Prima pagină » Sanatate » Ce medic tratează varicele? Află unde trebuie să mergi dacă te confrunți cu această afecțiune

Ce medic tratează varicele? Află unde trebuie să mergi dacă te confrunți cu această afecțiune

13 mai 2022, 10:46,
în Sanatate

Te întrebi ce medic tratează varicele? Află, în rândurile care urmează, unde trebuie să mergi, dacă te confrunți cu această afecțiune.

Varicele reprezintă o afecțiune a venelor, care constă în dilatații patologice și permanente ale vaselor de sânge, care aparțin sistemului venos superficial. De regulă, varicele apar la nivelul membrelor inferioare, pe gambe și pe coapse. Boala poate fi întâlnită atât la bărbați, cât și la femei, în special la cele care au vârsta cuprinsă între 20 și 50 de ani.

Varicele pot fi moștenite sau pot fi cauzate de ortostatism prelungit, efort muscular intens și prelungit, sedentarism, obezitate sau dereglări hormonale (pubertate, menstruație, sarcină, menopauză).

picioare cu varice umflate

Varicele pot fi moștenite sau pot fi cauzate de ortostatism prelungit, efort muscular intens și prelungit, sedentarism, obezitate sau dereglări hormonale (pubertate, menstruație, sarcină, menopauză).

Ce medic tratează varicele?

Cel care se ocupă de tratarea varicelor este medicul chirurg vascular. Acesta este specialist în tratarea afecțiunilor sistemului venos și îți poate recomanda un tratament adecvat.

Tratamentul este, de cele mai multe ori, medicamentos. Constă în administrarea de medicamente flebotonice, menite să reducă edemul și inflamația vaselor de sânge. Cu toate acestea, sunt și cazuri în care este necesară intervenția chirurgicală. Aceasta are trei timpi principali, și anume: crosectomia (întreruperea comunicării dintre sistemul venos superficial și cel profund), safenectomia (se poate face prin stripping sau prin incizii seriate de aproximativ 1-2 cm, în cazul persoanelor obeze sau în cazul unor vene varicoase de calibru crescut) și excizia de pachete varicoase, prin intermediul unor mici incizii, de câțiva milimetri.

O altă metodă folosită în tratarea varicelor este microscleroza sau scleroterapia. Aceasta se efectuează varicelor de talie mică și presupune injectarea unei soluții sclerozante în varice, cu ajutorul unui ac de mici dimensiuni. Tratamentul poate să dureze între 30 de minute și o oră, iar rezultatele apar după trei sau patru astfel de terapii.
De asemenea, în cazul varicelor foarte fine, intradermice, se recurge la operația cu laser. Din păcate, acest tratament poate crea cicatrici și modificări ale culorii pielii.

injecție în picior pentru varice

Scleroterapia se efectuează varicelor de talie mică și presupune injectarea unei soluții sclerozante în varice, cu ajutorul unui ac de mici dimensiuni.

Cum se manifestă varicele?

Varicele pot fi ușor recunoscute după aspect. Acestea sunt inflamate și au o culoare purpurie, albastră. Se poate ca și zona din jurul acestora să se umfle, iar pielea să fie uscată și întinsă. Uneori, în jurul venelor proeminente, pot apărea zone vineții.

Dincolo de aspectul inestetic, varicele se pot manifesta și prin: senzație de picioare obosite, grele, dureri, înțepături, furnicături la nivelul gambelor și sângerări la nivelul venelor varicoase. Inițial, varicele pot avea aspectul unei pânze de păianjen, iar celelalte simptome pot apărea ulterior.

La dezvoltarea varicelor contribuie efortul fizic intens, practicarea unor sporturi care implică porniri şi opriri bruşte (tenis, de exemplu), băile fierbinţi şi statul prelungit în saune, îndepărtarea părului nedorit cu ceară fierbinte, purtarea unor pantofi incomozi (prea strâmți sau cu toc prea înalt), fumatul, consumul de cafea sau alcool în exces și administrarea de anticoncepționale pe termen lung (din cauza conținutului de hormoni).

un picior cu varice

Dincolo de aspectul inestetic, varicele se pot manifesta și prin: senzație de picioare obosite, grele, dureri, înțepături, furnicături la nivelul gambelor și sângerări la nivelul venelor varicoase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`