Prima pagină » Sanatate » Ce este sarcoidoza pulmonară și cum se tratează? O afecțiune rară a plămânilor și a altor organe!

Ce este sarcoidoza pulmonară și cum se tratează? O afecțiune rară a plămânilor și a altor organe!

22 mai 2025, 12:35,
Redacția BZI în Sanatate

Sarcoidoza pulmonară este o boală inflamatorie complexă care afectează în principal plămânii, dar poate afecta și alte organe din corp. Se caracterizează prin formarea unor mici aglomerări de celule inflamatorii, cunoscute sub numele de granuloame, care pot perturba funcția pulmonară normală.

În anumite situații, sarcoidoza se poate remite spontant, adică dispare fără tratament, însă mai mult de jumătate din pacienți necesită terapie specifică pentru a preveni apariția fibrozei pulmonare și a complicațiilor nefaste asociate acesteia.

Ce este sarcoidoza pulmonară și cum se tratează?

Sarcoidoza pulmonară este o formă de sarcoidoză care afectează în mod specific plămânii. Sarcoidoza este o boală inflamatoare care poate afecta mai multe organe, dar atunci când implică plămânii, poate duce la simptome și complicații respiratorii.

Cauza exactă a sarcoidozei pulmonare rămâne necunoscută, dar se crede că aceasta rezultă dintr-un răspuns imun anormal la un factor declanșator necunoscut, care poate include factori de mediu, agenți infecțioși sau predispoziții genetice.

Deși cauza exactă a sarcoidozei pulmonare nu este pe deplin înțeleasă, au fost implicați anumiți agenți infecțioși și factori de mediu. Unele studii sugerează că expunerea la anumite bacterii, virusuri sau ciuperci poate declanșa răspunsul imun care duce la formarea granuloamelor. În plus, expunerile la factorile de mediu, cum ar fi praful, substanțele chimice și poluanții, au fost asociate cu un risc crescut de a dezvolta sarcoidoză.

De asemenea, factorii genetici pot juca un rol în dezvoltarea sarcoidozei pulmonare. Cercetările indică faptul că persoanele cu antecedente familiale de sarcoidoză pot prezenta un risc mai mare. În plus, afecțiunile autoimune, în care sistemul imunitar atacă în mod eronat propriile țesuturi ale organismului, pot contribui la dezvoltarea sarcoidozei la unele persoane.

Tratamentul sarcoidozei pulmonare depinde de severitatea bolii și de prezența simptomelor. În multe cazuri, afecțiunea se poate rezolva de la sine, fără tratament. Cu toate acestea, pentru cei cu simptome sau complicații mai severe, pot fi necesare intervenții medicale: corticosteroizi; medicamente imunosupresoare; agenți biologici.

Simptomele care indică această boală

Simptomele sarcoidozei depind de organele care sunt afectate. Uneori, boala se dezvoltă gradual și produce simptome care pot dura ani la rând. Alteori, simptomele apar brusc și dispar la fel de repede. Mulți pacienți nu au simptome, iar boala este descoperită în timpul unei radiografii a pieptului, pentru un cu totul alt scop.

Sarcoidoza poate debuta cu următoarele simptome: oboseala; umflarea nodulilor limfatici; pierdere in greutate fara un alt motiv; durere si umflare in zona articulatiilor sau a gleznelor.

Cea mai frecentă formă de sarcoidoză este cea pulmonară. Dacă boala afectează sistemul respirator, pot apărea simptome precum: tuse seaca persistenta; dificultati respiratorii; respiratie suieratoare; dureri in piept.

Uneori, sarcoidoza poate cauza probleme pe termen lung. Sarcoidoza pulmonară netratată poate duce la fibroza pulmonară. Drept urmare, apar dificultăți respiratorii și, uneori, chiar și hipertensiune pulmonară. La nivelul ochilor, inflamația poate afecta orice parte a ochilor, inclusiv retina, putând duce până la pierderea vederii. Rareori, sarcoidoza cauzează cataractă sau glaucom.

La rinichi, sarcoidoza poate determina schimbări în metabolismul calciului, cu hipercalcemie, fapt care poate crește riscul de apariție a pietrelor la rinichi și reduce funcțiile acestor organe. Foarte rar, bolnavul de sarcoidoză dezvoltă insuficiență renală. E important de menționat că sarcoidoza pulmonară poate avea complicații dacă nu este depistată și tratată la timp.

Bugetul.ro
Adio, Parcul IOR din București în actuala formă! Primarul Robert Negoiță vrea să transforme locul de recreere din Sectorul 3 într-o oază modernă
redactia.ro
Răsturnare de situație. Cine va fi până la urmă premierul României. Nicușor Dan va face anunțul azi
Bugetul.ro
Prigoana ANAF bagă spaima în proprietarii de mașini din România. Controalele autorității s-au întețit, iar inspectorii sunt neiertători cu cei care încalcă legea
a1.ro
Ea este femeia care ar fi "dependenta" de a fi însărcinată. A fost gravidă timp de 21 ani. Cum e posibil
Playtech.ro
Cât te costă să îți tragi apă sau curent electric până în curte în 2025. Ce taxe trebuie plătite
observatornews.ro
Casa Albă a făcut publice fotografii din interiorul Camerei de Criză din momentul atacului SUA asupra Iranului
Playsport.ro
Mergi liniștit în concediu și speră că mai ai la ce să te întorci. Cel care te-ar putea înlocui muncește non-stop, nu cere libere și nici mărire...
Evz.ro
Dușmanca Andreei Esca, la pământ. Doctorița are mari probleme
realitatea.net
Românii au găsit o nouă metodă de a păcăli aparatele de reciclare. Reușesc să obțină o grămadă de bani cu un singur pahar de plastic
SportpeSurse
EXCLUSIV Imagini devastatoare cu casa părintească a lui Ion Țiriac din Brașov. Locuința a ajuns o dărăpănătură în care colcăie șobolanii. Primarul orașului face declarații tulburătoare despre miliardar: ““Nu l-a interesat niciodată”
Playtech.ro
Horoscopul zilei de sâmbătă, 21 iunie. Nativii Leu vor fi în centrul atenţiei
Dailybusiness.ro
Pescobar umblă cu caracatița vopsită prin Londra. Britanicii s-au arătat dezgustați de preparatele afaceristului: „Prima mușcătură a fost îngrozitoare. Are un gust oribil”
RomaniaTV
Zile libere de care nu ştiai: Cum poţi să iei bani fără să mergi la job două zile. Alte concedii pe care poţi să le ceri oricând
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Adio garanţia de 50 de bani la punctele de reciclare. Românii, campioni în campania SGR
redactia.ro
Scandal între Nicușor Dan și Ilie Bolojan. De ce nu se înțeleg cei doi și soluția extremă la care se gândește președintele României
ego.ro
Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
21 iunie 2025
21 iunie 2025