Titlurile zilei

Ce se întâmplă în Iași? În fiecare zi, câte un tânăr încearcă să se sinucidă. Niciodată medicii ieșeni nu s-au confruntat cu un număr atât de mare de cazuri

Publicat: 05 iun. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce se întâmplă în Iași În fiecare zi câte un tânăr încearcă să se sinucidă. Niciodată medicii ieșeni nu s-au confruntat cu un număr atât de mare de cazuri
Tot mai multe tentative de suicid în rândul tinerilor din Iași. Medicii ieșeni sunt îngrijorați

Într-o lume a socializării și relațiilor virtuale intense, oamenii au devenit tot mai singuri și depresivi. Zilnic, apar tot mai multe tentative de suicid în rândul tinerilor. De cele mai multe ori, motivul care provoacă astfel de gesturi extreme în rândul adolescenților sau al tinerilor este depresia din dragoste. Depresia, fiind o tulburare de dispoziție, poate provoca simptome severe ce afectează emoțiile, gândirea și activitățile zilnice. În ultimele două-trei zile, în județul Iași, mai mulți tineri au încercat să își ia viața

Tot mai multe tentative de suicid în rândul tinerilor la Iași. De cele mai multe ori, motivul care provoacă astfel de gesturi extreme este depresia din dragoste. În ultimele trei zile, la camera de gardă a spitalelor ieșene au ajuns trei cazuri de tentativă de suicid. Vârsta celor trei tineri care au recurs la un astfel de gest este cuprinsă între 18 și 24 de ani. Motivul tentativei a fost o decepție în dragoste. Medicii ieșeni sunt îngrijorați.

„Au ajuns, în ultima perioadă de timp, tot mai multe cazuri de tentative de suicid la camera de gardă a Institutului de Psihiatrie «Socola» Iași. Numărul acestor cazuri a fost tot mai crescut în ultimele trei săptămâni. Cele mai multe persoane care recurg la astfel de gesturi sunt persoane tinere, dar am întâlnit și cazuri la persoanele de peste 30 de ani. Chiar ieri, pe data de 3 iunie 2021, am avut o tentativă de suicid la un tânăr de peste 20 de ani. Situația este mai gravă în rândul bărbaților.

În categoria de vârstă 16 – 25 de ani există o oarecare egalitate între băieții și fetele care ajung la astfel de gesturi, iar în categoria persoanelor de peste 30 de ani, cele mai întâlnite cazuri sunt la bărbați. Sunt foarte multe tentații, iar să ajungi chiar în punctul în care vrei să îți iei viața, înseamnă că acest gest a fost premeditat. De cele mai multe ori, nu își dau seama că au o problemă, că suferă de o depresie și situația se agravează fără a consulta un specialist și se ajunge la punctul în care se trece la fapte”, a precizat dr. Raluca Prepeliță, director medical al Institutului de Psihiatrie „Socola” din Iași.

În edițiile anterioare ale „BZI” a fost prezentat cazul unei tinere din Iași găsită spânzurată în dulap. Fata a recurs la acest gest după o ceartă cu iubitul.

Spânzurarea și aruncarea de la înălțime sunt doar două dintre metodele de tentativă de suicid

Cele mai dese tentative de suicid sunt: aruncarea în gol de la înălțime, spânzurarea, otrăvirea cu pesticide, administrarea excesivă de pastile și multe altele. În rândul adolescenților se întâlnește frecvent metoda de tăiere a venelor.

„De cele mai multe ori, pacienții care ajung în camera de gardă după o tentativă de suicid se află sub influența acloolului sau a drogurilor, elemente care amplifică starea persoanei de a recurge la acest gest. Sunt multiple feluri de tentative de suicid și diferă de la persoană la persoană. Îngrijorător este că persoanele care au încercat o dată să își ia viața nu se vor opri dacă nu apelează la un medic specialist. Pacienții care ajung la spital sunt consultați, evaluați și le recomandăm internarea, dar aceștia au dreptul de accepta sau de a refuza internarea.

Încercăm să apelăm la internarea nevoluntară, cerând acordul rudelor de gradul I sau al polițiștilor care îi însoțesc până la spital, deoarece aceste persoane au mare nevoie de îngrijire medicală de specialitate și de tratament. Se ajunge la astfel de gesturi din cauza certurilor în familie, după despărțiri de iubiți sau iubite, în urma pierderii unei sume mari de bani, de obicei la jocurile de noroc. Cauzele sunt multe și cel mai bine este să apeleze la un psiholog atunci când simt că nu mai fac față unei situații”, a mai precizat directorul medical al Institutului de Psihiatrie „Socola” din Iași.

