National

Ce meserii intră în Grupa a 2-a de muncă: Cum se calculează pensia

Publicat: 16 aug. 2021
_____ Vizualizări 5 Comentarii
Ce meserii intră în Grupa a 2-a de muncă Cum se calculează pensia
Încadrarea în grupa a 2-a de muncă se face proporțional cu timpul efectiv lucrat la locul de muncă respectiv cu condiția ca, pentru grupa a 2-a să lucreze cel putin 70% din programul de lucru

Grupa a 2-a de muncă reprezintă locul de munca sau activitatea unui salariat care a lucrat în locuri de muncă cu condiții deosebite.

Încadrarea în grupa a 2-a de muncă se face proporțional cu timpul efectiv lucrat la locul de muncă respectiv cu condiția ca, pentru grupa a 2-a să lucreze cel putin 70% din programul de lucru.

Potrivit prevederilor legale în vigoare, începând cu data de 17 noiembrie 2019, perioada lucrată în grupa a 2-a de muncă până la data de 1 aprilie 2001, respectiv cea lucrată în condiții deosebite de muncă după această dată, dă următoarele drepturi:

  • majorarea stagiului de cotizare prin acordarea unui spor la stagiul de cotizare de 3 luni pentru fiecare an întreg lucrat în grupa a 2-a de muncă (anterior datei de 1 aprilie 2001), în condițiile în care persoana în cauză a lucrat cel puțin 5 ani în aceste condiții.
  • majorarea stagiului de cotizare prin acordarea unui spor la stagiul de cotizare de 4 luni pentru fiecare an întreg lucrat în condiții deosebite de muncă (după data de 1 aprilie 2001), indiferent de stagiul de cotizare realizat în aceste condiții de muncă.
  • reducerea vârstei standard de pensionare cu 4 luni pentru fiecare an întreg efectiv realizat în fosta grupă a 2-a de muncă, respectiv în condiții deosebite de muncă. Reducerea vârstei standard de pensionare este cuprinsă între 4 luni și 10 ani și operează doar în condițiile realizării stagiului complet de cotizare prevăzut de lege.

persoană care arată cuponul de pensie

Cum se calculează pensia la Grupa a 2-a de muncă

Pentru a înțelege exact cum se calculează, luăm exemplul unei persoane care a lucrat 5 ani cu procent de 70%, transformat în ani întregi, înseamnă că are 5 x 70% = 3,5 ani. Dacă a lucrat 5 ani cu procent de 100%, transformat în ani întregi, înseamnă că are 5 x 100% = 5 ani.

Pentru fiecare an întreg, i se mai adaugă la vechime totală în muncă un spor de 3 luni la an: 5 ani x 3 luni = 1 an si 3 luni.

În funcție de numărul total de ani lucrați în grupa a 2-a, i se reduce vârsta de pensionare. Adică un bărbat născut în august 1961, care are o vechime în muncă de 35 ani, din care 22 de ani de grupa II, timp 100%. Acești 22 de ani de grupă îi reduc vârsta de pensie cu 5 ani mai devreme. Astfel, el ar avea dreptul la pensie în august 2026, la 65 de ani. Pensia pentru limită vârstă ar putea fi luată din august 2026 – 5 ani = august 2021.

Acesta beneficiază de un număr suplimentar de 0,25 puncte pentru fiecare an de spor, respectiv 0,02083 puncte pentru fiecare lună de spor, acordat pentru vechimea realizată în activitatea desfăşurată în grupa II de muncă.

dosar pensie anticipată

Ce meserii intră în Grupa a 2-a de muncă: Cum să dovedești că ai această grupă de muncă

Potrivit Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), dovada perioadelor de vechime în grupa a 2-a de muncă, realizate anterior datei de 1 aprilie 2001, se face cu carnetul de muncă, întocmit cu respectarea prevederilor Decretului nr. 92/1976 privind carnetul de muncă.

În cazul în care perioadele de vechime în muncă realizate în grupa a 2-a de muncă nu sunt înregistrate în carnetul de muncă, sau înregistrarea acestor perioade este efectuată incorect ori incomplet, dovada acestora se poate face cu adeverinţe eliberate de către angajatori sau deţinătorii legali de arhive.

