Înainte de a te apuca de treabă, trebuie să știi care sunt ingredientele de care ai nevoie pentru un salam de biscuiți. Acesta este desertul care ne aduce aminte de copilărie și care deși pare foarte simplu de preparat, există câteva detalii care-ți pot pune bețe în roate.
În sezonul cald simți mereu nevoia de ceva bun și dulce, care să te răcorească și să te facă să uiți puțin de caniculă. Ei bine, atunci când nu ai înghețată sau limonadă la dispoziție, poți încerca o rețetă de salam de biscuiț.
Ce ingrediente trebuie pentru un salam de biscuiți?
Se spune că gustul copilăriei nu se uită niciodată, iar aici merită să menționăm câteva exemple demne de lăudat. Pe lângă celebrele găluște cu prune, orez cu lapte și clătite cu gem, gospodinele din România prepară și cel mai bun salam de biscuiți. Vei avea nevoie de 500 g biscuiţi simpli; 100 g zahăr; 100 ml lapte; 100 g unt; 300 g rahat; 300 g nuci; 50 g stafide; 2-3 linguri rom; 3 linguri cacao; 1 linguriţă coajă de lămâie sau de portocale și 1 linguriţă zahăr pudră sau cacao.
Pentru început, se curăță stafidele, se spală cu apă călduță și se lasă la uscat pe o hârtie absorbantă. Mai departe, se pun stafidele într-un vas mai mic, se stropesc cu rom și se lasă la macerat. Nucile se usucă în cuptorul încins, pentru 10-15 minute, după care trebuie să le cureți de coajă.
Jumătate din cantitate se dă prin mașina de tocat, în timp ce cealaltă parte se toacă mărunt. În continuare, vei lua biscuiții și îi vei zdrobi, până când vei obține bucăți mici de aproximativ 1 cm. Rahatul se taie cubulețe. Mai departe, vei prepara siropul din zahăr și lapte, într-un vas de 2-3 litri. Se adaugă untul și cacao, după care vei amesteca foarte bine până ce compoziția se va omogeniza. Apoi lasă totul la răcit.
Se amestecă compoziția cu nuca măcinată, biscuiții pisați, rahatul, stafidele, coaja de lămâie și nucile tocate. În cazul în care salamul devine prea tare, poți să mai adaugi și o lingură de rom. Dacă este prea moale compoziția, gospodinele mai adaugă 2 sau 3 biscuiți pisați. La final se pune totul pe o folie alimentară, pudrată cu zahăr sau cacao și se formează un sul, apoi se pune la frigider pentru 3-4 ore.
Varianta lituaniană a desertului
În 1888, cofetarii din centrul Lituaniei au început să elaboreze noi rețete cu ciocolată, cum ar fi ciocolata cu biscuiți și ciocolata cu stafide sau alune de pădure. În Lituania sunt disponibile diferite tipuri de alune de pădure, astfel că sunt folosite frecvent. Lituanienii au început, de asemenea, să producă un coniac îndulcit cu ciocolată și rețete mai elaborate, cum ar fi dulcele numită „Tinginys”, care înseamnă „leneș”.
Pentru că fiecare rețetă are și o mică poveste în spate și „Tinginys” o are pe a lui. În 1967, o femeie cofetar l-a preparat din greșeală. Inițial a vrut să facă ciocolată, dar a adăugat prea mult zahăr, ceea ce a lichefiat amestecul într-un sirop.
Pentru a remedia situația, femeia a încercat să facă siropul mai dens, adăugând niște biscuiți, astfel că i-a rupt în bucăți, i-a amestecat cu siropul și când s-a răcit, a fost creat primul „Tinginys”. Modificări ulterioare au avut loc, cum ar fi lăsarea amestecului să se răcească și rularea acestuia pe o pungă de plastic, apoi tăierea în bucăți. Oamenii au decis să-l numească „leneș”. Înainte de a începe să pregătești și tu acest tip de desert trebuie să știi ce ingrediente ai nevoie pentru salamul de biscuiți.