Sanatate

Ce este chiuretajul biopsic? Tot ce trebuie să știi despre această procedură medicală

Publicat: 02 aug. 2022
o femeie la medicul ginecolog
Prelevarea poate fi realizată prin răzuirea stratului superficial al mucoasei uterine cu un instrument ascuțit, care poartă numele de curetă sau prin extragerea unui aspirat endometriol, procedură cunoscută sub denumirea de biopsie Pipelle.

Chiuretajul biopsic reprezintă o procedură diagnostică, prin intermediul căreia pot fi determinate diverse patologii uterine. Descoperă, în rândurile care urmează, tot ce trebuie să știi deaspre această procedură medicală.

Procedura constă în prelevarea unor fragmente biopsice de la nivelul mucoasei ce tapetează cavitatea uterină sau de la nivelul canalului cervical. Astfel, fragmentele prelevate ajung la departamentul de Anatomie Patologică, pentru a fi analizate histo-patologic, scrie safeforyou.com.

Prelevarea poate fi realizată prin răzuirea stratului superficial al mucoasei uterine cu un instrument ascuțit, care poartă numele de curetă sau prin extragerea unui aspirat endometriol, procedură cunoscută sub denumirea de biopsie Pipelle.

Important de precizat este că procedura poate fi îndeplinită în lipsa anesteziei. Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor se recomandă anestezia locală sau analgo-sedarea.

o femeie la medicul ginecolog
Procedura constă în prelevarea unor fragmente biopsice de la nivelul mucoasei ce tapetează cavitatea uterină sau de la nivelul canalului cervical.

Ce este chiuretajul biopsic? Informații prețioase despre această procedură medicală

Chiuretajul biopsic uterin este o procedură, care poate fi înfăptuită fie în scop diagnostic, fie în scop terapeutic. Aceasta se realizează, de regulă, pentru a verifica existența anumitor patologii uterine și cervicale, benigne sau maligne. Mai mult, procedura este folosită pentru diagnosticarea infertilității.

Chiuretajul biopsic vine la recomandarea medicului ginecolog, în urma unei anamneze amănunțite. În acest fel, poate fi determinată cauza apariției anumitor simptome. De exemplu, procedura este indicată pacientelor care se confruntă cu menstruații cu flux crescut și prelungit sau cu apariția de metroragii în afara perioadei menstruale. Mai mult, chiuretajul biopsic se recomandă a fi efectuat pentru stabilirea diagnosticului ecografic de hiperplazie de endometru. Patologia se manifestă prin îngroșarea excesivă a mucoasei care îmbracă endometrul și poate apărea chiar și la femeile aflate la vârsta fertilă, sub stimul hormonal.

De asemenea, chiuretajul biopsic uterin este recomandat și în cazul în care există suspiciune ridicată de patologie malignă uterină intracavitar sau cervicală. .

Biopsia de endometru poate să scoată la iveală existența unei infecții la nivelul endometrului, afecțiune ce poartă numele de endometrită.

o femeie cu unghii roșii și rochie aln=bastră, care își ascunde zona intimpă
Procedura este indicată pacientelor care se confruntă cu menstruații cu flux crescut și prelungit sau cu apariția de metroragii în afara perioadei menstruale.

Contraindicațiile chiuretajului biopsic uterin. Când nu este bine să apelezi la această metodă?

Chiuretajul biopsic este contraindicat femeilor care au o sarcină intrauterină viabilă și care doresc să o păstreze, deoarece procedura poate duce la pierderea acesteia.

Procedura ar trebui amânată, dacă există infecții vaginale, cervicale sau pelvine. Aceasta se poate realiza după finalizarea tratamentului.

În unele cazuri, chiuretajul biopsic nu este recomandat, deoarece formațiunile vegetante de col uterin, care obstrucționează canalul endocervical sau care sunt extrem de friabile, pot sângera abundent sau se pot perfora. Dacă acest lucru se întâmplă, problema necesită intervenția, de urgență, a medicilor.

Dacă pacienta pare să nu suporte anestezia locală, devine agitată, nu se poate comunica eficient cu ea sau apar complicații, chiuretajul biopsic este contraindicat sau se opresc manevrele.

o femeie la medic
Chiuretajul biopsic este contraindicat femeilor care au o sarcină intrauterină viabilă și care doresc să o păstreze, deoarece procedura poate duce la pierderea acesteia.Adauga un comentariu