Economic Local

Cât costă un teren agricol în Iași, în anul 2023? Prețurile s-au schimbat și a crescut numărul ofertelor de vânzare

Publicat: 16 mart. 2023
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Cât costă un teren agricol în Iași în anul 2023 Prețurile s-au schimbat și a crescut numărul ofertelor de vânzare
Proprietarii din Iași au scos la vânzare terenurile agricole

Prețurile s-au schimbat în Iași pentru terenurile agricole, numărul ofertelor fiind în creștere. Cei care au achiziționat terenurile de la începutul anului au plătit între 1.600 și 11.000 de euro. Cele mai scumpe terenuri vândute în Iași sunt ale proprietarilor din comuna Probota, unde aproape un hectar s-a vândut cu peste 11.000 de euro

Clienții au plătit, de la începutul anului 2023, pentru un hectar de teren agricol, în Iași, între 1.600 și 11.000 de euro. Datele Direcției Agricole Iași arată că au fost postate, în lunile ianuarie – martie 2023, în jur de 80 de anunțuri, iar 50 de terenuri agricole s-au vândut, fiind vorba de suprafețe mici. De asemenea, un proprietar a vândut mai multe terenuri cu suprafețe reduse.

Anul acesta, cele mai multe oferte de vânzare a terenurilor sunt din comunele mai îndepărtate ale județului Iași. Cei care achiziționează suprafețele agricole sunt fie fermierii care vor să își mărească exploatațiile, fie investitorii care vor să se ocupe de agricultură. Cel mai mic preț plătit de un client este 2.000 de lei pentru 0,25 hectare în comuna Miroslovești. Astfel, un hectar de teren agricol din această comună s-ar fi vândut cu 1.600 de euro.

Alte 0,45 de hectare au fost cumpărate cu 5.000 de lei, iar 0,33 hectare, cu 3.000 de lei. De asemenea, 0,67 de hectare s-au vândut cu 5.000 de lei, în comuna Drăgușeni, din Iași, iar un hectar, cu 10.000 de lei. Un teren agricol de 0,5 hectare din comuna Șipote s-a vândut cu 11.000 de lei. Astfel, un hectar ar costa 4.400 de euro.

Prețurile s-au schimbat în Iași, la terenurile agricole

Alte comune mai îndepărtate din județul Iași unde s-au vândute terenurile agricole sunt Deleni, Dagâța, Popești sau Heleșteni. Astfel, 0,36 hectare de teren agricol din Popești s-au vândut cu 5.400 de lei, iar jumătate de hectar din Heleșteni, cu 5.000 de lei. A crescut numărul tranzacțiilor cu terenuri agricole din Iași în ultimii 3 ani.

Un hectar s-a vândut, în medie, cu 2.200 de euro în anul 2020, cu 2.500 de euro în anul 2021, iar prețul mediu pentru un hectar a fost de 3.500 de euro în anul 2022. Sunt și comune din județ în care prețul este dublu sau triplu. Dacă, de obicei, prețurile cresc, în cazul în care terenurile agricole sunt situate în apropiere de municipiul Iași, au acces facil și utilități, există și situații excepționale când cele din comunele îndepărtate se vând cu prețuri mai mari față de cele așteptate. Ieșenii pot vinde terenurile agricole doar cu anunț publicat pe site-ul Direcției Agricole Iași și pe cel al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, unde sunt publicate și comunicările de acceptare de ofertă.

Ieșenii pot cere subvențiile de la APIA pentru anul 2023

APIA a demarat cea mai mare campanie de depunere a cererilor unice de plată, în perioada 1 martie – 15 mai 2023, fără penalizări. Fermierii din Iași pot depune cererea online, în aplicația IPA Online, fără să se deplaseze la sediile APIA. IPA Online este un program informatic gratuit care permite fermierilor să completeze electronic cererea unică de plată. Aplicația poate fi folosită oriunde există un computer conectat la internet: la domiciliu, la sediul exploatației, la primărie, la centrul APIA etc.

IPA Online pune la dispoziţia fermierilor lista parcelelor pentru care au solicitat sprijin în anul anterior, cu suprafeţele determinate în urma controalelor realizate de specialiştii APIA, precum şi schiţa parcelelor agricole. Pentru fiecare parcelă în parte, fermierii pot modifica, corecta sau completa datele în conformitate cu informațiile noi referitoare la suprafață, cultură şi schiţă.

Prețurile s-au schimbat în Iași pentru terenurile agricole după ce a crescut interesul investitorilor pentru acest domeniu.

Comentarii
  • Minciuni gogonate ,cine vinde 50 ari de teren cu pretul acesta in zilele de astazi ,fara 10.000 de euro ha nu vinde nimeni,de la 10.000!pardon.

Adauga un comentariu