Eveniment-Social

Ce se va întâmpla la Opera Națională Română din Iași! Noul manager interimar al instituției, prof. univ. dr. Daniel Șandru, a făcut anunțul momentului – GALERIE FOTO, VIDEO

Publicat: 06 mart. 2021
Prof. univ. dr. Daniel Șandru și solistul Andrei Fermeșanu, noul manager general interimar, respectiv coordonatorul artistic al Operei Naționale Române Iași
Noul manager interimar al Operei Naționale Române Iași, prof. univ. dr. Daniel Șandru, a prezentat starea instituției și proiectele pe termen scurt. Ministerul Culturii a fost cel care a decis înlocuitorul inculpatei Beatrice Rancea! Aceasta a fost suspendată din funcția de director al Operei din Iași pe 3 martie 2021, fiind anchetată de procurorii DIICOT

Schimbare totală de situație la Opera Națională Română din Iași! Noul manager general interimar, prof. univ. dr. Daniel Șandru, a prezentat starea instituției și proiectele pe care le are în vedere, pe termen scurt și mediu. De reamintit că, Ministerul Culturii a fost cel care a decis înlocuitorul inculpatei Beatrice Rancea

Managerul general interimar al Operei Naționale Române Iași (ONRI), prof. univ. dr. Daniel Șandru, a prezentat starea instituției și proiectele pe care le are în vedere, pe termen scurt și mediu. Asta după ce Ministerul Culturii a fost cel care a numit înlocuitorul inculpatei Beatrice Rancea! Aceasta a fost suspendată din funcția de director al Operei din Iași pe 3 martie 2021, fiind anchetată de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) și acuzată că a făcut parte dintr-un grup infracțional organizat care ar fi prejudiciat Statul cu 5 milioane de lei.

Universitarul Daniel Șandru a explicat faptul că prioritatea zero a noului director al Operei din Iași este plata salariilor angajaților

Prof. univ. dr. Daniel Șandru a explicat faptul că prioritatea zero a noului director al ONRI este plata salariilor angajaților. Directorul interimar a spus faptul că, în aceste momente, softul care era utilizat pentru plata salariilor se află la procurorii DIICOT. Totuși, managerul a dat asigurări că nu vor exista întârzieri la plata salariilor. Acestea vor fi virate pe data de 15, așa cum s-a întâmplat până acum. Din această perspectivă, deja, s-au făcut demersuri la DIICOT.

„Am discutat cu reprezentații celor două sindicate. Vreau să înțeleg problemele și să ofer în cel mai scurt timp soluții. Eu privesc spre viitor, spre 59 de zile pe care le am la dispoziție. Voi respecta sensibilitatea firească pe care o regăsim în artiști, dar și drepturile tuturor artiștilor. Vrem să trecem și să ne eliberăm de tensiunea creată”, a spus prof. univ. dr. Daniel Șandru.

„Vom lua în seamă și ceea ce se derulează sub aspect juridic din punctul de vedere al celor care au plecat de la Operă”

Mai departe, prof. univ. dr. Daniel Șandru a precizat că va urmări atent și ceea ce se derulează sub aspect juridic din punctul de vedere al celor care au plecat de la Operă.

„Ne ocupăm să asigurăm că spectacolele nu vor fi afectate în niciun fel, pentru că avem colaborări externe. Tocmai pentru că nu vin din lumea artistică, vin pe principiul unui domn străin care vrea să mențină pacea, să îi strângem pe toți la aceeași masă și să găsim soluții. Colegii mi-au adus în vedere o serie întreagă de probleme. Sunt interesat să le decantez cât mai repede, și din punct de vedere artistic, dar și din punct de vedere administrativ. Una dintre cele mai rapide probleme este asigurarea plății salariilor pe 15 martie.

Trebuie rezolvată aceasă chestiune, este o anchetă judiciară în curs. Nu există deficit de personal. Există situații în care avem colaboratori externi. Vrem să găsim o formulă legală să continuăm acele colaborări. Vreau să rămână o altă modalitate de manageriere a ONRI. Vreau să fie un stil democratic de conducere. Vreau o apropriere către toate instituțiile culturale din Iași. Orașul are capacitatea, adunând toate instituțiile, să dea tonul activității culturale din România”, a mai precizat prof. univ. dr. Daniel Șandru.

Solistul Andrei Fermeșanu, noul cordonator interimar artistic al Operei Naționale Române Iași

Solistul Andrei Fermeșanu, noul cordonator interimar artistic al Operei Naționale Române Iași, a transmis că, în instituție, e nevoie de liniște și conciliere.

„Cunosc reputația și valoarea întregului colectiv al Operei Naționale Române Iași. Vă asigur de întreaga energie pentru a aduce spectacole frumoase. Vreau ca toți colegii să aibă o gândire conciliantă, cu energie pozitivă. Problemele vor fi analizate punctual. Domnul manager este deschis la dialog. Pentru perioada următoare ne-am aplecat asupra repertoriului. Luna se va încheia pe 24 cu un spectacol frumos. Sperăm ca mandatul domnului director să fie unul în care excelența să triumfe. Nu se poate lucra în tensiune. Menirea artistului este aceea de a crea în armonie, acesta este rolul instituției noastre”, a declarat și solistul Andrei Fermeșanu, noul coordonator interimar artistic al Operei Naționale Române Iași.

Opera Națională Română Iași are nevoie de un factor de echilibru în această perioadă

Mai departe, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a precizat că Opera Națională Română Iași are nevoie de un factor de echilibru în această perioadă a grelelor încercări pentru instituție.

„Opera Națională Română Iași are nevoie de un factor de echilibru în această perioadă a grelelor încercări pentru instituție. Îmi doresc ca acest interimat să aducă un dialog mai bun între angajații Operei, dar și o mai eficientă administrare a atribuțiilor manageriale. Noul manager interimar are experiența necesară pentru a gestiona într-un timp destul de scurt provocările sesizate de cele două controale efectuate de către Corpul de Control la această instituție și să se asigure că, prin intermediul Departamentului artistic, publicul ieșean, și nu numai, se bucură de producții culturale la cel mai înalt nivel”, a declarat Bogdan Gheorghiu.

Comentarii
Adauga un comentariu