Actualitate

Când primesc voucherele de vacanță profesorii pentru 2024: De ce sumă beneficiază angajații din Educație

Publicat: 23 mai 2024
_____ Vizualizări 2 Comentarii
Când primesc voucherele de vacanță profesorii pentru 2024 De ce sumă beneficiază angajații din Educație
Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, a anunțat când primesc voucherele de vacanță profesorii

Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, a anunțat când primesc voucherele de vacanță profesorii.

Când primesc voucherele de vacanță profesorii pentru 2024

Președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Simion Hăncescu, a declarat că profesorii și restul angajaților din Educație vor primi vouchere de vacanță înainte încheierea cursurilor în anul școlar 2023 – 2024.

„Au fost virați banii deja pentru voucherele de vacanță”, a declarat Simion Hăncescu.

Președintele FSLI a precizat că profesorii și angajații din învățământ primesc cardurile cu sumele cel târziu pe 14 iunie. De anul acesta valoarea voucherelor de vacanță a crescut, iar se percepe impozit pe ele. În 2024, voucherele de vacanță se impozitează cu 20%, conform actualelor prevederi legale. Se reține din salarii suma de 320 de lei.

„Pentru personalul din sistemul de învăţământ se acordă anual vouchere de vacanţă în cuantum de 1.600 lei, în perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2026, ale căror salarii nete sunt de până la 8.000 lei inclusiv, prin raportare la salariul net cuvenit funcției de bază din luna acordării acestora.

(8) Pentru personalul din sistemul de învăţământ în calculul salariului net cuvenit funcției de bază de până la 8000 lei sunt incluse toate drepturile salariale aferente funcției de bază”, prevede Ordinul ministrului educației nr. 4072/2023 pentru aprobarea Regulamentului de acordare a voucherelor de vacanță pentru unitățile/instituțiile de învăţământ de stat, în Ministerul Educaţiei şi în alte instituții publice din subordinea/coordonarea acestuia, pentru anii 2023 — 2026.

Salarii mai mari pentru profesori, de la 1 iunie 2024

Salariile profesorilor și ale angajaților din învățământ ar trebui să crească de la 1 iunie, în urma Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 128/2023, care prevede creșterea etapizată a salariilor.

Majorarea din luna iunie va fi făcută conform grilelor aprobate de Executiv. Salariul net este de doar 58% din salariu brut, iar din salariile de bază, regăsite în grila de salarizare din educație, aproximativ 42% reprezintă impozite și contribuții la stat.

Grilele publicate sunt referitoare la salariile de bază brute, echivalente pentru gradația 0, pe fiecare funcție, tranșă de vechime și grade didactice.

„De la 1 iunie se acordă următoarea tranșă de creștere salarială: în medie de 7%”, a declarat Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație  „Spiru Haret”.

La sfârșitul lunii aprilie, Ministerul Educației a cheltuit suma de 8,2 miliarde de lei, în primele trei luni ale anului. Asta, din bugetul de cheltuieli de personal. Informația apare într-un memorandum aprobat de Guvern, la finalul lunii aprilie.

„Prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 128/2023 pentru unele măsuri referitoare la salarizarea personalului din învățământ și alte sectoare de activitate bugetară au fost aprobate unele majorări salariale pentru anumite categorii de personal bugetar. Din analiza evoluției bugetului Ministerului Educației la nivelul primului trimestru, la titlul ”Cheltuieli de personal” se înregistrează plăți de 8,2 mld. lei, respectiv 25,3% din bugetul aprobat, în contextul în care începând cu luna iunie va fi acordată a doua tranșă de majorare salarială reglementată prin actul normativ mai sus menționat”, au menționat reprezentanții Ministerul Finanțelor.

Așadar, președintele FSLI, Simion Hăncescu, a transmis când primesc voucherele de vacanță profesorii pentru 2024.

Comentarii
Adauga un comentariu