Prima pagină » Local » Cât de mult îi afectează pe pacienți radiațiile medicale emise în timpul unui CT! Medicul ieșean Bogdan Dobrovăț explică totul în amănunt – FOTO

Cât de mult îi afectează pe pacienți radiațiile medicale emise în timpul unui CT! Medicul ieșean Bogdan Dobrovăț explică totul în amănunt – FOTO

23 ian. 2024, 02:00,
Cristina Doroftei în Local

Dr. Bogdan Dobrovăț, șeful Laboratorului de Radiologie și Imagistică Medicală din cadrul Spitalului de Neurochirurgie „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași, subliniază faptul că informațiile și diagnosticele obținute în detaliu sunt plătite de pacienți prin iradiere

Explorarea Computer Tomograf a devenit una dintre cele mai căutate tehnici pentru precizia pe care o oferă, cu toate că totul trebuie să aibă o limită. Dr. Bogdan Dobrovăț a explicat care sunt organele cele mai sensibile la contactul cu radiațiile, ce efecte au acestea asupra pacientului.

„Cea mai importantă sursă de iradiere a populației, prin natura medicală, este reprezentată de explorarea Computer Tomografică. Pe lângă faptul că este o tehnică tridimensională și aduce foarte multe informații, toate acestea sunt aduse cu un preț, anume iradierea. Un CT (Computer Tomograf) făcut la cap este echivalentul a 1.000 de radiografii toracice. Aceasta este tehnica cea mai puțin iradiantă. Însă nu toate organele sunt la fel de radiosensibile. Cea mai sensibilă este zona tiroidei.

Cercetătorii și-au dat seama și au mai crescut riscul pentru radiografiile din regiunea mamară sau gonadele, din acest motiv, zona bazinului are o doză mai mare de afectare. Noi apăsăm pe un buton, din aparatul respectiv pleacă aceeași doză de iradiere, este aceeași energie care afectează în mod diferit organele”, subliniază dr. Bogdan Dobrovăț, șeful Laboratorului de radiologie și imagistică medicală din cadrul Spitalului de Neurochirurgie „Prof. Dr. Nicolae Oblu“ din Iași.

Medic radiolog ieșean: „Tomograful a devenit metoda cea mai sigură”

 echipamente imagistică și radiologie

Explorarea Computer Tomograf a devenit una dintre cele mai căutate tehnici pentru precizia pe care o oferă, cu toate că totul trebuie să aibă o limită

Iradierea crește în momentul în care se realizează un CT cu substanță de contrast. Medicul a explicat ce determină creșterea iradierii în acest caz.

„Dacă facem un tomograf la nivel cranian cu substanță de contrast, nu substanța de contrast este cea care determină să crească iradierea, ci faptul că, în momentul în care facem un CT cu substanță de contrast, facem prima dată o trecere de la imaginile nativ, și după repetăm același proces. Astfel, se numără două CT-uri, din acest motiv, iradierea este mai mare”, adaugă dr. Bogdan Dobrovăț.

Tomograful rămâne cea mai importantă sursă de iradiere, însă specialiștii afirmă faptul că trebuie făcut doar în cazuri de urgență și în situațiile în care medicul are nevoie pentru a desluși patologia de care suferă pacientul.

„Tomograful a devenit cea mai populară metodă de diagnostic în urgență și cea mai sigură. Pe radiografie se poate observa 50 la sută din diagnosticul final, cu CT vedem în amănunt și nimic nu ne mai împiedică să deslușim patologia. Dar vine cu dezavantajul unei doze crescute de iradiere. Nu există o limitare a dozei, există un principiu în radioprotecție care spune că examinarea medicală are o recomandare clară, adică medicul clinician consultă, observă dacă este nevoie de CT pentru a pune un diagnostic corect și pentru a trata corect pacientul.

Dacă, peste o  săptămână, starea pacientului se schimbă și nu ne lămurim prin alte metode care nu folosesc raze X, precum ultrasonografie, ecografie, putem să repetăm CT-ul. Există șansa ca 1 pacient la 1.000 să dezvolte o patologie neoplazică, dar este o probabilitate. Din punct de vedere medical, nu există o limită, pacienții trebuie să facă de atâtea ori cât este necesar pentru ca să fie corect tratat.

