Prima pagină » Sanatate » Camerele inimii – Ce sunt, cum funcționează și ce afecțiuni pot apărea?

Camerele inimii – Ce sunt, cum funcționează și ce afecțiuni pot apărea?

06 iun. 2025, 09:29,
în Sanatate

Camerele inimii sunt structuri esențiale în sistemul cardiovascular, care asigură pomparea constantă a sângelui prin corp.

Fiecare cameră are un rol precis, iar orice disfuncție la acest nivel poate duce la complicații grave, de aceea, înțelegerea modului în care funcționează ajută la recunoașterea bolilor de inimă.

Iată ce sunt și cum funcționează camerele inimii

Inima umană este formată din patru camere distincte, împărțite în două jumătăți: partea dreaptă, care se ocupă de sângele sărac în oxigen, și partea stângă, care se ocupă de sângele oxigenat. Aceste camere lucrează împreună într-un ciclu coordonat, pentru a asigura circulația sângelui în întregul organism.

Camerele superioare se numesc atrii (atriul drept și atriul stâng), iar cele inferioare sunt ventricule (ventriculul drept și cel stâng). Atriile primesc sângele și îl trimit în ventricule, care apoi îl pompează către plămâni (ventriculul drept) sau către restul corpului (ventriculul stâng).

Atriumul drept primește sânge sărac în oxigen din venele cave (superioară și inferioară) și îl trimite în ventriculul drept. Acesta, la rândul lui, îl pompează către plămâni prin artera pulmonară, pentru a fi oxigenat.

După oxigenare, sângele se întoarce în atriul stâng, camera cea mai puternică a inimii. De aici, sângele este pompat în aorta și distribuit în organism. În interiorul inimii există și valve cardiace care controlează direcția sângelui și previn reflexul.

Acestea sunt valva tricuspida (între atriul drept și ventriculul drept), valva pulmonară (între ventriculul drept și artera pulmonară), valva mitrală (între atriul stâng și ventriculul stâng) și valva aortică (între ventriculul stâng și aortă). Coordonarea dintre aceste camere este asigurată de sistemul electric al inimii, cu impulsuri generate de nodul sinoatrial. Aceasta determină bătăile inimii și asigură ritmul optim de contracție.

Afecțiuni posibile și semne de alarmă

Orice afectare a camerelor inimii poate compromite capacitatea lor de pompare a sângelui și poate duce la apariția unor boli cardiovasculare. Printre cele mai frecvente probleme se numără insuficiența cardiacă, hipertrofia ventriculară, cardiomiopatiile sau defectele septale (comunicarea anormală între camere).

Insuficiența cardiacă apare atunci când ventriculele nu mai pompează eficient sângele. Acest lucru poate cauza acumularea de lichid în plămâni sau în alte părți ale corpului. Simptomele includ oboseală accentuată, dificultăți de respirație, umflături la nivelul picioarelor și bătăi neregulate ale inimii.

Hipertrofia ventriculară reprezintă îngroșarea pereților inimii, în special ai ventriculului stâng, cel responsabil cu distribuirea sângelui în corp. Această afecțiune apare de obicei din cauza hipertensiunii arteriale și solicită semnificativ inima, crescând riscul de infarct sau aritmii.

Cardiomipatiile sunt boli care afectează direct mușchiul inimii, slăbindu-i capacitatea de contracție. Acestea pot fi genetice sau dobândite și se pot manifesta prin amețeli, palpitații sau leșin. La copii sau la nou-născuți pot apărea defecte congenitale, precum defectul septal atrial sau ventricular, adică existența unei comunicări anormale între camerele inimii. Acestea pot fi detectate prin ecografii și uneori necesită intervenții chirurgicale.

Este important ca orice semn de oboseală inexplicabilă, edeme sau lipsă de aer să fie investigat. Ecocardiografia este o metodă comună și neinvazivă de a analiza structura și funcționarea camerelor inimii.

Alte analize, precum electrocardiograma sau RMN-ul cardiac, pot oferi informațiile necesare.

Camerele inimii sunt componentele esențiale ale sistemului circulator, fiecare având un rol vital în pomparea sângelui.

Bugetul.ro
Bulgaria, umilință supremă pentru România! Țara noastră a fost exclusă definitiv din programul Visa Waiver, însă vecinii din sud vor avea acces neîngrădit peste Ocean
redactia.ro
Cine e miliardarul care a murit la polo după ce a înghițit o albină
Bugetul.ro
Adio, Parcul IOR din București în actuala formă! Primarul Robert Negoiță vrea să transforme locul de recreere din Sectorul 3 într-o oază modernă
a1.ro
Ramona Olaru s-a pozat într-o ipostază lipsită de inhibiții, în propriul balcon! Ploaia i-a pus în valoare siluetă de invidiat
Playtech.ro
Județul din România cu fenomene geologice unice în lume. Cei care ajung aici spun că peisajul nu pare de pe Pământ
observatornews.ro
Coaliția și-a împărțit Serviciile și judecătorii CCR, pe lângă ministere. Ilie Bolojan are drept de veto
Playsport.ro
Insula din România știută de puțini: locul ascuns cu cai sălbatici, cândva cuib al infractorilor, azi paradis uitat
Evz.ro
Donald Trump, anunț de ultimă oră. Ayatollahul Khamenei este o țintă ușoară. Update
realitatea.net
Românii au găsit o nouă metodă de a păcăli aparatele de reciclare. Reușesc să obțină o grămadă de bani cu un singur pahar de plastic
SportpeSurse
EXCLUSIV Imagini devastatoare cu casa părintească a lui Ion Țiriac din Brașov. Locuința a ajuns o dărăpănătură în care colcăie șobolanii. Primarul orașului face declarații tulburătoare despre miliardar: ““Nu l-a interesat niciodată”
Playtech.ro
Cum se taie corect pepenele. Aşa nu faci mizerie şi îl mănânci uşor, e tehnica restaurantelor
Dailybusiness.ro
Câți bani a câștigat Cristela în 2024. Cu ce afaceri se ocupă soția lui Călin Georgescu
RomaniaTV
Nicuşor Dan a decis premierul România, SURPRIZĂ uriaşă
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Statul a retras o sumă-record din conturile românilor pentru a plăti pensiile şi salariile în iunie
redactia.ro
Un nou accident aviatic în India. Nu există supraviețuitori
ego.ro
Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`