Actualitate

BPR: Moțiunea de cenzură PSD se va citi joi, 30 septembrie 2021, și se va vota săptămâna viitoare

Publicat: 28 sept. 2021
Zi decisivă pentru Guvernul PNL condus de premierul Florin Vasile Cîțu. Echipa lui Orban nu va fi prezentă la votul moțiunii de cenzură

Marți, în urma ședinței Birourilor Permanente Reunite, s-a decis că moțiunea USR PLUS – AUR nu se supune la vot. În schimb, va ajunge la vot moțiunea PSD.

Conducerile celor două camere ale Parlamentului au decis, cu doar 9 voturi „pentru” și 16 abțineri, că moțiunea de cenzură inițiată de USR PLUS și AUR nu va fi dezbătută și citită până la publicarea motivării Curții Constituționale a deciziei privind conflictul dintre Guvern și Parlament pe tema moțiunii de cenzură.

În schimb, s-a stabilit că moțiunea de cenzură a PSD intră în procedură parlamentară, respectiv joi, de la ora 14.00, va fi citită, iar pe data de 5 octombrie va fi dezbătută și votată. În acest context, amintim că PSD a depus moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîțu intitulată „Stop sărăciei, scumpirilor și penalilor. Jos Guvernul Cîțu”. Sorin Grindeanu făcuse apel către cei care „se întreceau în a nu respecta regulile să fie de acord” cu dezbaterea și votarea rapidă a moțiunii PSD.

George Simion, despre moțiunea de cenzură PSD

Copreședintele AUR, George Simion, a anunțat că parlamentarii formațiunii vor vota moțiunea de cenzură a PSD.

Conflictul dintre Guvern și Parlament pe tema moțiunii de cenzură a fost judecat de Curtea Constituțională a României (CCR), marți, la trei zile după Congresul PNL, în care a fost ales președinte premierul în funcție, Florin Cîțu.

Conflictul juridic de natură constituțională între Guvern și Parlament a fost sesizat de Guvern și a vizat modul în care Parlamentul a declanşat moțiunea de cenzură depusă de USR PLUS și AUR împotriva Cabinetului Cîțu. Guvernul a acuzat că nu au fost respectate procedurile în privinţa semnăturilor şi a înştiinţării Executivului în ziua depunerii documentului în Parlament.

Ciolacu: Guvernul Cîțu trebuie să plece rapid acasă

„Dragi colegi de la USR-PLUS și AUR, vă așteptăm acum să dovediți prin vot că nu-l mai doriți pe Florin Cîțu la Palatul Victoria”, a subliniat Marcel Ciolacu.

„Guvernul Cîțu trebuie să plece rapid acasă, deci cerem parlamentarilor USR-PLUS și AUR să acționeze logic și să voteze moțiunea depusă de PSD. Este singura moțiune depusă legal și care nu riscă să fie din nou atacată la CCR. Românii nu își mai permit să aștepte săptămâni întregi până vine și motivarea deciziei CCR, care va arăta dacă și în ce condiții s-ar putea relua procedura legislativă viciată a moțiunii USR-AUR”, a transmis, marți, Marcel Ciolacu, președintele PSD.

Adauga un comentariu