Monitorizarea glicemiei dimineața este foarte importantă pentru gestionarea eficientă a diabetului și menținerea nivelurilor optime de zahăr în sânge. Momentul ideal pentru verificarea glicemiei matinale variază în funcție de obiectivele terapeutice individuale, însă măsurarea în stare de repaus alimentar oferă informații importante despre funcționarea metabolismului pe timpul nopții.
Glicemia este determinată de concentrația de glucoză prezentă în sânge, glucoza, la rândul ei, rezultând din procesul metabolic efectuat din organism prin digerarea alimentelor ce conțin carbohidrați. Important de reținut este faptul că glucoza este necesară pentru o bună funcționare a creierului.
Ce glicemie trebuie să ai dimineața
Glicemia reprezintă nivelul de glucoză din sânge exprimat în miligrame pe decilitru. Acest nivel este menținut între anumite valori prin acțiunea unor hormoni numiți insulină și glucagon, care sunt sintetizați de pancreas.
Dacă ne referim la glicemia de dimineață, pe nemâncate (recoltată din sângele venos după cel puțin 8 ore de post), atunci valorile normale sunt mai mici de 100 mg/dl, în cazul persoanelor care nu suferă de diabet zaharat. Valorile persoanelor cu diabet sunt ușor mai ridicate decât la persoanele fără, și anume între 80 și 130 mg/dl în majoritatea cazurilor.
În cazul în care ai glicemia mare dimineața, este posibil să ai prediabet sau chiar diabet zaharat. Astfel, o glicemie cuprinsă între 100 și 125 mg/dl semnifică prediabet, diagnostic pus de către medicul specialist în asociere cu valorile unei alte analize de sânge, hemoglobina glicolizată. Dacă valorile glicemiei de dimineață sunt mai mari de 126 mg/dl, la două măsurători diferite, atunci se poate pune diagnosticul de diabet zaharat.
În ceea ce privește valorile glicemiei măsurate în alte momente ale zilei, atunci valorile normale la persoanele fără diabet sunt mai mici de 140 mg/dl. O valoare a glicemiei mai mare ca 200 mg/dl măsurată oricând în timpul zilei pune diagnosticul de diabet zaharat, iar valori între 140 și 200 mg/dl necesită un consult de specialitate la un medic diabetolog și investigații suplimentare.
Care sunt principalele cauze ale hiperglicemiei
Hiperglicemia poate avea explicații multiple, în funcție de situația particulară a fiecărui individ. Principalele cauze includ secreția redusă de insulină a corpului; organismul nu poate folosi insulina în mod corespunzător; excesul de cortizol; stresul fizic; stresul emoțional acut; obezitatea; sindromul ovarelor polichistice.
La persoanele cu diabet, cauzele creșterii glicemiei includ: aportul incorect de insulină; cantitate prea mică de carbohidrați consumată; lipsa activității fizice; doza prea mică a medicamentelor pentru diabet. Hiperglicemia poate trece neobservată o perioadă, însă atunci când nivelul glicemiei se menține ridicat, apar simptome caracteristice: sete excesivă și urinare frecventă; oboseală și slăbiciune; senzație de foame constantă; infecții frecvente.
Setea neobișnuită de mare și nevoia continuă de a merge la toaletă reflectă faptul că organismul încearcă să elimine surplusul de glucoză. Oboseala apare din cauza imposibilității celulelor de a folosi eficient glucoza. Dacă hiperglicemia persistă, simptomele se intensifică, simptomele se intensifică, iar riscul de complicații crește. Glicemia mare facilitează multiplicarea agenților patogeni, fenomen care explică infecțiile repetate.
Hiperglicemia se tratează în principal prin administrarea de insulină injectată, mai ales la persoanele cu diabet care nu reușesc să își mențină glicemia în intervalele recomandate prin medicație orală.
Insulina reglează nivelul de glicemiei și previne complicațiile acute, precum cetoacidoza. Persoanele cu diabet de tip 2 care nu au nevoie de insulină pot apela la schimbarea stilului de viață, pot efectua ajustări în alimentație și pot beneficia de tratament medicamentos pe cale orală. Prin urmare, glicemia mare dimineața reprezintă o problemă frecventă pentru persoanele cu diabet zaharat, dar poate apărea și la cei fără această afecțiune.