie.
Blestemul din comuna Bârnova riscă să se abată și asupra altor zone, unde deja s-au tranzacționat mai multe suprafețe de teren.