Stiri medicale

Cântatul fără mască, în interior, răspândește rapid COVID-19, confirmă un nou studiu

Publicat: 21 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cântatul fără mască în interior răspândește rapid COVID-19 confirmă un nou studiu
Bilanț coronavirus 22 septembrie 2020

Cântatul fără mască în interior răspândește COVID-19 prin aerosoli, confirmă un nou studiu. Studiul bazat pe un grup de coronavirusuri după o repetiție a unui cor din Statele Unite, efectuat în martie, afirma că coronavirusul nu poate fi transmis doar prin picături proiectate: riscul există și atunci când aerosolii microscopici rămân suspendați în aerul din interior. Ori se știe că melodia ii generează; de aceea cercetătorii recomandă cea mai mare precauție pentru persoanele care practică această activitate.

SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19, se răspândește în aer mai mult decât sugerează studiile? Aceasta este una dintre numeroasele întrebări actuale referitoare la coronavirus. Un studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Colorado Boulder evidențiază potențialul de transmitere în aer a noului coronavirus. Au vrut să știe dacă cântatul în interior, fără mască, poate contribui la răspândirea COVID-19 prin intermediul particulelor microscopice din aer, numite aerosoli.

„Împărtirea aerului este importantă, deoarece poți inspira ceea ce o persoană a suflat, chiar dacă este departe de tine”, a spus profesorul Shelly Miller, autorul principal al studiului.

Rezultatele se bazează pe un eveniment specific, și anume o repetiție a corului din Skagit (SUA). Așa cum explică Le Monde, dintre 61 de cantaresti care au participat la o repetitie din 10 martie, 53 s-au îmbolnăvit. Mai exact, o persoană cu simptome ușoare de COVID-19 a participat la această repetiție care a avut loc în interior, timp de două ore și jumătate, și alte 50 de persoane au contractat boala și două au murit în următoarele săptămâni.

Aerosolii pot provoca contaminarea prin inhalare

Deoarece participanții au luat măsuri de precauție prin dezinfectarea mâinilor și evitarea contactului fizic, oamenii de știință au suspectat transmiterea prin aerosoli (particule în aer) produse în timpul cântării, mai degrabă decât transmiterea prin picături pulverizate sau suprafețe infectate. Mai ales că artiștii se aflau la o distanta de 15 – 25 cm unul de celălalt și nu purtau măști, conform Centrului Național de Colaborare pentru Sănătatea Mediului. Acest nou studiu publicat în Indoor Air confirmă această ipoteză.

Prin calcularea ratei de infecție pe baza detaliilor acestei repetitii îndelungate și a ceea ce știe comunitatea științifică despre coronavirusul SARS-CoV-2, cercetătorii au ajuns la concluzia că nu este posibil ca picăturile și suprafețele infectate să poată transmite virusul unui număr mare de oameni care ulterior se îmbolnăvesc. În schimb, o aerisire slabă în spațiul interior a dus la acumularea de aerosoli produși de cântăreți, iar căldura produsă a contribuit la acest fenomen.

„Inhalarea aerosolilor respiratori infecțioși din aerul comun a fost principalul mod de transmitere”, spun cercetătorii.

Purtarea unei măști și distanța socială, necesare chiar și în timpul cântării

Cântatul fără mască, în interior, răspândește asadar rapid COVID-19, iar acest lucru se datorează faptului că picăturile respiratorii mici pot rămâne în suspensie mai mult decât picăturile mari, ceea ce poate crește riscul de expunere. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că scurtarea timpului de repetitii de la 2,5 ore la 30 de minute ar fi scăzut rata infecției de la 87% la 12%. Această precauție, combinată cu purtarea măștilor, o ventilație îmbunătățită și utilizarea purificatoarelor de aer ar fi putut reduce numărul persoanelor infectate de la 52 la doar 5. Echipa științifică precizează totuși că evenimentul s-a produs atunci când autoritățile publice au început să pună la îndoială dacă măștile erau necesare.

„Studiul nostru oferă o nouă perspectivă asupra modului în care au apărut aceste epidemii și despre ce se poate face pentru ca viitoarele repetiții să fie mai sigure”, spun cercetătorii.

Prin urmare, aceștia din urmă consideră că activitatea corurilor ar trebui să aibă loc în aer liber cât mai des posibil și, dacă nu este cazul, ventilația într-un spațiu restrâns trebuie să fie optimă pentru a elimina aerosolii care conțin virusul prezent în aer și, astfel, pentru a reduce riscul contaminării aeriene. Artiștii trebuie, de asemenea, să poarte măști și să se afle la mai mult de un metru distanță unul de celălalt.

Adauga un comentariu