National

Cât durează înmatricularea unei maşini în Estonia, comparativ cu România

Publicat: 05 aug. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cât durează înmatricularea unei maşini în Estonia comparativ cu România
Estonia este un stat unde aproximativ toate serviciile sunt digitalizate, pe când la noi birocraţia este în top

România se află încă odată la finalul clasamentului. În ceea ce priveşte înmatricularea unei maşini în Estonia, cetăţenii îşi rezolvă treaba în maximum 5 minute, iar în ţara noastră durează zile întregi.

Estonia este un stat unde aproximativ toate serviciile sunt digitalizate, pe când la noi birocraţia este în top.

Înmatricularea unei maşini în Estonia durează între două şi cinci minute

O comparaţie de-a dreptul ruşinoasă intre România şi Estonia cu privire la înmatricularea unui autoturism. De la începutul acestui ani şi până în momentul de faţă, peste 70.000 de vehicule au fost înmatriculate.

Dacă în Estonia sunt necesare doar 5 minute, în România după ce şi-au cumpărat maşina, şoferii trebuie să aştepte la cozi la mai multe ghişee.

Din momentul în care cetăţeanul şi-a achiziţionat un bolid are la dispoziţie circa 30 de zile pentru a merge la administraţia financiară. Acolo se înregistrează maşina şi se eliberează un certificat de TVA, asta în cazul în care mașina este nouă. Dacă mașina este adusă din străinătate, lucrurile nu mai sunt atât de simple.

Cei care au intrat în posesia unei maşini second hand din străinătate trebuie să se deplaseze la RAR pentru a obţine cartea de identitate. În urma verificărilor, conducătorii auto vor mai primi certificatul de autenticitate și dovada efectuării inspecției tehnice periodice. Abia ultimul pas este înmatricularea mașinii.

„În vederea înmatriculării autovehicului, noul proprietar va avea nevoie de următoarele documente: cerere de înmatriculare, act de identitate, achitarea taxelor, prezentarea chitanțelor de plată a taxelor aferente, luarea în evidență a bunului, cartea de identitate a autovehicului, asigurare de răspundere civilă auto, procură, dacă se va prezenta o altă persoană în locul proprietarului”, a transmis Rodica Popescu, purtătorul de cuvânt al Direcției Regim Permise și Înmatriculări.

În altă ordine de idei, în România Codul Rutier s-a modificat, iar mașinile electrice noi primesc plăcuțe de înmatriculare verzi.

Procesul de înmatriculare a unei maşini în Estonia

În alte state precum Estonia, majoritatea serviciilor oferite de autorități sunt digitalizate. O postare despre cum poți să vinzi un autoturism, în doar 5 minute cu toate actele și procedurile, a devenit virală pe Facebook. Autorul este fostul ambasador al Republicii Moldova în Estonia.

„Fiecare cetățean are certificat de autentificare și semnătura digitală și e-mail-uri guvarnamentale, pentru că statul vorbește cu mine prin intermediul acestui e-mail guvernamental. Toate serviciile digitale în Estonia au loc în 5 minute, sau în 2 minute. Procesul de înscriere a unei mașini din afara țării poate dura până la o lună, în timp ce o mașină de la noi poate fi înmatriculată în cel mult o săptămână. De asemenea, înmatricularea unei mașini noi costă în jur de 150 de lei, în timp ce pentru una la mâna a doua proprietarul poate să achite chiar și 600 de lei”, a transmis Victor Guzun, fost ambasador al R. Moldova în Estonia.

De asemenea, pe lângă faptul că înmatricularea unei mașini în Estonia durează doar 5 minute și este mai ieftin, în România șoferii trebuie să achite mult mai mult pentru un certificat de înmatriculare.

Adauga un comentariu