Cluj-Napoca va avea propria campanie de promovare a vaccinării. Decizia a fost luată de primarul Emil Boc, la propunerea consilierului local USR PLUS Alexandra Oană. Potrivit inițiatoarei, campania locală va include și vedete.
„De succesul acestei campanii depind foarte multe lucruri esențiale pentru noi: dacă se deschid școlile, dacă spitalele își cresc capacitatea pentru alte boli în afară de COVID, dacă se redeschid restaurantele, cinematografele, teatrele, dacă putem să mergem din nou la concerte și petreceri sau dacă purtăm în continuare măștile. Experții spun că pentru a reveni la normalitate trebuie să ajungem la o rată de vaccinare de 70% a populației.
Statisticile însă arată că pornim de la un procent de aproximativ 30% dintre români care acceptă vaccinul. Mai mult, după debutul campaniei de vaccinare, comparativ cu alte țări, vedem că numărul de persoane care s-au vaccinat este foarte mic”, a spus Alexandra Oană.
Campanie de promovare a vaccinării, făcută de vedete din Cluj
Alexandra Oană a propus ca, în completarea campaniei naționale de promovare a vaccinării, să fie începută o campanie locală de comunicare prin care clujenii să fie încurajați să se vaccineze.
„Concret, așa cum primim comunicate referitoare la evoluția ratei de infectare, am solicitat informări concrete și regulate referitoare la evoluția campaniei de vaccinare din municipiu și coagularea unui grup de lucru local – cu experți de sănătate publică de la nivel local, cu experți pe zona de comunicare, cu figuri publice locale – care împreună să lucreze la o strategie locală de promovare a campaniei de vaccinare.
Sunt convinsă că dacă aducem în prim planul campaniei figuri cunoscute de clujeni, în care ei au încredere și cu care rezonează, mesajul pro vaccinare va avea șanse mai mari să convingă. M-am bucurat să văd că domnul Primar a acceptat propunerea mea și în perioada următoare vă voi ține la curent cu demersurile inițiate”, a mai spus Alexandra Oană.
Campania de vaccinare, în toate județele
Campania de vaccinare împotriva COVID-19 este extinsă în toate județele și se speră atingerea unui număr mare de imunizări. Anunțul a fost făcut de coordonatorul campaniei la nivel națioonal, col. Valeriu Gheorghiță. Cu toate acestea, duminică s-au vaccinat doar 354 de persoane.
Comitetul naţional pentru coordonarea vaccinării anti-COVID informează că în ultimele 24 de ore au fost imunizate împotriva coronavirusului doar 354 de persoane. Aceste date au fost puse la dispoziţie de către Institutul Naţional de Sănătate Publică, prin aplicaţia Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor.
Imunizările făcute duminică au vizat personalul medical aflat în ture sau servicii de gardă. Până în prezent au fost vaccinate împotriva COVID-19 un număr de 13.596 de persoane. Potrivit autorităților sanitare, în ultimele 24 de ore, dintre cei vaccinaţi, doar o persoană a avut o reacţie comună şi minoră, generală.
În total, dintre cei peste 13.596 de imunizaţi, 37 au avut reacţii adverse, comune şi minore. Dintre acestea, 7 au avut reacţii locale cu durere la locul injectării şi 30 – reacţii generale (febră, cefalee, mialgii, astenie, alergii de tip urticarie).
Distribuirea a peste 36.000 de doze de vaccin solicitate de centrele de vaccinare existente în fiecare judeţ a început duminică. Astfel, vaccinarea este astfel extinsă, începând de luni, în toată judeţele, a anunţat Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea (CNCAV) împotriva COVID-19.