International

Caz asemănător cu cel al lui George Floyd, produs în Cehia. Reacţia premierului: „Mulţumesc ofiţerilor de poliţie” – VIDEO

Publicat: 25 iun. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Caz asemănător cu cel al lui George Floyd produs în Cehia. Reacţia premierului Mulţumesc ofiţerilor de poliţie - VIDEO
Prim-ministrul Cehiei, Andrej Babiš, a ţinut să publice pe pagina sa de socializare Facebook mulţumiri ofiţerilor de poliţie implicaţi în incidentul care s-a încheiat cu decesul lui Stanislav Tomas, romul din Cehia care a decedat având gâtul sub genunchiul unui poliţist din localitatea Teplice

Un caz tras la indigo cu cel al afroamericanului George Floyd s-a produs în Cehia. Un bărbat de etnie romă a decedat la începutul acestei săptămâni, după ce unul dintre agenţii de poliţie aflaţi la faţa locului i-a pus genunchiul pe gât.

Platforma civică Aresel, care are ca scop combaterea rasismului, aduce acuzaţii grave poliţiei din Teplice de tortură şi de omor, după ce premierul Andrej Babis a transmis mulţumiri poliţiştilor pentru intervenţie şi atitudinea de care au dat dovadă.

Premierul Cehiei a mulţumit forţelor de intervenţie, după ce un rom a murit

Prim-ministrul Cehiei, Andrej Babiš, a ţinut să publice pe pagina sa de socializare Facebook mulţumiri ofiţerilor de poliţie implicaţi în incidentul care s-a încheiat cu decesul lui Stanislav Tomas, romul din Cehia care a decedat având gâtul sub genunchiul unui poliţist din localitatea Teplice, transmite platforma Aresel, pe Facebook.

”Noi spunem că sub nicio circumstanţă, arestarea unei persoane nu ar trebui să se soldeze cu moartea acesteia, acuzăm poliţia din Teplice de tortură şi de omor şi considerăm ca fiind impardonabilă acţiunea ofiţerilor. Consiliul Europei a cerut o investigaţie independentă pentru a afla dacă victima a decedat în urma abuzului poliţiei sau dacă a decedat din alte cauze”, mai scrie Aresel. „Dacă cineva distruge maşini, este agresiv şi chiar muşcă un ofiţer, nu se poate aştepta să fie tratat cu mănuşi. În plus, autopsia instanţei a dovedit în mod clar că nu a murit din cauza procedurii poliţiei. Este trist, dar o persoană normală, decentă cu greu poate ajunge într-o situaţie similară. Mulţumesc ofiţerilor de poliţie Teplice pentru munca depusă, nu le-a fost uşor”, a scris premierul Andrej Babis, pe Facebook.

Un rom din Cehia a decedat, după un poliţist a stat cu genunchiul pe gâtul său

Societatea civilă romă a avut o reacţie la începutul săptămânii după ce un videoclip arată intervenţia în forţă a poliţiei pentru reţinerea unui bărbat de etnie romă din Teplice, Cehia, care a murit la scurt timp după arestare.

Conform imaginilor devenite virale, unul dintre ofiţerii care a intervenit a ţinut genunchiul pe gâtul bărbatului timp de mai multe minute.

În cazul Floyd de România, unde un cetăţean din Vatră Dornei a murit, după ce a fost imobilizat de un echipaj de jandarmi şi i s-a pulverizat spray paralizant direct în faţă, jandarmeriţa trimisă în judecată a primit o pedeapsă cu suspendare.

Decesul lui George Floyd în Statele Unite, un bărbat afro-american în vârstă de 46 de ani ucis prin asfixiere de poliţişti pe 25 mai 2020, a provocat proteste de amploare în aproape toată ţară împotriva rasismului şi violenţei poliţiei. Președintele Joe Biden și vicepreședintele Kamala Harris au chemat familia Floyd imediat după verdict. Biden a fost auzit spunând că „cel puțin acum există oarecare dreptate”.

„Vom face mult mai multe lucruri. Aceasta va fi o primă lovitură de a face față rasismului sistemic autentic”, a spus președintele. „Rasismul sistemic este o pată pentru sufletul întregii națiuni”. Între timp, doamnă Harris i-a îndemnat pe parlamentari să adopte proiectul de lege George Floyd care vizează reformarea poliției în SUA. „Acest proiect de lege face parte din moștenirea lui George Floyd. Această lucrare este de mult întârziată”, a spus ea.

Adauga un comentariu