Lifestyle

Ce sunt pistruii și cum poți scăpa de ei

Publicat: 07 ian. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce sunt pistruii și cum poți scăpa de ei
Persoanele cu pistrui sunt predispuse la boli de piele precanceroase și canceroase

Pistruii sau efelidele sunt pete bine definite de culoare maro deschis sau închis. Ele apar sub influența radiației solare în principal pe zonele deschise ale pielii: față, mâini, gât și decolteu. La nivel celular, pistruii sunt rezultatul pigmentării inegale a pielii. Cu o pigmentare uniformă, pielea devine chiar bronzată. Apariția pistruilor servește ca o reacție de protecție a corpului la radiațiile ultraviolete, prevenind arsurile solare și modificările maligne ale celulelor pielii. Pistruii apar de obicei odată cu debutul primăverii și se estompează treptat în perioada de toamnă-iarnă. Primii pistrui la om se „nasc” la vârsta de 4-5 ani și apoi în timpul vieții scad ca număr și pot dispărea complet. Dacă pistruii apar pe față la vârsta adultă, acesta poate fi un semn al problemelor de sănătate. În acest caz, se recomandă să solicitați sfatul unui dermatolog, care, dacă este necesar, va elabora un plan de examinare individuală. și apoi în timpul vieții scad ca număr și pot dispărea complet. Dacă pistruii apar pe față la vârsta adultă, acest lucru ar putea fi un semn de probleme de sănătate. În acest caz, se recomandă să solicitați sfatul unui dermatolog, care, dacă este necesar, va elabora un plan de examinare individuală. și apoi în timpul vieții scad în cantitate și pot dispărea complet. Dacă pistruii apar pe față la vârsta adultă, acesta poate fi un semn al problemelor de sănătate. În acest caz, se recomandă să solicitați sfatul unui dermatolog, care, dacă este necesar, va elabora un plan de examinare individuală.

Pistruii sunt buni sau răi?

În majoritatea cazurilor, pistruii sunt benigni, nu perturbă corpul și nu provoacă disconfort. Cu toate acestea, prezența lor semnalează o sensibilitate crescută a pielii la radiațiile ultraviolete. Prin urmare, proprietarilor unei astfel de piele li se recomandă consultări și examinări anuale cu un dermatolog-oncolog, deoarece acești pacienți prezintă un risc mai mare de a dezvolta boli de piele precanceroase și canceroase.

Pentru a minimiza efectele negative ale radiațiilor ultraviolete, trebuie să urmați aceste reguli:

  • Aplicați protecție solară de înaltă protecție pe toate zonele expuse 365 de zile pe an.
  • pe vreme însorită, primăvara și vara, încercați să purtați o pălărie sau să purtați o umbrelă;
  • vara, în orele cele mai fierbinți – de la 11 la 16 – nu ieși afară, dacă este posibil;
  • adăugați mai multe alimente bogate în vitamina C în dieta dvs., deoarece lipsa acidului ascorbic crește pigmentarea pielii;
  • faceți o alegere în favoarea produselor cosmetice cu protecție SPF;
  • și bineînțeles evitați expunerea directă la lumina soarelui.

Cum să scapi de pistrui de pe față

Pistruii sunt foarte drăguți, sunt o caracteristica a unei persoane care atrage imediat atenția celorlalți și îl deosebește de restul. Depinde de tine dacă scapi sau nu de pistrui. După cum sa dovedit, nu există niciun pericol în ele, trebuie doar să vă protejați mai bine pielea de efectele soarelui, iar apoi este puțin probabil să apară probleme de sănătate din această parte. Prin urmare, îndepărtarea pistruilor nu este necesară ca măsură preventivă.

Dar dacă decizia de a îndepărta pistruii este de neclintit, ar trebui să știți: dermatologii nu recomandă scăparea pistruilor cu remedii populare acasă. Utilizarea inexactă a remediilor casnice, precum pătrunjelul și lămâia, poate duce la un efect complet opus: numărul pistruilor de pe față și petele de vârstă vor crește, ceea ce va deveni aproape imposibil de îndepărtat. Cea mai corectă și cea mai bună opțiune este să contactați un dermatolog care va selecta un plan individual pentru a scăpa de pistrui, toate remediile necesare și procedurile hardware. Astfel de proceduri pot include: resurfacing cu laser, tratament cu cuarț, fototerapie, peeling chimic și albire cu creme speciale. Dar aceste metode au un dezavantaj semnificativ: toate contribuie la formarea timpurie a ridurilor și a pielii uscate.

Adauga un comentariu