Local

Căminele de bătrâni coordonate de Luminița Munteanu, protejata primarului, au fost sancționate. Probleme majore privind încălcarea normelor de apărare împotriva incendiilor – FOTO

Publicat: 18 iul. 2023
_____ Vizualizări 33 Comentarii
Căminele de bătrâni coordonate de Luminița Munteanu protejata primarului au fost sancționate. Probleme majore privind încălcarea normelor de apărare împotriva incendiilor - FOTO
Căminele administrate de Direcția de Asistență Socială Iași au primit avertisment în urma controalelor efectuate de comisiile mixte

Căminele de bătrâni administrate de Luminița Munteanu, protejata primarului Mihai Chirica, au fost sancționate de comisiile mixte de control, realizate de reprezentanții mai multor instituții din Iași

În urma controalelor desfășurate la căminele de bătrâni și copii instituționalizați au fost scoase la iveală nereguli grave. Controalele mixte au fost realizate de reprezentanții mai multor instituții din Iași, mai exact OPC, DSVSA, AJPIS, ITM, DSP, IPJ și ISU. Aceștia s-au autosesizat după ce au apărut informații în presa națională în legătură cu bătrânii din azilele groazei din Ilfov, care erau terorizați, înfometați și bătuți de angajați.

Căminele de bătrâni administrate de Luminița Munteanu au fost sancționate

Căminele de bătrâni administrate de Luminița Munteanu, directorul pe viață al Direcției de Asistență Socială Iași, au fost sancționate. Mai exact, este vorba despre Căminul de bătrâni „Constantin și Elena” de pe strada Mihail Cornea, Centrul de Servicii Integrate pentru Victimele Violenței în Familie, Centrul de zi pentru Persoane Vârstnice „Vovidenia” și Centrul Social de Urgenţă pentru Recuperare şi Integrare „C.A. Rosetti”. În cele 4 instituții au fost găsite nereguli de către ISU și ITM. Potrivit informațiilor transmise de Bogdan Cojocaru, prefectul Iașului, problemele descoperite au fost urmate de emiterea unui avertisment.

„În ceea ce privește Căminul de bătrâni «Constantin și Elena», Centrul Rezidențial de îngrijire pentru victimele violenței, Centru pentru îngrijire persoane vârstnice și Centrul de persoane fără adăpost, în urma controalelor efectuate recent nu au fost aplicate sancțiuni. Sunt emise doar câteva avertismente care vin de la ISU și ITM”, a declarat Bogdan Cojocaru, prefectul Iașului.

Amintim faptul că recent, la Căminul pentru persoane vârstnice „Sivomed” din Bârnova s-a aplicat avertisment pentru neasigurarea unui spațiu sau frigider pentru depozitarea produselor alimentare. Tot avertismente s-au aplicat și la Căminul de bătrâni „Sf. Constantin și Elena” administrat de Direcția de Asistență Socială, condusă de Luminița Munteanu, și Căminul de bătrâni „Casa Sf. Iosif” din Iași.

Echipele de control au descoperit că lipseau frigidere, contractele pentru gestionarea deșeurilor, lipsă de bune practici de igienă. La „Casa familială Curcubeu” din Bârnova s-a aplicat avertisment pentru lipsa fișelor de aptitudini care să demonstreze starea de sănătate a personalului, lipsă program angajați.

În urma controalelor din ultimele zile au fost descoperite nereguli grave atât în cadrul căminelor publice, cât și în cazul celor private. Important de menționat este faptul că, deși funcționa fără licență din luna iunie 2023, la Centrul Rezidențial „Ion Holban”, închiderea definitivă din cauza condițiilor precare a fost anunțată sâmbătă, 15 iulie 2023, în cadrul unei conferințe de presă.

Controalele au fost demarate după ce s-au descoperit neregulile din căminele din Ilfov

Procurorii au făcut percheziții săptămâna trecută la 3 cămine de bătrâni din Voluntari și Afumați. În urma descinderilor, aproape 100 de vârstnici au fost preluați de autorități din cele trei imobile în care ar fi trebuit să primească îngrijiri. Anchetatorii spun că, în loc să fie îngrijiți, beneficiarii au fost supuşi la tratamente inumane ori degradante. Exploatarea ar fi fost realizată şi prin lipsirea de hrană suficientă şi adecvată nutriţional, prin lipsa/neadministrarea tratamentului medical adecvat diagnosticului fiecărui beneficiar, prin lipsa îngrijirii şi neasigurarea igienei beneficiarilor.

