Prima pagină » Sanatate » Ce glicemie trebuie să ai dimineața? Iată când ar trebui să te îngrijorezi!

Ce glicemie trebuie să ai dimineața? Iată când ar trebui să te îngrijorezi!

16 mai 2025, 11:38,
Redacția BZI în Sanatate

Monitorizarea glicemiei dimineața este foarte importantă pentru gestionarea eficientă a diabetului și menținerea nivelurilor optime de zahăr în sânge. Momentul ideal pentru verificarea glicemiei matinale variază în funcție de obiectivele terapeutice individuale, însă măsurarea în stare de repaus alimentar oferă informații importante despre funcționarea metabolismului pe timpul nopții.

Glicemia este determinată de concentrația de glucoză prezentă în sânge, glucoza, la rândul ei, rezultând din procesul metabolic efectuat din organism prin digerarea alimentelor ce conțin carbohidrați. Important de reținut este faptul că glucoza este necesară pentru o bună funcționare a creierului.

Ce glicemie trebuie să ai dimineața

Glicemia reprezintă nivelul de glucoză din sânge exprimat în miligrame pe decilitru. Acest nivel este menținut între anumite valori prin acțiunea unor hormoni numiți insulină și glucagon, care sunt sintetizați de pancreas.

Dacă ne referim la glicemia de dimineață, pe nemâncate (recoltată din sângele venos după cel puțin 8 ore de post), atunci valorile normale sunt mai mici de 100 mg/dl, în cazul persoanelor care nu suferă de diabet zaharat. Valorile persoanelor cu diabet sunt ușor mai ridicate decât la persoanele fără, și anume între 80 și 130 mg/dl în majoritatea cazurilor.

În cazul în care ai glicemia mare dimineața, este posibil să ai prediabet sau chiar diabet zaharat. Astfel, o glicemie cuprinsă între 100 și 125 mg/dl semnifică prediabet, diagnostic pus de către medicul specialist în asociere cu valorile unei alte analize de sânge, hemoglobina glicolizată. Dacă valorile glicemiei de dimineață sunt mai mari de 126 mg/dl, la două măsurători diferite, atunci se poate pune diagnosticul de diabet zaharat.

În ceea ce privește valorile glicemiei măsurate în alte momente ale zilei, atunci valorile normale la persoanele fără diabet sunt mai mici de 140 mg/dl. O valoare a glicemiei mai mare ca 200 mg/dl măsurată oricând în timpul zilei pune diagnosticul de diabet zaharat, iar valori între 140 și 200 mg/dl necesită un consult de specialitate la un medic diabetolog și investigații suplimentare.

Care sunt principalele cauze ale hiperglicemiei

Hiperglicemia poate avea explicații multiple, în funcție de situația particulară a fiecărui individ. Principalele cauze includ secreția redusă de insulină a corpului; organismul nu poate folosi insulina în mod corespunzător; excesul de cortizol; stresul fizic; stresul emoțional acut; obezitatea; sindromul ovarelor polichistice.

La persoanele cu diabet, cauzele creșterii glicemiei includ: aportul incorect de insulină; cantitate prea mică de carbohidrați consumată; lipsa activității fizice; doza prea mică a medicamentelor pentru diabet. Hiperglicemia poate trece neobservată o perioadă, însă atunci când nivelul glicemiei se menține ridicat, apar simptome caracteristice: sete excesivă și urinare frecventă; oboseală și slăbiciune; senzație de foame constantă; infecții frecvente.

Setea neobișnuită de mare și nevoia continuă de a merge la toaletă reflectă faptul că organismul încearcă să elimine surplusul de glucoză. Oboseala apare din cauza imposibilității celulelor de a folosi eficient glucoza. Dacă hiperglicemia persistă, simptomele se intensifică, simptomele se intensifică, iar riscul de complicații crește. Glicemia mare facilitează multiplicarea agenților patogeni, fenomen care explică infecțiile repetate.

Hiperglicemia se tratează în principal prin administrarea de insulină injectată, mai ales la persoanele cu diabet care nu reușesc să își mențină glicemia în intervalele recomandate prin medicație orală.

Insulina reglează nivelul de glicemiei și previne complicațiile acute, precum cetoacidoza. Persoanele cu diabet de tip 2 care nu au nevoie de insulină pot apela la schimbarea stilului de viață, pot efectua ajustări în alimentație și pot beneficia de tratament medicamentos pe cale orală. Prin urmare, glicemia mare dimineața reprezintă o problemă frecventă pentru persoanele cu diabet zaharat, dar poate apărea și la cei fără această afecțiune.

Bugetul.ro
Bulgaria, umilință supremă pentru România! Țara noastră a fost exclusă definitiv din programul Visa Waiver, însă vecinii din sud vor avea acces neîngrădit peste Ocean
redactia.ro
Răsturnare de situație. Cine va fi până la urmă premierul României. Nicușor Dan va face anunțul azi
Bugetul.ro
Adio, Parcul IOR din București în actuala formă! Primarul Robert Negoiță vrea să transforme locul de recreere din Sectorul 3 într-o oază modernă
a1.ro
Rezultate BAC 2025. Află primul ce note s-au luat anul acesta. Model de cerere pentru vizualizarea lucrării sau pentru contestație
Playtech.ro
Obligatoriu înainte să pleci cu mașina în vacanță. Verificările care te scapă de bătăi de cap la drum lung
observatornews.ro
Fructul cu care Maria a dat lovitura pe piaţă. Profitul de pe un hectar ajunge la 20.000€
Playsport.ro
Dan Negru: „E un miracol că mai existăm ca națiune, am avut şase imnuri”
Evz.ro
Destinul actorului român care, fără școală, a devenit un simbol al teatrului
realitatea.net
Românii au găsit o nouă metodă de a păcăli aparatele de reciclare. Reușesc să obțină o grămadă de bani cu un singur pahar de plastic
SportpeSurse
EXCLUSIV Imagini devastatoare cu casa părintească a lui Ion Țiriac din Brașov. Locuința a ajuns o dărăpănătură în care colcăie șobolanii. Primarul orașului face declarații tulburătoare despre miliardar: ““Nu l-a interesat niciodată”
Playtech.ro
Ventilația încrucișată nocturnă, varianta rapidă prin care răcoreşti casa fără aerul condiţionat. Ce trebuie să faci exact?
Dailybusiness.ro
Tanczos Barna: România nu-și poate permite să piardă încrederea recâștigată
RomaniaTV
Doliu URIAȘ! A MURIT Iliescu în urmă cu puțin timp....România este în STARE DE ȘOC
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Dispar economiile de pe card, de la saltea şi chiar din depozite. Anunţul îngrijorător făcut de BNR vineri
redactia.ro
Scandal între Nicușor Dan și Ilie Bolojan. De ce nu se înțeleg cei doi și soluția extremă la care se gândește președintele României
ego.ro
Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
21 iunie 2025
21 iunie 2025