Adeverinţele care atestă încadrarea persoanelor în fostele grupe a II-a de muncă sunt valorificate numai în situaţia în care au fost emise conform legii, pe baza documentelor verificabile, întocmite anterior datei de 1 aprilie 2001.

persoană care arată cartea de muncă

Prin documente verificabile se înţelege:

  • actul administrativ de nominalizarea persoanelor încadrate în grupe superioare de muncă sau, în lipsa acestuia, actul administrativ privind încadrarea locurilor de muncă / activităţilor / categoriilor profesionale în grupe superioare de muncă;
  • contractul individual de muncă;
  • contractul colectiv de muncă;
  • decizii interne;
  • act administrativ de modificarea locului de muncă sau a sarcinilor de serviciu;
  • extras din statele de plată din care să rezulte secţia/atelierul/locul de muncă, precum şi orice alte documente justificative.

persoană care arată cuponul de pensie

Încă 12 meserii incluse în categoria condiţiilor de muncă speciale

Prin Legea nr.188/2020, alte noi locuri de muncă sunt recunoscute ca locuri de muncă în condiţii speciale, în înţelesul Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, a informat Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).

Sunt avute în vedere următoarele activităţi din sectorul construcţii nave pentru personalul care îşi desfăşoară activitatea în următoarele activităţi specifice: control nedistructiv cu radiaţii ionizante, izolare cu vată minerală, galvanizare, sablare/zincare, vopsitorie, sudură, montare/demontare schele, lăcătuşerie montaj, tubulatură montaj, polizare montaj, mecanică montaj, electrică montaj.

Beneficiile acestor dispoziţii sunt reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 ani pentru persoanele care au desfăşurat cel puţin 25 de ani activităţi în locurile de muncă mai sus menţionate și folosirea, la determinarea punctajului mediu anual, a unui stagiu complet de cotizare de 25 ani, pentru stagiul de cotizare realizat în aceste condiţii. Vârsta standard de pensionare nu poate fi mai mică de 50 ani pentru femei şi 52 de ani pentru bărbaţi în cazul persoanelor care au desfăşurat cel puţin 25 de ani în locurile de muncă mai sus menţionate.

De beneficiile dispoziţiile acestui act normativ pot beneficia persoanele care solicită deschiderea drepturilor de pensie ulterior datei de 24.08.2020, inclusiv, respectiv data intrării în vigoare a actului normativ în discuţie şi care au desfăşurat activităţile menţionate mai sus.

persoană care arată cuponul de pensie

Pentru recunoaşterea acestor perioade ca fiind lucrate în condiţii speciale persoana interesată trebuie să depună adeverinţa eliberată de angajatorul la care a lucrat sau, după caz, de către deţinătorul legal al arhivelor acestuia.

Potrivit unei Ordonanțe de Guvern de anul trecut, aproximativ 1.500 de angajaţi din industria de apărare, se pot pensiona cu 13 ani mai devreme decât vârsta standard de pensionare, dacă au un stagiu de cotizare de cel puţin 25 de ani. Este vorba despre introducerea unei noi categorii de locuri de muncă în condiţii speciale respectiv: activităţile referitoare la fabricarea, manipularea, transportul nitroglicerinei, explozivilor, pulberilor negre, pulberilor fără fum, produselor pirotehnice în unităţile de producţie a explozivilor, precum şi fabricarea nitrocelulozelor şi a celuloidului în aceleaşi unităţi de producţie a explozivilor; fabricarea muniţiilor şi a elementelor de muniţii, locurile de muncă în care se execută operaţii cu exploziv de iniţiere, exploziv cu caracteristică de sensibilitate mare, precum şi locurile de muncă în care se execută operaţii cu explozivi aromatici, la care angajaţii vin în contact direct cu aceştia; operaţii de distrugere a muniţiilor încărcate şi a elementelor de muniţii încărcate, a pulberilor, a explozivilor şi a produselor pirotehnice; delaborarea muniţiilor şi a elementelor pirotehnice încărcate cu substanţe explozive sau incendiare.

Comentarii
Adauga un comentariu