Avem, în spital, pacient care a făcut 20 de CT-uri într-o internare, au fost necesare. Nu puteam găsi altă metoda care să poată înlocui metodele iradiante, nu tot timpul se poate. Însă folosim principiul Alara, care spune că trebuie să găsim metoda cea mai puțin iradiantă. Nu putem face compromisuri”, declară dr. Bogdan Dobrovăț.

După ce se ghidează cercetătorii

echipamente imagistică și radiologie de la spitalul de Neurochirurgie din Iași

Iradierea crește în momentul în care se realizează un CT cu substanță de contrast

Nu există studii care să arate cât de periculoase sunt radiațiile unui CT, însă specialiștii se ghidează după dezastrul de la Cernobîl și cel de la Fukushima-Daiichi.

„Este greu să faci experimente pentru a dovedi cât de periculoase sunt iradiațiile, nu avem voie să facem studii prin care se iradiem oameni, nu este etic. Tot ce se studiază se face urmărind supraviețuitori de la Cernobîl, se fac studii știind ce doze de iradiere au fost acolo. Încercăm să găsim limite, cea mai puțin iradiantă este radiografia dentară, care față de un CT are o diferență de 1.000 de ori de iradiere. Nu vom putem cuantifica, studiile arată clar că de la 1.000 de CT se moare sau în cazul a 600 de CT că se moarte într-o lună, dar acestea sunt probabilități”, mai spune dr. Bogdan Dobrovăț.

Medicul a subliniat urgențele care necesită CT. Acesta îndeamnă populația să vină la consult pentru ca patologiile să nu ajungă în stadii avansate sau, în cel mai rău caz, inoperabile.

„Urgențele majore sunt reprezentate de observați AVC, de traumatisme, cazuri clinice care au nevoie de investigații în primele minute. Cazurile care pot fi programate se programează. Am avut și cazuri nefericite, pacienții care au venit în ultimul stadiu, pentru care nu am mai putut face nimic.

Cu toate acestea, am observat că lumea a devenit mai conștientă, vine la control și nu se mai ajunge la cazuri disperate, deși încă mai există astfel de cazuri”, susține dr. Bogdan Dobrovăț, medic radiolog ieșean, în legătură cu iradierea populației.

Bugetul.ro
Bulgaria, umilință supremă pentru România! Țara noastră a fost exclusă definitiv din programul Visa Waiver, însă vecinii din sud vor avea acces neîngrădit peste Ocean
redactia.ro
Măsura fiscală de care nici nu a vrut să audă Nicușor Dan. Președintele le-a blocat cererea lui Bolojan și lui Grindeanu
Bugetul.ro
Adio, Parcul IOR din București în actuala formă! Primarul Robert Negoiță vrea să transforme locul de recreere din Sectorul 3 într-o oază modernă
a1.ro
Rezultate BAC 2025. Află primul ce note s-au luat anul acesta. Model de cerere pentru vizualizarea lucrării sau pentru contestație
Playtech.ro
Penalităţi pentru întârzierea plăţilor la asociaţia de proprietari, în 2025. Cât dai în plus, de fapt
observatornews.ro
"Mi-au luat 8.000 de euro și-au dispărut!" Zeci de români, păcăliți cu anunțuri false de mașini
Playsport.ro
Doi români au ajuns în cel mai mic oraș din lume, aproape de România. „Nu ne-a venit să credem ce am găsit aici”
Evz.ro
Regretele și temerile lui Ion Iliescu. Sfaturi pentru românii care vor să aibă o viață lipsită de griji
realitatea.net
Românii au găsit o nouă metodă de a păcăli aparatele de reciclare. Reușesc să obțină o grămadă de bani cu un singur pahar de plastic
SportpeSurse
EXCLUSIV Imagini devastatoare cu casa părintească a lui Ion Țiriac din Brașov. Locuința a ajuns o dărăpănătură în care colcăie șobolanii. Primarul orașului face declarații tulburătoare despre miliardar: ““Nu l-a interesat niciodată”
Playtech.ro
Ce se întâmplă dacă faci accident cu mașina de serviciu în scop personal. Legea s-a schimbat
Dailybusiness.ro
Roamingul în afara Europei te poate costa scump. Ce recomandă ANCOM
RomaniaTV
Nicuşor Dan, mesaj important pentru români înaintea desemnării premierului
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Nicuşor Dan, mesaj important pentru români înaintea desemnării premierului
redactia.ro
Cine e miliardarul care a murit la polo după ce a înghițit o albină
ego.ro
Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`