Coronavirus

Boala care oferă imunitate la coronavirus. Ce legătură există între COVID-19 și febra Dengue

Publicat: 22 sept. 2020
testare covid-19
Patru țări europene au intrat pe lista roșie. Este vorba despre Olanda, Islanda, Danemarca şi Ungaria

Boala care oferă imunitate la coronavirus. Un studiu recent a descoperit o legătură inedită între COVID-19 și epidemia de febră Dengue. Astfel, s-ar părea că persoanele care au avut maladia transmisă de țânțari ar avea o anumită imunitate la coronavirus.

Un nou studiu care a analizat epidemia de coronavirus din Brazilia a descoperit o legătură între răspândirea virusului şi epidemiile din trecut de febră Dengue, scrie Reuters. Studiul sugerează că expunerea la boala transmisă de ţânţari ar putea oferi un anumit nivel de imunitate împotriva COVID-19.

Boala care oferă imunitate la coronavirus

Studiul, coordonat de Miguel Nicolelis, profesor la Duke University, care nu a fost încă publicat oficial, compară distribuţia geografică a cazurilor de coronavirus cu răspândirea bolii Dengue în 2019 şi 2020. Locurile cu rate scăzute de infecţii cu noul coronavirus şi cu o creştere lentă a numărului de cazuri sunt zone unde au avut loc epidemii intense de febră Dengue în acest an sau anul trecut, a constatat Nicolelis.

„Această descoperire extraordinară ridică posibilitatea unei reacţii imunitare încrucişate între serotipul Flavivirus al dengue şi SARS-CoV-2, arată studiul, referindu-se la anticorpii virusului Dengue şi noul coronavirus.

Dacă se va dovedi că este corect, această ipoteză poate însemna că infecţia Dengue sau imunizarea cu un vaccin sigur şi eficace pentru Dengue ar putea produce un anumit nivel de protecţie imunitară împotriva noului coronavirus”, a precizat profesorul Miguel Nicolelis.

Rezultatele studiului sunt deosebit de interesante

Nicolelis a adăugat că rezultatele sunt interesante în mod special pentru că studiile anterioare au arătat că oamenii cu anticorpi pentru Dengue pot fi testaţi fals-pozitiv pentru anticorpi pentru COVID-19, chiar dacă nu au fost infectaţi cu noul coronavirus.

Studiul, care urmează să fie publicat într-un jurnal ştiinţific, scoate în evidenţă o corelaţie semnificativă între incidenţa, mortalitatea şi rata de creştere scăzute a cazurilor de COVID-19 la populaţiile din Brazilia la care nivelul de anticorpi pentru boala Dengue este ridicat.

Brazilia este pe locul al treilea în lume în funcţie de numărul de infecţii COVID-19, cu peste 4,4 milioane de cazuri, fiind devansată de Statele Unite şi India.

Febra Dengue încetinește răspândirea coronavirusului

În state precum Paraná, Santa Catarina, Rio Grande do Sul, Mato Grosso do Sul şi Minas Gerais, unde a fost consemnată o incidenţă mare de cazuri Dengue în 2019 şi 2020, COVID-19 a ajuns mult mai târziu la nivelul de transmitere comunitară, comparativ cu state precum Amapá, Maranhão şi Pará, care au avut mai puţine cazuri de Dengue.

Echipa a găsit relaţii similare între epidemiile de Dengue şi răspândirea mai lentă a COVID-19 şi în alte regiuni din America Latină, precum şi în Asia şi insule din Oceanul Pacifis şi Oeanul Indian.

În altă ordine de idei, studiile despre boala care oferă imunitate la coronavirus

Comentarii
  • DAAAAAAA, Trump a avut dreptate de la inceput in ceea ce priveste hidroxicloroquina, un medicament de sase dolari. Acum tratam cu Redemsivir, in Romania (la cererea UE), de 3600 de dolari. Suntem niste ‘inteligenti’ ca acceptam asa ceva!!!!!!!! Foarte bine, sa facem ce spun stapanii!

Adauga un comentariu