Astfel, inclusiv căminele de bătrâni administrate de regina săracilor, Luminița Munteanu, aflate în subordinea Primăriei Municipiului Iași, au fost găsite cu nereguli.

Comentarii
  • Unii mimeaza ca au grija de batrani, altii ca ii controleaza. S-au facut legi pentru „crearea de inspectori”. Tara cu inflatie de inspectori. Controale la cm2, dar si raspunderi pentru asta. Vii tu, dom’ inspector, dai avertisment, bifezi activitate si astepti leafa. Rezolvi o neconformitate pana dispare pericolul. Altfel, daca moare cineva sa te pasca puscaria. Trebuie ceva de genul; ingeri pazitori…….insa, greu la mentalitatea actuala si la setea de posturi caldute pentru neamuri.

  • Sunteti MEGAPENIBILI!!!! Un articol tendentios, continutul nu are nici o legatura cu titlu…
    Ce legatura are ” Casa familiala Curcubeu” din Birnova, „Casa Sf Iosif”, caminul SIVOMED, centrul I Holban cu L Munteanu????

  • Ce articol penibil. Folositi numele unei institutii, a unei femei, sa obtineti vizualizari:))) si nici macar nu au avut ce sanctiona la unele centre, zice din articol…Doamne…asta e o informare sau o dezinformare?

  • Centrele cu probleme nu aparțin de Direcția de Asistență Socială. De ce scrieți ceva ce nu au legătură cu doamna respectivă?

  • Vă credeam publicație serioasă. Dar văd că în ultima perioadă scrieți numai articole care dezinformează. Se pare că aveți ceva personal cu doamna respectivă. Nu că ar face ceva ce nu e corect. Păcat că scrieți lucruri care nu sunt adevărate….

  • Alt articol comandat. De ce scrieți ceva ce nu e adevărat? Aveți ceva personal cu doamna Munteanu? Probleme sunt la alte centre care nu aparțin instituției pe care o conduce.

  • Centrele din cadrul DAS iasi au fost verificate și nu s_au găsit nereguli , informați va mai bine, pentru a reda situatia corecta și reala. Este incorect cum procedați, liviti in activitatea colectivului.

  • E normal să fie controale la nivel național privind toate instituțiile. Dar nu mai scrieți ceva ce nu e adevărat… Ce vină are directoarea de la Iași? Din câte a declarat prefectul nu sunt probleme.. Nu ați auzit? Nu au avut ce sancționa….

  • Doamna Munteanu este o femeie extraordinară. Nu mai scrieți articole negative că ar fi nereguli…Dacă se găseau neregului nu credeți că erau sancționați de instituțiile de control?

  • Nu o cunosc personal pe doamna asta, dar se vede clar că aveți ceva cu ea. Dar care-i motivul? Nu mai scrieți articole doar ca să aveți vizualizări.

  • Nu faceti decat o cacealma. Va folositi de numele directorului Directiei de Asistenta Sociala Iasi, iar in interiorul articolului scrieti vrute si nevrute. Mai mult decat atat daca chiar sunt reale acele avestismente despre care faceti vorbire, ele sunt pe probleme administrative, ce pot fi imediat corectate. Bunica mea locuieste in caminul Sf. Constantin si Elena si va pot spune ca este foarte bine ingrijita si personalul este amabil si isi face treaba cum trebuie. Sunt specialisti care fac diverse activitati cu batranii, sunt hraniti, sunt spalati. Esenta acestui control este cu totul alta decat ceea ce scoateti voi in evidenta. Dar na…. pe bani si ursul joaca. Asa si voi cu articolele platite….

  • La Iași chiar sunt lucrurile puse la punct. Nu știu cât de credibili mai sunteti. Mai ales că scrieți lucruri negative și fără fundament. Dar cu doamna respectivă ce aveți?

  • gasca infractionala trebuiau de mult sa-si dea demisiile si trasi la raspunderea penala. Coruptilor dormiti linistiti fara sa va pese ca batranii tarii dusi la azilelele de groaza au murit cu zile si copii chinutiti de la case de copii. Va vine randul si voua sa platiti tot amarul pe care l-au indurat din nepasarea voastra… ca Dumnezeu nu va mai rabda… si rabdarea Sa are margini. Fatarnicilor va perindati pe la biserici doar penru imagine crezand ca cetatenii sunt fraierii vostri si priostii usor de dus de nas, dar va inselati.

