Cancan ultimă oră

Boala pe care o poți lua din mijloacele de transport în comun

Publicat: 29 iun. 2021

Dacă tuşiţi mai mult de 3 săptămâni aveţi nevoie de control medical de specialitate. Primul diagnostic de care trebuie exclus este tuberculoza. Nu se ia uşor, ca o viroză respiratorie. Dar… se poate lua în transportul în comun.

Avem prevenţie, vaccinul BCG. Însă… nu reuşim, în România, cel puţin, să scăpăm definitiv de această afecţiune.

În privinţa aparatului respirator, reţineţi o regulă: tuşiţi mai mult de o lună, mergeţi la medicul specialist.

Dr. Magdalena Ciobanu medic primar pneumlog: „Dacă o anumită cauză nu se diminuează după tratamentul luat după ureche sau la recomandarea prietenilor, mergeți la medic.”

Dr. Beatrice Mahler, medic primar pneumolog: „Tuşeşte, expectorează, tranpiră, pot să aibă orice patolgie cronică. Trebuie evaluat pneumologic şi făcut disgnotic diferenţiat cu alte afecţiuni. Primul diagnostic care trebuie exclus este tuberculoza.”

În România, numărul persoanelor infectate cu microbul Mycobacterium Tuberculosis, cel care produce boala numită turberculoză, este mai mare decât al celor neinfectaţi. Ne spune chiar Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Dar, dacă sunteţi infectat nu înseamnă că veţi face boala.

Dr. Beatrice Mahler, medic primar pneumolog. „Infecţia în România nu se tratează, se tratează boală. Înseamnă că Mycobacterium Tuberculosis începe să devină activ. Dar în acest moment sistemul meu imuntar reuşeşte să creeze condiții astfel încât sau nu apară boala.”

Boala apare când apărarea imunitară e deficitară. Ca să fie contagioasă, trebuie să staţi în imediata apropiere a unui pacient care are leziuni extinse în plămâni, adică un pacient care nu ştie de boală şi nici nu o tratează.

Transmiterea tuberculozei se face exclusiv respirator, prin picăturile mici de salivă eliminate de către bolnavul cu tuberculoză – prin tuse, strănut sau chiar vorbit. Boala nu se transmite prin contactul cu obiectele sau hainele purtate de bolnavul cu tuberculoză.

Vaccinul BCG este cel care ne protejează de acesta afecţiune. Se face în maternitate.

Dr. Beatrice Mahler: „Noi avem un număr mare de cauzuri, vaccinul se admintrează la 3 zile după naştere sau se poate administra la persoane care nu sunt infectate. Eficiența lui e nespecifică.”

Ce înseamnă eficientă nespecifică? Vaccinul este produs dintr-o bacterie, care se transmite între bovine. La om, imunizarea produce o reacţie imunitară bună, dar limitată. De aceea, în zonele din Moldova ori Oltenia, de unde provin cel mai multe cazuri de tuberculoza, medicul poate lua decizia revaccinării, în viaţa adultă.

sursa

Adauga un comentariu