Sanatate

Ce este tripofobia: Ai avut această problemă? Cum se poate trata

Publicat: 14 mai 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce este tripofobia Ai avut această problemă Cum se poate trata
Persoanele care suferă de tripofobie susțin că reacțiile pot fi asimilate cu simptomele fiziologice ale atacurilor de panică

Ai pățit vreodată când te uiți la mai multe găuri mici să te ia cu amețeală sau să ți se facă greață? Răspunsul la problemele tale este cel dat la întrebarea ce este tripofobia.

Tripofobia reprezintă frica irațională de găuri, iar cuvântul provine din greacă, unde „tryfofobie” înseamnă „frica de găuri”. Termenul este destul de nou și a apărut odată ce folosirea internetului a lua amploare.

Pentru prima dată, tripofobia a fost descrisă pe internet în anul 2005, deşi nu reprezintă încă un diagnostic medical recunoscut.

Potrivit studiilor făcute, tripofobia afectează aproximativ 16% din populația lumii.

Ce este tripofobia: De ce se tem unii oameni de găuri

În general, tripofobia este de obicei legată de elementele organice găsite în natură, cum ar fi fagurii, porii pielii, celulele, mucegaiul, coralii sau piatră ponce. Totuși, obiectele făcute de oameni pot crea o reacție similar sau, dacă nu, chiar mai gravă. Cel mai bun exemplu îl reprezintă bureții sau ciocolata aerată.

Imaginile care duc la tripofobie au o configurație neregulată sau asimetrică, iar persoanel care acuză această fobie simt dezgust, temere sau un disconfort real atunci când le văd.

La tripofobie este vorba practice despre un anumit tip de textură, care poate apărea practic pe tot felul de suprafețe. Aceasta generează un răspuns de aversiune puternică și angoasă irațională în momentul în care este văzută de o persoană care suferă de această fobie.

Potrivit unor studii, persoanele care suferă de tripofobie susțin că reacțiile pot fi asimilate cu simptomele fiziologice ale atacurilor de panică, cum ar fi tremurături, bătăi rapide ale inimii, greață sau probleme de respirație. În plus, aceștia pot acuza dureri de cap, dar și mâncărime și senzația de piele de de găină.

În asemenea cazuri, disconfortul nu dispare imediat, deoarece persoana care suferă de această fobie păstrează în memorie imaginea văzută.

Practic, persoanele care suferă de tripofobie sunt afectate de vizualizarea imaginilor cu modele de culoare care dau senzația de suprafață plină de găuri foarte apropiate una de alta. Contrastul dintre suprafața acestor corpuri și întuneric dau senzația de adâncime al găurilor, iar asta provoacă un discomfort și mai mare.

Care sunt simptomele tripofobiei

Simptomele în cazul tripofobiei n ure prezintă neapărat un tipar și nici nu apar toate în același timp. Mai mult, gradul de intensitate poate diferi de la o persoană la alta.

Printre simptomele psihologice pe care le produce tripofobia amintim tremurăturile, creșterea bătăilor inimii, tensiune musculară, dar și amețeli și probleme cu respirația.

Simptomele comportamentale sunt tendința de a evita stimulul fobic și chiar dorința de a fugi.

Cum putem scăpa de tripofobie

Psihologii au demonstrate că un anumit grad de tripofobie este normal la majoritatea oamenilor deoarece multă lume poate simți un disconfort atunci când privim suprafețe cu găuri în imediata apropiere.

Medicii spun că există mai multe modalități de a scăpa de tripofobie. Prin tratamentul psihologic se folosesc proceduri de expunere, care constau în confruntarea cu ceea ce provoacă frică, anxietate sau dezgust. Persoana care fobia trebuie să fie atentă la stimulul fobic pentru a putea reduce progresiv disconfortul pe care îl provoacă. Motivația joacă un rol important în modul în care pacienții percep tripofobia pe care o experimentează.

Terapia expunerii poate fi aplicată treptat, adică începând cu imagini care provoacă anxietate moderată sau dezgust și cresc progresiv intensitatea stimulilor fobici.

Tratamentul farmacologic nu este foarte eficient în depășirea acestei fobii. Medicamentele sunt utile pentru stările anxiolitice și depresive.

Adauga un comentariu