Ieșenii au depus reclamații la autoritățile de mediu, unde au sesizat problemele cu mormanele de gunoaie, poluarea din municipiul Iași, dar și traficul care generează praf și mizerie. Garda de Mediu a aplicat amenzi de 3 milioane de lei în anul 2024
Ieșenii reclamă la autoritățile de mediu problemele cu mormanele de gunoaie, poluarea din municipiul Iași, dar și traficul care generează praf și mizerie. Numărul reclamațiilor este în creștere în fiecare an, iar valoarea amenzilor a crescut în anul 2024, comparativ cu 2023. Garda de Mediu a aplicat amenzi de 3 milioane de lei în anul 2024, iar cele mai multe au fost aplicate pentru poluarea mediului sau nedispunerea măsurilor suplimentare care să conducă la diminuarea / eliminarea impactului asupra calității aerului.
Ieșenii au depus zeci de reclamații la autoritățile de mediu
Numărul reclamațiilor a crescut în ultimul an, iar mare parte dintre acestea s-a confirmat. Astfel, ieșenii au reclamat, cu preponderență, problemele cu mormanele de gunoaie, poluarea din municipiul Iași, dar și traficul care generează praf și mizerie. Se dau amenzi usturătoare pentru cei care încalcă această lege cu privire la nerespectarea regulilor de protecție a mediului. Mai precis, este vorba despre un gest aparent banal, precum depozitarea gunoaielor în locuri necorespunzătoare. Multe persoane nu sunt conștiente de consecințele acțiunilor lor, însă aruncarea deșeurilor la întâmplare este o contravenție sancționată aspru. Pentru persoanele fizice, amenzile variază între 30.000 și 45.000 de lei, iar pentru persoanele juridice, sancțiunile sunt și mai severe, cuprinse între 50.000 și 70.000 de lei. Aceste măsuri au fost impuse pentru a descuraja poluarea și pentru a menține un mediu curat și sănătos. Reprezentanții Gărzii de Mediu Iași și ai Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Iași atrag atenția asupra amenzilor uriașe pe care le pot primi ieșenii dacă nu respectă legislația de mediu.
Amenzi de peste 3 milioane de lei pentru poluarea din județul Iași
Garda de Mediu Iași a realizat 931 de acțiuni de control derulate la operatorii economici, respectiv activități industriale în domeniul gestionării deșeurilor, agricultură, creșterea animalelor, pescuit, activități în arii protejate, șantiere de construcții. Neconformitățile constatate de inspectorii de mediu se referă la modul necorespunzător de gestionare a deșeurilor generate, neatingerea nivelului de pregătire pentru reutilizare / reciclare de minimum 50 la sută a deșeurilor reciclabile din masa totală de deșeuri generată, nedispunerea măsurilor suplimentare care să conducă la diminuarea / eliminarea impactului asupra calității aerului. Pentru neconformitățile constatate, Garda de Mediu a aplicat 291 de sancțiuni contravenționale, iar valoarea totală a amenzilor aplicate a fost de 3 milioane de lei. De asemenea, au fost desființate două lucrări, s-au suspendat 8 activități și s-au formulat 24 de sesizări care au fost înaintate organelor de cercetare penală.
A crescut cuantumul amenzilor pentru cei care îngroapă deșeurile sau le elimină în spații neautorizate, fapte care se constituie ca infracțiuni. Astfel, începând cu data publicării în Monitorul Oficial, respectiv 7 aprilie 2022, incendierea sau îngroparea deșeurilor constituie infracțiuni și se vor pedepsi cu închisoare de la 3, la 5 ani. În plus, a fost definită în lege acțiunea de abandonare a deșeurilor pentru care există o sancțiune contravențională atât pentru persoane fizice, cât și pentru cele juridice – amendă de la 10.000, la 20.000 de lei pentru persoane fizice și de la 50.000, la 70.000 de lei pentru persoanele juridice. Ieșenii au depus reclamații la autoritățile de mediu.
fosta fermă șorogari a fost transformată intr-o adevărată groapă de gunoi de cei care construiesc in cartierele roua și c.a.rosetti !