Local

Ce analize trebuie făcute copiilor pentru depistarea inflamațiilor din organism? Prof. dr. Rodica Chiriac: „Există o baterie de teste imunologice pentru orice boală reumatismală” – VIDEO

Publicat: 27 oct. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce analize trebuie făcute copiilor pentru depistarea inflamațiilor din organism Prof. dr. Rodica Chiriac Există o baterie de teste imunologice pentru orice boală reumatismală - VIDEO
Pentru depistarea bolilor reumatismale la copii, necesare sunt următoarele analize: hemoleucograma, VSH (Viteza de sedimentare a hematiilor) și CRP (Proteina C reactivă).

Prof. dr. Rodica Chiriac, medic specialist reumatolog, a discutat, în emisiunea BZI LIVE, despre analizele care trebuie făcute copiilor pentru depistarea inflamațiilor din organism. Care este unul dintre cele mai eficiente teste, ce poate fi realizat doar copiilor?

Grupul bolilor reumatice la copii cuprinde mai multe afecțiuni, dintre care cele mai importante sunt reumatismul articular acut (RAA), artrita cronică juvenilă (ACJ), poliartrita cronică reumatioidă (PR), artrita reactivă post-streptococică. De asemenea, mai pot fi întâlnite și dermatomiozita juvenilă, fibromialgia, lupusul juvenil și altele.

Aceste boli prezintă caracteristici comune, cum sunt inflamațiile nesupurative și cronice ale diferitelor țesuturi conjunctive. Dintre toate aceste afecțiuni la copii, cea mai întâlnită este reumatismul articular acut.

Ce analize trebuie făcute copiilor pentru depistarea inflamațiilor din organism? Prof. dr. Rodica Chiriac: „O hemoleucogramă, un VSH, un CRP”

Pentru depistarea bolilor reumatismale la copii, necesare sunt următoarele analize: hemoleucograma, VSH (Viteza de sedimentare a hematiilor) și CRP (Proteina C reactivă). Important de precizat este că există o baterie de teste imunologice pentru orice boală reumatismală la ora actuală.

Mai mult, recomandat de medici este și testul ASLO (Antistreptolizina O), indicat în scopul confirmării expunerii la streptolizina streptococică şi al diagnosticului de reumatism articular acut RAA, glomerulonefrita acută poststreptococică, endocardita şi scarlatina la pacienţii cu simptomatologie clinică sugestivă. Evaluarea în dinamică a titrului ASLO prin determinări seriate la anumite intervale de timp (2-4 săptămâni) este folosită, în special, pentru monitorizarea pacienţilor cu RAA.

„În primul rând o hemoleucogramă, un VSH, pentru că el ne pune în atenție inflamația din organism, un CRP, adică o proteină C reactivă, care la fel e legată de inflamație. Sigur, ficatul, care ne poate da atâtea neplăceri, sigur rinichiul, pentru că el elimină tot și trebuie să fim în atenție. Și să nu uităm că există o baterie de teste imunologice pentru oricare boală reumastimală la ora actuală. Și să nu uităm și de acel ASLO, care la copil este foarte binevenit, la adult nu are ce căuta o testare ASLO, pentru că se consideră că la acea etapă ai trecut prin toate, ai venit în contact cu toate și nu mai este valabil acest test, să îți spună ceva despre situația ta vis-a-vis de streptococ. Până la 18 ani este foarte binevenit să vedem acest titru al streptolizeniei.”, a declarat medicul Rodica Chiriac, pentru BZI LIVE.

În cazul apariției unor dureri generalizate, medicul recomandă realizarea unui profil de analize, pentru a elimina boala imună, ceea ce înseamnă inflamație. Din momentul în care a fost eliminat acest lucru, de avut în vedere sunt afecțiunile coloanei vertebrale.

„În condițiile unor dureri generalizate, e bine un profil de analize, pentru a elimina boală imună, ceea ce înseamnă inflamație. Dacă am eliminat acest lucru, trebuie să mai știm că pentru coloană, cea mai frecventă afectare este vis-a-vis de discul intervertebral. Deci discul dintre vertebre este cartilajul coloanei vertebrale. Acest cartilaj, prin structura lui particulară, se comportă mai particular la mișcare și trebuie să fim conștienți, că din momentul ridicării din pat, până în momentul reașezării, solicităm coloana și de asta apar cele mai multe probleme legate de disc, până la binecunoscuta hernie de disc, adică expulzarea unui fragment din disc. Și în funcție de localizări, de durerile prezentate, după setul de analize, cu medicul de specialitate, punem diagnosticul de boală: gonartroză – genunchi, la coloană discopatie sau discartroză, după cum e vârsta până în 40-50 de ani sau după. Lucrurile nu sunt foarte greu perceptibile, numai că trebuie să avem orientarea asta de ansamblu, în primul rând și doi, să fim atenți la organismul nostru, el vorbește, numai că noi trebuie să îl auzim și să îl luăm în seamă.”, a mai spus medicul.

Prof. dr. Rodica Chiriac: „Trebuie să fim foarte atenți la postură”

Medicul specialist reumatolog ne încurajează să fim foarte atenți la postură, pentru a nu ajunge la cifoză. Totodată, ar trebui să evităm să ducem greutăți, fiindcă acest lucru dăunează coloanei vertebrale.

„Marca fizică a osteoporozei este, în primul rând, la coloană, gheboșarea, cifozarea coloanei respective. Trebuie să fim foarte atenți la postură, ca să nu ajungem cu cifoză și la ducerea de greutăți. Coloana pe care o avem, are anumite reguli. Nu o putem încărca cu zeci și zeci de kilograme. Cel mai bun sport pentru coloană, dar și pentru celelalte articulații, este înotul.”, a spus medicul.

Adauga un comentariu