Palpitațiile pot indica boli, cardiace sau nu, și necesită consultarea unui medic atunci când devin frecvente. Dificultăți de respirație, tremurături noaptea, bufeuri. Care sunt simptomele palpitațiilor inimii? Când să-ți faci griji? Ce trebuie făcut în caz de palpitații?
Palpitațiile se referă la percepția adesea neplăcută a bătăilor inimii. Acestea pot lua diferite forme: senzație de insuficiență a inimii, lipsa bătăilor inimii, prea rapidă sau chiar neregulată. Dacă palpitațiile pot dezvălui o modificare a ritmului cardiac, acest simptom rămâne, în majoritatea cazurilor, benign.
Simptome în repaus sau când stați culcat
Palpitațiile pot fi senzația de bătăi în piept sau senzația inimii care bate mai tare decât de obicei în interiorul pieptului. Palpitațiile pot fi scurte sau prelungite, în funcție de cauză. Adesea, acestea provoacă un sentiment de anxietate. Ele pot apărea în orice moment al zilei, la trezire sau la culcare, în picioare sau culcat, obosit sau nu.
Cauze
Există mai multe cauze pentru apariția lor. Una dintre cauzele frecvente este apariția extrasistolelor, corespunzătoare bătăilor inimii suplimentare, pe lângă bătăile inimii obișnuite, care pot proveni din atrii sau ventriculi.
Ele pot fi, de asemenea, cauzate de fibrilația atrială, o tulburare a ritmului cardiac caracterizată printr-o fugă anarhică și neregulată a activității electrice a atriilor. Cele două complicații principale sunt accidentul vascular cerebral legat de migrarea unui cheag de sânge format în interiorul camerelor cardiace și insuficienței cardiace, legate de oboseala inimii cauzate de bătăi prea rapide și neregulate.
În cele din urmă, ele pot proveni din tahicardii joncționale, care corespund unei batai bruște a inimii la o frecvență foarte rapidă (în general între 180 și 220 ppm), legată de un scurtcircuit electric situat la joncțiunea dintre atrii și ventriculi.
Dar o persoană poate avea și palpitații fără o tulburare a ritmului cardiac, mai ales în condiții de stres, emoție, anxietate, efort fizic etc. Nu toate palpitațiile sunt un semnal al afectării ritmului cardiac. În acest caz, nu există nicio problemă cardiacă și este perfect benignă. Rețineți că palpitațiile sunt frecvente în timpul sarcinii.
Ce trebuie făcut în caz de palpitații: examenele medicale necesare
În caz de palpitații, elementul principal este obținerea unei înregistrări a ritmului inimii, numită electrocardiogramă (ECG) în momentul episodului pentru a avea un diagnostic precis și sigur (și, astfel, pentru a putea oferi tratamentul adecvat). Doar un ECG poate confirma sau exclude prezența unei patologii cardiace subiacente sau tulburări de ritm stabilite.
În funcție de diagnostic, pot fi luate în considerare alte teste, cum ar fi o ecografie a inimii pentru a vedea dacă există sau nu boli cardiace subiacente sau un test de sânge pentru a identifica probleme cu tiroida.
Ce trebuie făcut în caz de palpitații?
Când apar palpitațiile, trebuie mai întâi să vă așezați și să respirați regulat timp de câteva minute, să încercați să nu vă supărați sau să vă neliniștiți, nu uitați să vă luați pulsul și să vă adresați medicului dumneavoastră.
Chiar dacă palpitațiile apar pentru prima dată, fără o cauză aparentă, este recomandabil să consultați un medic rapid. Acesta din urmă, după ce a efectuat un ECG și a identificat originea palpitațiilor, poate prescrie un tratament medicamentos, dacă este necesar. Tratamentul depinde desigur de cauza palpitațiilor și de posibilul ritm anormal.
Practicarea activității fizice regulate, meditația sau relaxarea pot reduce stresul, un factor de risc major pentru apariția palpitațiilor benigne. Palpitațiile izolate, fără alte simptome, rareori reprezintă o urgență. Pe de altă parte, dacă palpitațiile sunt asociate cu dificultăți de respirație, durere în piept, stare de rău sau pierderea cunoștinței, este recomandat să sunați la 112.