Boli si tratamente

Cancerul tiroidian: care sunt primele simptome?

Publicat: 06 oct. 2020
ecografie tiroida
În timp ce nodulii tiroidieni sunt în mare parte benigni, ei pot fi, de asemenea, primul simptom al cancerului tiroidian.

În timp ce nodulii tiroidieni sunt în mare parte benigni, ei pot fi, de asemenea, primul simptom al cancerului tiroidian.

Tiroida este o glandă situată la baza gâtului, în fața traheei. Reglează o mulțime de funcții: ritmul cardiac, digestia, termostatul corpului. Tiroida acționează și asupra moralului și stării de spirit. O disfuncție a tiroidei poate da, prin urmare, multe simptome diferite.

Iată diferitele simptome observate în general în timpul unei tulburări tiroidiene:

Hipertiroidism: iritabilitate, dispnee, intoleranță la căldură, diaree, scădere în greutate, tremurături etc.
Hipotiroidism: creștere în greutate, bradicardie (încetinirea ritmului cardiac), funcție renală afectată, oboseală intensă, frig, etc.

Cancerul tiroidian: un cancer frecvent cu un prognostic bun

Cancerul tiroidian este un cancer comun care poate afecta atât bărbații, cât și femeile la orice vârstă. În practică, există mai multe tipuri de cancer tiroidian la femei. Tiroida este un receptor pentru hormonii feminini, este mai solicitată decât la bărbați. Pe de altă parte, există mai puțini noduli benigni la bărbați și sunt adesea afectați mai târziu cu un cancer mai agresiv.

Cancerul tiroidian: care sunt simptomele?

Un pacient care este monitorizat în mod regulat de un endocrinolog pentru boala Hashimoto sau Graves poate simți el însuși un nodul la autopalpare. De asemenea, se întâmplă foarte des ca nodulul să fie detectat de medicina muncii.

În timp ce nodulul este primul simptom al cancerului tiroidian, nu toți nodulii sunt maligni. Cei care cauzează defecțiuni ale tiroidei sunt de cele mai multe ori benigni. Când cancerul este foarte avansat, nodulul poate comprima nervul recurent și corzile vocale. Acest lucru schimbă vocea. Poate fi, de asemenea, responsabil pentru dezvoltarea gușei.

Nodul tiroidian: ce examene?

Confruntat cu un nodul tiroidian, medicul va prescrie o evaluare tiroidiană, o ecografie, apoi o aspirație fină cu ac pentru a îndepărta bucăți mici pentru a le analiza. În 70% din cazuri, nodulul este benign.

Tratamentul cancerului tiroidian

Dacă este posibil, chirurgul va face totul pentru a păstra o bucată din glanda tiroidă fără a efectua o îndepărtare completă. Vorbim apoi de lobo-istmectomie și nu de tiroidectomie totală care constă în îndepărtarea totală a tiroidei. Această procedură induce în mod evident pacientul să ia tratament pe tot parcursul vieții destinat compensării pierderii tiroidei. Dacă analiza confirmă cancerul, iodul radioactiv poate fi injectat direct în țesut. În funcție de stadiul cancerului, tratamentul poate fi completat cu chimioterapie sau radioterapie.

Adauga un comentariu