National

Bogdan Aurescu, ministrul de Externe: Arestarea lui Alexei Navalnîi, după otrăvire, este inacceptabilă

Publicat: 17 ian. 2021
Bogdan Aurescu, ministrul de Externe
Bogdan Aurescu, ministrul de Externe

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a scris, pe Twitter, după arestarea lui Alexei Navalnîi, liderul opoziției din Rusia, la reîntoarcea sa în țară, că acțiunea autorităților rusești este “inacceptabilă” și “nedemocratică”.

“Reținerea liderului opoziției din Rusia Navalnîi la reîntoarcerea sa în țară după ce s-a recuperat de la otrăvirea cu Noviciok este inacceptabilă. Reprimarea opoziției, doar pentru că este opoziția, este pur și simplu nedemocratic”, a scris, duminică seara, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

Alexei Navalnîi a fost arestat

Opozantul rus Alexei Navalnîi a fost arestat pe aeroport după revenirea din Germania. Probleme a avut politicianul rus și la aterizare, deoarece primul aeroport unde trebuia să aterizeze a fost închis. Acolo erau strânși mulți susținători pe care acesta îi are.

Navalnîi revine în Rusia deși riscă mai mulți ani de închisoare, informează Mediafax. La Vnukovo, poliţia a evacuat din terminalul aeroportului protestatarii care scandau numele lui Navalnîi şi „Rusia va fi liberă!”, arată Agerpres. Situația este tensionată la Moscova iar evenimentele sunt în curs de desfășurare.

La Vnukovo, poliţia a evacuat din terminalul aeroportului protestatarii care scandau numele lui Navalnîi şi „Rusia va fi liberă!”, arată Agerpres. Avionul în care se afla Alexei Navalnîi a aterizat duminică seara în apropiere de Moscova, pe aeroportul Şeremetievo. Dizidentul a revenit în Rusia deşi riscă ani grei de închisoare, fiind plasat de autorități pe lista persoanelor urmărite deoarece nu s-a prezentat la secția de Poliție în termenul stabilit, în conformitate cu o condamnare cu sususpendare.

Navalnîi este unul dintre cei mai mari critici ai preşedintelui rus Vladimir Putin. Anul trecut, în luna august el a fost otrăvit și ulterior a primit tratament la o clinică din Germania.

Alexei Navalnîi a aflat cine l-a otrăvit: „Am aflat cine a încercat să mă ucidă. Ştiu unde locuiesc şi unde au locul de muncă”

Opozantul politic rus Alexei Navalnîi explică, într-un film de aproape o oră, cum au încercat mai mulţi agenţi FSB cu pregătire medicală să îl asasineze în mod repetat, de ce s-a apelat la o otravă neurotoxică atât de atipică.

„Salut, sunt Navalnîi. Am aflat cine a încercat să mă ucidă. Ştiu unde locuiesc şi unde au locul de muncă. Le ştiu numele reale, le ştiu numele false şi am fotografii cu ei. Vă rog să priviţi filmul până la capăt. Am nevoie de ajutorul vostru pentru a-l distribui, pentru că este vorba despre un grup secret de ucigaşi din FSB care include medici şi chimişti, despre cum au încercat să mă omoare de câteva ori şi o dată aproape că au omorât-o pe soţia mea. Nu veţi auzi despre asta la televizor, având în vedere faptul că cel care dă ordine acestui grup este preşedintele rus, Vladimir Putin”.

Aşa începe confesiunea lui Alexei Navalnîi. De la bun început, politicianul, aflat în Germania, precizează că meritul dezvăluirilor detalate aparţine instituţiilor media care au pus cap la cap informaţiile obţinute, uneori, din surse „neortodoxe”.

Comentarii
Adauga un comentariu