  • La nivel național chiar au fost probleme. Dar la Iași nu văd care ar fi problemele? Oricum doamna Munteanu nu a făcut nimic greșit. De ce scrieți despre dumneaei? Centrele din cadrul instituției sunt curate, bătânii sunt foarte bine îngrijiți. Personalul chiar își face treaba. Ce este greșit de scrieți de dumneaei? Sau ați vrut să aveți cititori mai mulți dând un nume a unei persoanei publice?

  • Nu ati obosit? Domnilor ziaristi, cum puteti publica astfel de articole? Puneti un titlu care nu are legatura cu continutul… sunteti chiar „profesionisti”. De ce citati ce spune domnul prefect si apoi aruncati cu noroi in persoanele care conduc aceste institutii care chiar isi fac treaba? Se vede foarte clar ca aveti comanda sa discreditati anumite persoane… doar ca nu faceti decat sa confirmati ca sunteti niste incompetenti.

  • Folosiți numele doamnei Munteanu în astfel de articole. Păcat. Doamna chiar se implică în ceea ce face. Nu mai scrieți astfel de articole cu informații care nu folosesc la nimic. Dacă nu își făcea treaba cum trebuie nu mai era acolo. Plus vcă la Iași sunt cele mai bune condiții în cămine. Vârstnicii sunt foarte bine îngrijiți și respectați.

  • Unde vedeți voi probleme majore privind încălcarea normelor de apărare împotriva incendiilor ? Numai minciuni spuneți.

  • Ați scris că centrele au fost sancționate. Un lucru neadevărat. Nu vă mai folosiți de numele Luminiței Munteanu pentru astfel de articole. E limpede că sunteți împotriva ei. Dar de ce? Vă plătește cineva ca să o denigrați? Dar nu a făcut nimic greșit. Credeți că dacă nu aveau aviz de funcționare nu îi închideau?

  • Mama unei prietene stă la cămin de câțiva ani și e foarte bine îngrijită, e curat, mâncare gătită, fac activități și cu ei. Ei sunt mulțumiți de cum e tratată. De ce scrieți ceva ce nu e adevărat?

  • Sunt taximetrist, iar acum doua zile am luat din Bucium doi batrani de la caminul de batrani.
    Si chiar am intrebat daca sunt multumiti de conditiile de la respectivul camin. Am fost surprins placut sa aflu ca lumea e foarte multumita de conditii si de serviciile primite de batrani. Oamanii au avut numai cuvinte de lauda la adresa personalului de la camin.
    Asa ca ceea ce prezentati e complet fals.
    Scrieti articole mincinoase si denigratoare.

  • Sunt centre cu 5 beneficiari sau 10, la ce sunt necesare sa fie tinute din bani publici? Ca sa nu fie in stare sefii de centre sa pastreze curatenie, sa isi obtina avizele si sa asigure minima siguranta? Astia trebuiesc demisi, nu au contract pe viata cu statul, pusi in loc oameni capabili. E atat de greu?

  • Revin si spun ca foarte multi batrani isi doresc sa locuiasca in aceste camine de batrani din Iasi pentru ca au conditii f bune.

  • Doamna Munteanu este un om exceptional, un manager preocupat de calitate, si trebuie apreciata la justa sa valoare.
    Ar trebui sa fim mandri de orasul Iasi si de serviciile oferite tuturor cetatenilor, inclusiv celor vulnerabili.

  • In cazul de fata, caminele din Iasi de la DAS, nu prezinta nicio problema. Conditii bune, servicii bune, oamenii multumiti. Deci personal capabil si management profesionist.
    Unde sunt probleme, poate in alte institutii, sa se ia masuri.

  • Comentacilor de serviciu in timpul serviciului, nimeni nu e de neinlocuit. Pentru ieseni e mai important cum sunt tratati batranii, si se vede ca au fost tratati neglijent, decat un scaun al vreunui director!

  • Niste guri spun ca madame isi pune de obicei prietenii si salariatii sa comenteze pozitiv, asa o fi? In articol e vorba de nereguli gasite de comisii, avertismente si amenzi, iar ei o lauda pe geniala directoare! Vedeti ce osanale ii ridica!!! Zici ca e unicat pe planeta! Articolul este f. Bun se bazeaza pe date concrete! Luati masuri, domnule Primar!!!!!!! Amenzile alea se platesc din banii nostri!!!!! Sau nu va mai intereseaza acuma la final de mandat?!?!?!

Adauga un comentariu