Odată cu înaintarea în vârstă, cu precădere după vârsta de 45 de ani, încep să apară unele probleme de sănătate. Cea despre care vom vorbi astăzi e numită „boală silenţioasă”. De ce? Pentru că nu doare la început. Când apare, de ce şi care e tratamentul vom afla astăzi. Tema de discuţie este osteoporoza şi ce simptome prezintă ea.
Trebuie menţionat din start că vorbim despre o boală care afectează sistemul osos atât la bărbați, cât şi la femei. Constă în oase într-atât de sensibile, cât şi o simplă căzătură sau o mişcare bruscă ar putea produce o fractură. Cele mai frevente fracturi au loc la mâini, şolduri şi coloana vertebrală.
Totul despre osteoporoză
În ciuda numeroaselor studii şi a experimentelor, nu se ştie cu exactitate care este cauza instalării osteoporozei. Dar se ştie că la vârsta de 25-30 de ani cel mult, sistemul nostru osos atinge masa osoasă maximă. După acest prag, oasele încep usor-usor să se deterioreze. Echilibrul de la 25 de ani se modifică şi apar unele schimbări. Mai afectate sunt femeile aflate la premenopauză şi menopauză, din cauza pierderii efectului protector al estrogenului.
Ca să înţelegi mai bine, imaginează-ţi că interiorul osului nostru arată precum un fagure de miere. Când se instalează osteoporoza, spaţiile din fagure se tot lărgesc. Mai mult, stratul extern al osului se subţiază, favorizând fracturile. Doctorii din domeniu spun că ai risc mai mic de osteoporoză dacă ai o masă osoasă mare.
Sistemul osos are calciu şi colagen, datorită cărora este rezistent. Când apare osteoporoza, fractura este fie sub formă de crăpătură, fie de colaps. Forma din urmă se referă la compresia vertebrelor coloanei vertebrale.
Ce să (nu) faci în caz de posibilă osteoporoză
Ce depinde de tine să faci, ca să nu dezvolţi osteoporoză? Iată o listă cu cele mai banale lucruri:
- cât mai multă mişcare. Lipsa exerciţiilor fizice e un factor destul de important. Încearcă să mergi cât mai mult pe jos. Renunţă la lift şi urcă pe scări. Dacă lucrezi de acasă, nu te muta de pe scaun pe canapea. Ieşi în curte sau în parc, mergi la piaţă pe jos. Muşchii trebuie puşi în mişcare;
- renunţă la fumat şi alcool;
- adoptă un regim alimentar cât mai sănătos. Osteoporoza se instalează cu precădere la persoanele care nu au suficient calciu în organism, dar şi care prezintă unele tulburări de alimentaţie;
- include în alimentaţie produse cu vitamina D, calciu şi fosfat. Aceste minerale ajută la funcţionarea optimă a organismului;
- elimină medicamentele şi steroizii. Pe cât posibil, dacă reuşeşti, elimină medicamentele care se iau pentru reflux gastric, spre exemplu. De asemenea, corticosteroizii interferează considerabil cu procesul de reconstrucţie osoasă.
Alte lucruri care duc la osteoporoză, dar care nu depind de tine:
- diverse afecţiuni (lupus, artrită reumatoidă, boala inflamatorie intestinală, boala celiacă, cancer etc.);
- vârsta;
- sexul. Spre deosebire de bărbat, femeile sunt mult mai predispuse. În cazul bărbaţilor este vorba de lipsa hormonului numit androgen;
- rasa. Cel mai mare risc de osteoporoză au femeile caucaziene şi femeile de origine asiatică;
- nivel de hormoni. O cantitate prea mică sau prea mare din anumiţi hormoni dictează apariţia osteoporozei (hormoni tiroidieni, hormoni sexuali şi nu numai);
- istoric familial. Dacă ai în familie măcar o persoană cu această boală, e destul de probabil ca şi alte rude să sufere din cauza afecţiunii.
Alimentaţie sănătoasă – Prevenirea osteoporozei
Acestea sunt regulile pe care doctorii ni le amintesc pentru a preveni pe cât posibil instalarea acestei afecţiuni:
- consumaţi multe fructe şi legume zilnic. Alegeți-le de culori diferite, ca să fie o gamă variată de substanţe nutritive esenţiale;
- consumă alimente din cele 4 grupe principale, şi anume: cabohidrati (cartofi, paste făinoase, cereale, pâine); fructe, legume; produse lactate şi alternativele lor (ouă, fasole, peste), proteine (carne);
- consumaţi pește mai des. Are şi vitamina D, şi vitamina E;
- reduceţi / eliminaţi zahărul şi grăsimile săturate;
- reduceri cantitatea de sare consumată în fiecare zi;
- nu săriţi peste mese.
Simptome pe care le prezintă osteoporoza – Cum îţi dai seama
I se mai spune „boala silenţioasă” pentru că nu doar în stadiile incipiente. Cu alte cuvinte, nu au nici un simptom. Dacă însă apare cocoaşa sau o fractură, ei bine, deja trebuie luată în considerare boala.
Ce alte simptome are osteoporoza? Menţionăm postura încovoiată şi durerile de spate. Ţi se pare că parcă ai scăzut în înălţime faţă de anii anteriori? E posibil să nu greşeşti. Dacă ai o înălţime mai mică cu 2-3 cm faţă de anii anteriori, e clar simptom de osteoporoză.
La un moment dat, boala va evolua într-atât, încât te vor durea foarte tare oasele sau chiar vei suferi o fractură făcând un lucru banal (răsucire în pat, aplecare după un obiect, ridicarea unui lucru uşor etc.). Cele mai timpuri simptome de osteoporoză sunt:
- unghii fragile şi slabe. Dacă se rup extrem de uşor, trebuie să-ţi pui un semn de întrebare;
- putere slabă de prindere în mâini. Cu alte cuvinte, nu ai suficientă putere în mâini ca să apuci ceva ori ca să storci ceva;
- dureri ascuţite, care durează ceva timp;
- fractură de la o tuse mai puternică sau un strănut care parcă te dă peste cap.
Tratament pentru osteoporoză
Trebuie spus de la început ca osteoporoza nu se vindecă. Doar se ameliorează simptomele şi se ia tratament pentru incetinerea ei. Pentru această afecţiune exista mai multe tipuri de tratament, şi anume:
- naturist;
- medicamentos;
- kinetoterapeutic;
- chirurgical.
Tratamentul naturist se referă la: acupunctură, reflexoterapie, homeopatie, fitoterapie. Toate acestea sunt menite să menţină şi chiar să crească densitatea osoasă.
Tratamentul medicamentos presupune: acid risedronic, acid alendronic, acid zolendronic şi acid ibandronic. Dezavantajul este că, foarte posibil, te vei simţi rău de la aceste medicamente.
Aşadar, osteoporoza nu are cum să se vindece. În schimb, putem să o ţinem sub control şi să ne asigurăm că sistemul nostru osos are o putere destul de mare.
Iată ce spune conf. dr. Cătălina Poiană, medic primar endocrinolog, despre osteoporoză: