Prima pagină » Sanatate » Care este doza zilnică recomandată pentru sucul de sfeclă roșie? Iată ce proprietăți uimitoare are pentru sănătate!

Care este doza zilnică recomandată pentru sucul de sfeclă roșie? Iată ce proprietăți uimitoare are pentru sănătate!

22 ian. 2025, 13:13,
Redacția BZI în Sanatate

O doză zilnică de suc de sfeclă roșie poate crește rezistența la efort fizic, să îmbunătățească fluxul sanguin și să contribuie la scăderea tensiunii arteriale. Sfecla este bogată în substanțe chimice naturale numite nitrați. Printr-o reacție în lanț, corpul tău schimbă nitrații în oxid nitric, care ajută re fluxul sanguin și la tensiunea arterială.

Consumul regulat de suc de sfeclă roșie poate ajuta la reducerea riscului de boli de inimă și accident vascular cerebral. Spre deosebire de majoritatea altor alimente vegetale, sfecla roșie este bogată în nitrați dietetici. Sucul este benefic pentru sănătatea ficatului datorită conținutului sau de betaina, o substanță care ajută la sprijinirea funcției hepatice sănătoase și la eliminarea substanțelor toxice din ficat.

Care este doza zilnică pentru sucul de sfeclă roșie

Sucul de sfeclă roșie poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale. Cercetătorii au descoperit că persoanele care au băut 250 de ml de suc de sfecă zilnic au atât tensiunea arterială sistolică, cât și cea diastolică scăzute. Nitrații, compuși din sucul de sfeclă care se transformă în oxid nitric în sânge și ajută la lărgirea și relaxarea vaselor de sânge, sunt considerate a fi cauza.

Potrivit unui studiu, consumul de suc de sfeclă crește nivelul de nitrați din plasmă și crește performanța fizică. În timpul studiului, bicicliștii antrenați care au băut 2 căni de suc de sfeclă pe zi și-au îmbunătățit proba de timp de 10 kilometri cu aproximativ 12 secunde.

În același timp, și-au redus debitul maxim de oxigen. Rezultatele unui studiu din 2015 sugerează beneficii suplimentare ale nitraților din sucul de sfeclă. Studiul a arătat că persoanele cu insuficiență cardiacă au experimentat o creștere cu 13% a puterii musculare la 2 ore după ce au băut suc de sfeclă.

Nitratații pot ajuta la creșterea fluxului de sânge către creier la persoanele în vârstă și pot ajuta la încetinirea declinului cognitiv. După ce participanții au consumat o dietă bogată în nitrați, care includea suc de sfeclă, RMN-urile creierelor lor au arătat un flux sanguin crescut în lobii frontali. Lobii frontali sunt asociați cu gândirea și comportamentul cognitiv.

Problema cu aportul de nitrați este că, pe lângă beneficiile cardiovasculare și posibila creștere a performanței sportive, poate să vină la pachet și cu un anumit risc.  Aportul de nitrați, în cantități mai mari, poate să ducă și la formarea unor sunstanțe, cum ar fi nitrozoaminele sau alți compuși din categoria nitrozo, care, din păcate, pot să aibă un efect cancerigen.

Cu ce poți combina sfecla pentru un suc delicios

Considerat a fi un „super-aliment”, sucul de sfeclă roșie este o sursă excelentă de vitamine și fibre, de mangan și potasiu, vitamina C, magneziu, fier, fosfor și cupru. Aceasta se poate consuma în salate, mâncăruri, dar și în minunatele sucuri de sfeclă roșie. Fresh-urile pe care le preparăm trebuie consumate imediat, pentru că altfel se oxidează și nu mai este bun. Și salata de sfeclă roșie cu hrean este plină de vitamine.

Cei care au introdus sucurile de sfeclă roșie în alimentația lor susțin că acestea le oferă energie și vitalitate pe parcursul întregii zilei, claritate, un tonus bun și, în mod miraculos, le dă senzația de sațietate și taie pofta de mâncare. Probabil, din acest motiv sucurile de sfeclă roșie sunt recomandate în anemii, în boli de ficat, leucemii, colonrectal și întărește mușchii inimi.

Mai mult de atât, sucurile de sfecla roșie sunt nelipsite din alimentația persoanelor care se confruntă cu probleme oncologice. S-a dovedit că dacă amestecăm acest suc cu alte tipuri de fructe și legume, gustul final devine mult mai bun și organismul va tânji zilnic după această băutură miraculoasă.

Cele mai dese amestecuri de sucuri de sfeclă roșie se fac din sfeclă, măr și morcov. O altă combinație reușită este cea din sfeclă, mere și pere. Acestea adaugă dulceață și parfum produsului final și domolesc gustul puternic și greu al sfeclei. Astfel că, e foarte importantă doza zilnică de suc de sfeclă roșie pentru sănătatea organismului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
15 februarie 2025
15 februarie 2025