Diete si regimuri

Cafeaua și ceaiul verde reduc riscul de deces după infarct sau accident vascular cerebral

Publicat: 05 feb. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cafeaua și ceaiul verde reduc riscul de deces după infarct sau accident vascular cerebral
Persoanele care au supraviețuit unui infarct sau accident vascular cerebral ar face bine să încerce sa consume mai mult ceai verde sau cafea.

Un studiu științific raportează un risc redus de deces după un atac de cord sau un accident vascular cerebral la persoanele care consumă în mod regulat ceai verde sau cafea.

Persoanele care au supraviețuit unui infarct sau accident vascular cerebral ar face bine să încerce sa consume mai mult ceai verde sau cafea. Cel puțin asta sugerează un nou studiu științific, publicat pe 4 februarie în jurnalul comercial Stroke.

„Există o mare nevoie de dovezi științifice cu privire la stilul de viață al supraviețuitorilor accidentelor vasculare cerebrale și infarctului, având în vedere îmbătrânirea rapidă a populației și necesitatea îmbunătățirii speranței de viață în urma acestor evenimente cardiovasculare”, a spus dr. Hiroyasu Iso, profesor de sănătate publică la Universitatea Osaka, Japonia, și co-autor al studiului.

Cercetătorii au analizat date de la peste 46.000 de participanți (cu vârsta cuprinsă între 40 și 79 de ani, cu o proporție de 60% femei) la Studiul japonez de cohortă pentru evaluarea riscului de cancer (studiul JACC), un studiu realizat în 45 de comunități din Japonia.

Cafeaua și ceaiul verde reduc riscul de deces după infarct sau accident vascular cerebral

Participanții au fost rugați să completeze chestionare pentru a afla date despre stilul lor de viață, istoricul medical și obiceiurile alimentare. Au fost apoi împărțiți în trei grupuri: istoricul accidentului vascular cerebral, istoricul infarctului miocardic și lipsa istoricului de acest tip. Cercetătorii au analizat apoi cât și cât de des au fost consumate ceai verde și cafea, considerând că o ceașcă de ceai verde conține aproximativ 100 ml și o ceașcă de cafea 150 ml.

Comparativ cu participanții care au băut rareori ceai verde, supraviețuitorii accidentelor vasculare cerebrale care au consumat cel puțin șapte căni de ceai verde pe zi și-au redus riscul de mortalitate din toate cauzele cu aproximativ 62%. Cercetătorii nu au văzut o asociere semnificativă statistic în rândul participanților fără antecedente de accident vascular cerebral sau atac de cord cu ceai verde. În ceea ce privește acei participanți cu antecedente de infarct miocardic, aceștia au avut un risc de deces de aproximativ 22% redus dacă au băut o ceașcă de cafea pe zi, comparativ cu cei care nu au făcut-o. Cafeaua ar fi, de asemenea, benefică pentru persoanele fără antecedente cardiovasculare, deoarece cei care au consumat una sau mai multe căni de cafea pe săptămână au un risc redus cu 14% de mortalitate din toate cauzele, comparativ cu cei care nu consumă cafea.

„În cultura japoneză, ceaiul verde este în general preparat cu apă și fără zahăr. În plus, cafeaua se face cu apă și uneori cu lapte și zahăr. Cel mai sănătos mod de a prepara aceste băuturi este să nu adăugați zahăr”, a subliniat dr. Hiroyasu Iso.

Deși studiul nu spune cum ceaiul și cafeaua reduc riscul de deces, deoarece acesta este doar un studiu de corelație, ceaiul verde și cafeaua sunt bogate în polifenoli, antioxidanți cu multe beneficii pentru sănătate.

Adauga un comentariu