Prima pagină » Titlurile zilei » Ce a reușit să facă acest tânăr cu 170.000 de euro întrece orice imaginație. Iată cum poți avea succes cu o astfel de afacere

Ce a reușit să facă acest tânăr cu 170.000 de euro întrece orice imaginație. Iată cum poți avea succes cu o astfel de afacere

18 iul. 2025, 02:00, 1 ,
Raluca COSTIN în Titlurile zilei

Un tânăr care a investit 170.000 de euro într-o afacere cu fructe de pădure se bucură de succes. În 8 ani a reușit să producă fructe de calitate și a devenit unul dintre cei mai fideli producători din țară. A accesat fonduri europene în valoare de 60.000 de euro pentru instalarea tânărului fermier

Un tânăr are o afacere de succes cu fructe de pădure

Povestea producătorului de fructe de pădure începe în urmă cu 8 ani. După o perioadă în care a muncit în străinătate, Dorian Secară a revenit în Ţibăneşti, Iași, comuna natală, unde a înființat o mică plantație cu mure. Suprafața cultivată a fost extinsă, fiind înființată și o plantație cu zmeură. Dacă, la început, toată producția era comercializată ca fructe proaspete, acum, producătorul va ieși pe piață și cu produsele procesate. A investit 60.000 de euro, fonduri europene, într-o făbricuță unde produce dulcețuri, sucuri sau zacuscă.

„Asta am vrut, să avem tot circuitul, să procesez și să vând produsele procesate. Vom avea dulciuri, sucuri naturale, zacuscă. De aceea am luat fonduri europene, ca să facem procesare. Suntem autorizați, totul e bine, de anul acesta vom face procesare. La fonduri europene avem un plan de afaceri care trebuie respectat. Produci 7 luni din an ca să vinzi fructul proaspăt, dar cu surplusul ce faci? Rachiu? Nu bea toată lumea. În schimb, sucuri bea toată lumea. Am îndeplinit planul de afaceri. Nu a fost ușor să te ocupi de proiect, să te ocupi de oameni, de cules”, spune producătorul din comuna Țibănești, care are aproximativ 6 hectare cu zmeură și mure.

Producător: „La mure estimăm producție de 6 tone și la zmeură, 3 tone”

Anul acesta este unul productiv pentru cei care dețin plantații cu fructe de pădure.

„Prețul la zmeură este 40 de lei kilogramul la liber, 30 lei engros, iar la mure, 30 de lei kilogramul la liber. Prețul poate fi negociat. Acum, plantația e frumoasă și la mure, și la zmeură. Spre deosebire de ultimii 3 ani, când a fost secetă și nu am avut producție mare la zmeură, de exemplu, acum, fructele sunt dulci, aromate, e ce trebuie anul acesta. La mure estimăm producție de 6 tone și la zmeură, 3 tone. Precizez că zmeura o avem din luna iunie, până la al treilea îngheț, la brumă. Este producție, clienți să fie. Facem livrări la domiciliu, vom începe colaborările cu magazinele, postăm pe rețelele de socializare, pentru că, acum, clienții stau pe TikTok, pe alte rețele, și așa află de noi. Suntem pe piață din 2017, am reușit să ne facem clienți fideli prin publicitate din vorbă în vorbă, dar și pe grupul înființat, în 2016, de pe Facebook, care este urmărit de 5.500 de persoane. Contează să faci cu drag de plante, să ai pasiune, să muncești. Mulți încep, dar nu reușesc să ducă la bun sfârșit totul. Eu dorm puțin, muncesc mult și îmi place ceea ce fac. În 12-24 de ore culeg fructele, le vând, după aceea, nu mai duc fructul, pentru că nu mai este proaspăt. De aceea am avut succes, pentru că, în cursul anilor, am fost serios și am livrat fructe de calitate. Recoltăm cu o zi înainte, ducem marfa la piață. Dacă duci produsul proaspăt, îi dai plus valoare. Dacă traversezi mulți kilometri cu fructele, la transport se mai schimbă, nu mai sunt aspectuoase”, mai spune tânărul producător din Iași.

Producătorii care se confruntă cu problema zilierilor au căutat soluții

Cum a rezolvat producătorul problema zilierilor?

„Eu am o familie numeroasă și toți membrii m-au ajutat la cules. În viitor, vom angaja mai multe persoane care să ne ajute la cules. Vin persoane din exterior care își iau direct din plantație fructele. Noi nu folosim erbicide, facem câteva tratamente cu produse naturale. Oamenii vin să vadă cu ochii lor produsele noastre. Anul acesta o să mă înscriu la agricultura ecologică, să facem totul ecologic. Nu e simplu, dar nu-i imposibil. Nu e neapărat partea financiară, dar și satisfacția muncii. Probabil mă îmbogățeam dacă mai stăteam în Italia, dar am refuzat să mai leg în străinătate. Mi-au ajuns 12 ani de muncă în Italia. Aici reinvestim tot ce câștigăm, reușim să ne dezvoltăm în mai multe direcții”, mai spune Dorian Secară.

Investiția totală în afacerea cu fructe de pădure se ridică la 170.000 de euro fonduri proprii și fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană. Tinerii fermieri din Iași au investit fonduri europene în valoare de 1,5 milioane de euro în mediul rural. Un tânăr din Iași a investit 170.000 de euro într-o afacere cu fructe de pădure.

Donație lunară
Donează lunar pentru susținerea jurnalismului de calitate

Donație singulară
Donează o singură dată pentru susținerea jurnalismului de calitate

Comentarii
  • Bravos Doriane ! Esti un exemplu bun de urmat ! Noi romanii daca am fi destepti sa invatam sa facem cu au facut altii care sunt de success putem si fi noi. Nu trebuie sa reinventam roata si apa minerala, doar trebuie sa ne organizam si muncim sa ne vedem de treaba noastra. Cu autoritatile a fost mai greu pana acum si o sa mai fie o perioada dar se vede ca dupa noua conducere intentiile sunt bune doar ca dureaza schimbarile ca nu nu poti sa tai si spanzuri cum vrei tu ca este prea mare stupul de trantori si spagari….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
06 decembrie 2025
06 decembrie 2025