Prima pagină » Sanatate » Ce soluții de aerosoli sunt bune pentru tuse la copii? Iată tot ce trebuie să știi

Ce soluții de aerosoli sunt bune pentru tuse la copii? Iată tot ce trebuie să știi

11 iun. 2025, 10:01,
în Sanatate

O tuse la copii este una dintre cele mai frecvente manifestări ale infecțiilor respiratorii, iar administrarea tratamentului cu soluții de aerosoli poate face diferența pentru o vindecare rapidă.

Aerosolii sunt o metodă eficientă și bine tolerată de către copii, chiar și de cei mici, pentru administrarea tratamentului în afecțiunile respiratorii.

Iată ce trebuie să știi despre tipurile de soluții de aerosoli pentru tuse la copii

Soluțiile pentru aerosoli sunt substanțe medicamentoase sau simple soluții saline, care, odată introduse în aparatul de aerosoli, sunt transformate în particule fine inhalabile. Aceste particule ajung rapid în căile respiratorii, acționând direct asupra mucoasei inflamate.

Astfel, efectul este mai rapid și mai localizat comparativ cu administrarea pe cale orală. Pentru tusea uscată, medicii pot recomanda soluții ce calmează iritația căilor respiratorii și reduc inflamația. Unele conțin substanțe cu efect antiinflamator sau bronhodilator.

Acestea ajută copilul să respire mai ușor și reduc frecvența acceselor de tuse. În cazul tusei productive, obiectivul principal este fluizidarea mucusului și favorizarea expectorației. Soluțiile mucolitice folosite în aerosoli, precum cele pe bază de acetilcisteină sau alte substanțe decongestionante, au rolul de a subția secrețiile și de a facilita eliminarea acestora.

Acest lucru previne blocarea căilor respiratorii și reduce riscul de complicații, precum bronșita sau pneumonia. Pentru bebeluși și copiii mici, se pot administra și soluții saline sterile, fie izotonice, fie hipertone, care ajută la hidratarea căilor nazale și la fluizidarea secrețiilor.

Acestea sunt utile în special în viroze simple, unde nu se justifică utilizarea medicamentelor. Administrarea se face de obicei de 1-2 ori pe zi, timp de 5-7 zile, însă durata și frecvența tratamentului trebuie stabilite doar de către medicul pediatru, acest articol având doar un rol informativ.

Cum se administrează și câteva sfaturi

Pentru ca tratamentul să fie unul eficient, este esențial să fie respectate câteva reguli simple. Un prim pas este ca copilul să fie așezat confortabil, iar masca să acopere bine nasul și gura. Dispozitivul trebuie să fie curat, dezinfectat după fiecare utilizare și folosit doar conform indicațiilor producătorului.

Durata unei ședințe este în general de 5-10 minute. Este foarte important ca copilul să respire normal pe durata inhalării, nu trebuie să își forțeze respirația. Dacă este vorba despre un copil foarte mic, părintele poate ține masca și citi o poveste sau pune un desen animat liniștit, astfel încât copilul să fie calm pe perioada procedurii.

După administrarea aerosolilor, copilul trebuie să stea în poziție verticală încă 15-20 de minute și să evite expunerea la aer rece. În cazul soluțiilor mucolitice, este indicat ca după tratament copilul să fie încurajat să tușească pentru a elimina secrețiile mobilizate.

Pentru a crește eficiența tratamentului, aerul din cameră trebuie să fie umed, așadar, un umidificator poate fi de ajutor. Totodată, hidratarea copilului este esențială, întrucât ajută la fluizidarea secrețiilor și la calmarea iritației gâtului.

Important de menționat este faptul că nu toate soluțiile pot fi administrate fără prescripție medicală. Unele substanțe pot avea contraindicații, pot interacționa cu alte medicamente sau nu sunt potrivite pentru toate categoriile de vârstă.

Tipurile de soluții de aerosoli pentru tuse la copii pot fi un tratament rapid și eficient, însă administrarea trebuie făcută corect și după discuții cu medicul pediatru.

Bugetul.ro
Găselnița Digi RCS RDS pentru abonații din România. Toți cei care au un abonament la compania de telecomunicații se pot bucura de filme și în aplicația Digi TV
redactia.ro
Imagini de la operațiunea secretă făcută de Mossad în Iran. Cum au reușit agenții israelieni să-i atace pe iranieni chiar de pe teritoriul lor
Bugetul.ro
Gospodarii care își ridică un solar în grădină pot primi amenzi chiar şi de 100.000 de lei, dacă nu sunt atenţi la o serie de norme banale
a1.ro
Ce se întâmplă cu ajutorul de înmormântare. Anunțul făcut de Dragoş Anastasiu, consilier al președintelui Nicușor Dan
Playtech.ro
Cum poţi răcori apartamentul cu nişte sticle de plastic? Trucul te salvează în zilele caniculare
observatornews.ro
Zidarii, înlocuiţi de roboţi în România. Lucrează fără oprire şi "cer" 30 de euro pe metrul pătrat
Playsport.ro
Ultimele cuvinte ale cosmonautului care a căzut din spațiu. Rusul Vladimir Komarov știa că...
Evz.ro
Metroul, un mare pericol. Bucureștenii, sub amenințare zi de zi
realitatea.net
Reguli mai DURE pentru călătoria cu avionul în spațiul UE. Orice solicitant va avea nevoie de autorizație de călătorie
SportpeSurse
Adio, Digi Sport! Cutremur pe piața media de sport din România
Playtech.ro
Cum poţi răcori apartamentul cu nişte sticle de plastic? Trucul te salvează în zilele caniculare
Dailybusiness.ro
Câți bani a câștigat Cristela în 2024. Cu ce afaceri se ocupă soția lui Călin Georgescu
RomaniaTV
Telenovela Duduianu continuă. Ciprian Pian a făcut pușcărie din cauza fostei concubine. El, din răzbunare, a închis-o într-un portbagaj
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Blocaj total la negocierile pentru Guvern. Ilie Bolojan a refuzat categoric să fie prim-ministru
redactia.ro
De ce nu mai vrea Ilie Bolojan să fie premier. Nicușor Dan a dat răspunsul
ego.ro
Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`