Prima pagină » Sanatate » Ce este infecția cu helicobacter? Simptome frecvente și transmiterea bacteriei

Ce este infecția cu helicobacter? Simptome frecvente și transmiterea bacteriei

26 mai 2022, 13:10,
în Sanatate

Cele mai frecvente simptome ale infecției cu helicobacter sunt durerile abdominale, greața și scăderea în greutate inexplicabilă. Acestea pot trage un semnal de alarmă și trebuie să vă prezentați la medic cât mai urgent. În cazul netratării bolii, pot exista complicații și poate progresa în ulcer sau chiar cancer.

Nu se cunoaște cu exactitate modul de răspândire a acesteia. Cu toate acestea, există mai mulți factori ce pot favoriza transmiterea virusului.

Helicobacter: simptome și informații generale

Helicobacter este o bacterie ce se dezvoltă în tractul digestiv și atacă mucoasa stomacului. Infecția dezvoltă substanțe ce neutralizează acizii acestuia, motiv pentru care poate trăi în mediul acid al organismului. Cu toate că poate fi inofensivă, bacteria poate provoca ulcer sau duoden din cauza faptului că irită mucoasa stomacului. De cele mai multe ori, infecția se instalează la copii în vârstă de 10 ani. După 18 ani, există șanse de 34 la sută pentru a vă infecta. În ceea ce privește simptomele afecțiunii, cele mai multe persoane nu prezintă nici un semn. Cu toate acestea, primele simptome ce pot prezice bacteria helicobacter pot include arsuri la stomac, crampe abdominale, lipsa poftei de mâncare sau senzație de balonare. De asemenea, persoanele pot pierde inexplicabil în greutate sau pot avea dureri abdominale pe stomacul gol. 

Totodată, trebuie să vă prezentați de urgență la medic dacă aveți probleme la înghițire, observați sânge în vomă, durerea abdominală persistă sau prezentați scaune negre sau cu sânge. Simptomele acestea pot prezice și alte boli ale sistemului digestiv, cum ar fi diverticulita sau refluxul gastroesofagian.  Pentru tratarea infecției, se recomandă de obicei cel puțin două antibiotice timp de 7-14 zile. Totodată, trebuie să aveți grijă și la alimentația pe care o aveți. În cazul în care vă confruntați cu bacteria helicobacter, nu sunt recomandate consumul de alimente picante, procesate sau consumul de alcool și țigări. În schimb aveți voie să mâncați produse lactate, fructe și legume, produse cu un conținut mare de fibre și să să beți sucuri naturale.

Cum se transmite infecția cu helicobacter

Infecția cu helicobacter poate avea multiple cauze și nu se cunoaște exact modul de transmitere a acesteia. Se poate răspândi de la o persoană la alta prin contact direct cu saliva, voma sau materiile fecale contaminate. De asemenea, în cazul în care o persoană strănută sau tușește asupra voastră vă poate transmite bacteria. Totodată, oamenii se pot infecta și prin intermediul consumului de alimente sa a apei contaminate. În cazul în care legumele nu sunt spălate suficient sau carnea nu este preparată la o temperată suficient de mare, există șanse să luați acest virus.

Există anumiți factori de risc ce pot influența infecția cu helicobacter. Aceștia sunt legați de condițiile de viață pe care îl are fiecare individ în parte. În cazul în care trăiți în spații aglomerate sau cu multe persoane în casă, există o șansă mai mare de a vă infecta. De asemenea condițiile de viață precară, cum ar fi lipsa apei potabile, poate fi un factor foarte important. Mai mult de atât, dacă locuiți împreună cu o persoană ce are helicobacter  există o probabilitate destul de mare să vă infectați.

Cu toate că de cele mai multe ori bacteria helicobacter nu prezintă simptome, trebuie să acordați o atenție sporită la orice modificare pe care organismul o transmite. Mai mult de atât, trebuie să consultați medicul de urgență dacă că confruntați cu sânge în vomă sau aveți probleme la înghițire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`