Doi tineri din Iași au vrut să își pună capăt zilelor din cauza unei decepții în dragoste

Miercuri, 2 iunie 2021, un băiat în vârstă de 24 de ani a încercat să se sinucidă, amenințând că vrea să se arunce de la balconul apartamentului, de la etajul 3. Acesta s-a urcat pe pervazul geamului și, cu lacrimi în ochi, a strigat că se va arunca în gol, din cauza iubitei sale care îl înșelase. Vecinii bărbatului au spus că băiatul nu este la prima tentativă și că psihicul său este mult slăbit din cauza unor traume din copilărie. Bărbatul își bănuia iubita că îl înșela, bănuiala i-a fost confirmată.

Negociatorul a reușit să îl liniștească pe băiat, iar medicii și polițiștii au intrat în apartamentul său. Medicii prezenți la fața locului i-au acordat primul ajutor, deoarce tânărul se tăiase în jurul gâtului. Ieșeanul a fost dus la Institutul de Psihiatrie „Socola” din Iași. La o zi distanță, joi, 3 iunie 2021, un alt tânăr din Iași a încercat să își pună capăt zilelor după o despărțire. Băiatul de 18 ani a fost adus joi, în jurul orei 20:00, la Unitatea de Primiri Urgențe după ce a încercat să își taie venele. Din fericire, băiatul a fost adus la timp, iar rănile nu îi puneau viața în pericol.

Simptomele clare ale depresiei și tratarea acestei afecțiuni

Depresia este o tulburare de dispoziție frecventă, ce poate avea consecințe grave. Astfel, simptomele depresiei pot scădea capacitatea de a lucra sau de a studia, pot afecta somnul sau alimentația, putând reduce dramatic capacitatea individului de a se bucura de viață.

Dacă aveți oricare dintre următoarele semne și simptome de cel puțin două săptămâni, este posibil să suferiți de depresie: stare de spirit tristă, anxioasă, sentimente de deznădejde sau pesimism, iritabilitate, sentimente de vinovăție, lipsa de valoare sau neputința, scăderea energiei sau oboseală, dificultăți de somn, trezire dimineața devreme sau somn excesiv, pierderea interesului sau a plăcerii pentru hobby-uri și activități, lentoare în mișcare, senzație de neliniște, dificultăți de concentrare, de memorie sau de luare a deciziilor, modificări ale poftei de mâncare sau ale greutății, gânduri de moarte sau suicid sau tentative de suicid, dureri de cap, crampe sau probleme digestive fără o cauză fizică clară. Din fericire, depresia poate fi tratată. Chiar și cele mai severe cazuri de depresie pot fi tratate. Astfel, în mod obișnuit, depresia este tratată cu medicamente, psihoterapie sau folosind o asociere a celor două.

Multiple forme de depresie la femei

Anumite tipuri de depresie sunt specifice femeilor. Sarcina, perioada postpartum, perimenopauză și ciclul menstrual sunt toate asociate cu schimbări fizice și hormonale dramatice. Anumite tipuri de depresie pot apărea în diferite etape ale vieții unei femei. Sindromul premenstrual (SPM) este asociat cu o serie de simptome fizice și psihologice care se produc înainte de perioada menstruației, fiind o problemă medicală care afectează femeile de vârstă fertilă. Femeile gravide se confruntă în mod obișnuit cu diferite manifestări de dimineață, creștere în greutate și schimbări de dispoziție. Îngrijirea unui nou-născut este, de asemenea, o provocare.

Depresia perinatală este o tulburare de dispoziție care poate afecta femeile în timpul sarcinii și după naștere. Cuvântul „perinatal” se referă la perioada dinaintea și după nașterea unui copil. Mamele cu depresie perinatală au sentimente de tristețe extremă, anxietate și oboseală care le pot îngreuna îndeplinirea sarcinilor zilnice, inclusiv îngrijirea lor, a noului născut. Depresia perimenopauzală (tranziția în menopauză) este o fază normală în viața unei femei și care, uneori, poate fi o provocare. Femeile care trec prin perimenopauză se confruntă cu perioade anormale, probleme de somn, schimbări de dispoziție și bufeuri.

Adauga un comentariu