Actualitate

Ce condiții trebuie să îndeplinească șoferii cu permis categoria B pentru a putea conduce și motociclete. Legea a intrat în vigoare

Publicat: 29 mart. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce condiții trebuie să îndeplinească șoferii cu permis categoria B pentru a putea conduce și motociclete. Legea a intrat în vigoare
Posesorii de permis categoria B pot conduce motociclete, dar în anumite condiții.

Posesorii auto trebuie să știe ce condiții trebuie să îndeplinească șoferii cu permis categoria B pentru a putea conduce și motociclete. Permisele de conducere eliberate pentru categoria B sunt valabile şi pentru motocicletele cu transmisie automată și cu motor de capacitate mică. Legea a intrat recent în vigoare.

Ce condiții trebuie să îndeplinească șoferii cu permis categoria B pentru a putea conduce și motociclete

O lege nouă îi bucură pe șoferi. Posesorii de permis categoria B pot conduce motociclete, dar în anumite condiții. Persoana trebuie să aibă cel puin 24 de ani, iar venicului trebuie să fie dotat cu motor de capacitate mică, cel mult 125 de centimetri cubi și transmisie automată.

De asemenea, persoana trebuie să aibă experiență de conducere de cel puțin 2 ani pentru categoria B și trebuie să facă dovada absolvirii unui curs de pregătire practică a minimum 10 ore de condus a unei motociclete.

Adeverinţa obţinută se înscrie în Registrul naţional al cursanţilor gestionat de către Autoritatea Rutieră Română, iar informaţia deţinerii acesteia se transmite pe cale electronică Direcţiei Generale Permise de Conducere şi Înmatriculări.

Legi noi pentru toți șoferii din România

O schimbare care îi vizează pe șoferi în anul 2024 este aceea vechea rovinietă se va aplica numai vehiculelor ușoare, de până la 3,5 tone, iar șoferii vor fi nevoiți să plătească mai mult. Pentru vehiculele grele se va introduce un nou concept, TollRo, care presupune că taxarea se face prin înmulțirea numărului de kilometri parcurși cu valoarea unitară a TollRo. Aceaastă lege se va aplica de la 1 ianuarie 2026.

Mai mult, Parlamentul European dorește să îi sancționeze pe șoferii care încalcă legea și să nu mai aibă dreptul de a conduce în nicio țară UE. Noua legislație ar putea fi adoptată din anul 2025. Un șofer cu probleme într-o țară nu va mai putea conduce în alte țări din UE. În cazul în care unui șofer i se suspendă dreptul de a conduce pentru că a urcat la volan beat sau drogat, legislația țării respective va fi aplicată la nivel european.

Cei care vor să obțină permisul de conducere în anul 2024 sunt nevoiți să facă față unui alt set de reguli. Nu doar procedura de obținere a permisului a fost schimbată, dar s-a introdus și o nouă probă pe care viitorii șoferi trebuie să o treacă. Modificările aduse examenului auto includ introducerea și altor probe practice precum condusul în condiții de zăpadă și polei, utilizarea sigură a telefonului mobil, conștientizarea unghiurilor moarte și folosirea sistemelor de asistență pentru șofer. Toate statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv România, vor trebui să respecte aceste cerințe.

O nouă lege din Codul Rutier îi vizează și pe pietoni. Pietonii nervoși care lovesc mașinile atunci când șoferii nu le oferă prioritate pot fi acuzați de distrugere, iar pedepsele nu sunt de neglijat. Tot la distrugere se pot încadra și cei care vandalizează un vehicul parcat neregulamentar. Codul Rutier actualizat prevede că toți pietonii sunt obligați să se asigure atunci când traversează pe la trecerea de pietoni. Chiar dacă un șofer încalcă legea rutieră și nu acordă prioritate celui care traversează regulamentar, pietonii nu au voie să lovească mașina.

Adauga un comentariu